Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Джънк под прикритие

Сряда, 04 Май 2016 / Хранене и Здраве
600
  • picjumbo.com

 

Някои храни, които мислим за здравословни, също се оказват вредни

 

Обществото ни е пренаситено от мазни храни и псевдонаука, най-вече идваща от потребители в социалните мрежи, които налагат тенденции в храненето като пускат красиви модерни снимки на закуски в буркан.

Повечето хора просто поглеждат етикетите на продуктите в магазина и ако пише, че няма глутен, че са органични, с ниско съдържание на мазнини или веган, автоматично решават, че са здравословни. Купуват ги и после ядат много по-голямо количество от нормалната храна, с която биха внимавали.

Стига да хапвате с мярка, повечето храни няма да ви навредят особено. Шестте примера, които даваме тук, обаче могат да се окажат опасни, защото влизат в списъка „колкото повече, толкова по-добре” за много хора.

 

 

Пълнозърнест хляб

 

Множество изследвания показват, че т. нар. здравословна разновидност на хляб, всъщност може да причини възпаления и повишаване на нивата на холестерол, за разлика от пълнозърнестия хляб преди няколко десетилетия, който е бил произвеждан чрез съвсем различна технология.

 

Енергийни десерти и мюсли

 

Тези продукти действително са предназначени за хора, които тренират. И наистина на тях може и да им се отразяват добре преди или след физически натоварвания. За всички останали обаче не са полезни, тъй като са наблъскани със захар и калории. Ако ги ядете като допълнение към основното си хранене, това означава, че прибавяте между 300 и 400 калории за десерт.

 

 

Вегански бекон

 

Този заместител на месото е предназначен за вегетарианците, които все пак обичат вкуса на месото, което е малко странно, но както се казва – хора всякакви. Проблемът с него е, че е силно преработен и вероятно са му добавени допълнително количество сол, захар и мазнини. Естествено не всички продукти от този тип са еднакви, просто трябва да се внимава.

 

Плодови смутита

 

Хората не се съмняват, че плодовите смутита няма как да са вредни, защото съдържат само плодове. Трябва да се знае обаче, че бананите, ягодите и боровинките все пак имат в себе си доста захар. Освен това, според специалистите, изпиването на ястието вместо храненето с твърда храна, те кара да поглъщаш по-големи количества. Използвайте устата и зъбите си както природата го е замислила.

 

 

Нискомаслен йогурт

 

Може и да е с ниско съдържание на мазнини, което е написано с големи букви на етикета, но пък компенсира това с добавената захар. Лошото на съдържанието на повечето продукти е, че не посочват точно колко захар има вътре, а това далеч не е маловажно. Много от киселите млека, които се продават по големите вериги, изобщо не съдържат пробиотика, който е полезен за храносмилането. Вместо това са пастьоризирани след ферментация, което убива всички „добри” бактерии.

 

Сушени боровинки

 

Сушените боровинки обикновено са натъпкани със захар и съдържат твърде малко количество витамини. И тъй като са малки като размер, обикновено хората ядат големи количества без да забележат. В крайна сметка най-добрият начин да се храните здравословно не е като следвате съветите на някакви измислени гурута, а като спазвате една балансирана диета. Съвсем просто е.

 

Източник: dama.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здравословни храни, вредни храни, пълнозърнест хляб, смути, вегетарианци

StreetInside

Умните хора се смеят на мрачни шеги

Понеделник, 30 Януари 2017 / Към себе си
Оценяването на черния хумор не е показател за агресия, а за интелект    Черен хумор обичат хората с висок интелект. Освен това любителите на мрачни шеги не са агресивни и са емоционално устойчиви. Онези, на които такъв хумор не е по вкуса, показват противоположните качества, со [...]

Има данни за живот в атмосферата на Венера

Вторник, 03 Април 2018 / На предела
Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни слоеве на Венера, където съществуват максимално благоприятни условия за наличието на живот. Това заявяват американски учени в статия, публикувана от списание As [...]