Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Градината ни лекува

Събота, 16 Април 2016 / Хранене и Здраве
457
  • снимка: pixabay.com

 

Дали ще е пред блока или на двора, грижата за цветята е полезна за здравето

 

 

Поддържането на спретната градина може да спаси вашия живот. Това е мнението на изследователи от Университета в Харвард, които проведоха мащабно проучване. То добавя нови доказателства към теорията, че естествената природна среда е полезна за човешкото здраве, пише британският в. „Индипендънт“.

Проучването показало, че жени, живеещи в области с много растителност имат 34% по-ниски нива на смърт от респираторни болести и 13% по-ниски нива на смъртност от рак в сравнение с хора, които живеят сред по-малко растителност.

 

Помага на душата

 

Като цяло, жените, живеещи около повече растителност, имат 12% по-ниска смъртност. Зеленината също така се смята, че има и положителен ефект и върху психичното здраве. Според изследователите техните открития би трябвало да насърчат архитектите в градовете да предвиждат повече зеленина, когато проектират нови жилищни пространства.

За проучването са използвани данни за над 100 000 жени в САЩ от периода между 2000 и 2008 г. След това нивата на смъртност са сравнени със зеленината около домовете на жените, която пък е изчислена посредством сателитни снимки. Също така в изследването са включени и други фактори за смъртността като възрастта, социално-икономическият статус, пушенето и расата.

 

Предотвратява депресия

 

“Бяхме изненадани да наблюдаваме такава силна връзка между увеличеното излагане на зеленина и ниската смъртност“, заяви Петер Джеймс от Училището за обществено здраве към Харвардския университет. Учените са били още по-изненадани от факта, че голяма част от ползите, свързани със зеленината имат връзка с психичното здраве. Според учените ниските нива на смъртност може да са резултат на редица фактори, в това число и от по-доброто състояние на психиката на изследваните хора. Те също така са изчислили, че 30% от ползите на живота в близост до природа идват от понижените шансове за депресия. Други благоприятни фактори за доброто здраве също така биха могли да бъдат и ниските нива на замърсяване на въздуха, по-слабият шум, повече възможности за физическа активност и други.

БГНЕС

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

градина, здраве, психика, поддържане на градина

StreetView

Как се спи във водата?

Четвъртък, 12 Октомври 2017 / Места
Какво според вас прави този морски слон – мъртъв е, спи, крие се или търси храна?   Ако сте предположили, че животното на снимката спи, значи сте познали. Тюлените са същества от дълбокия океан. Те са олимпийски водолази, които могат да стигнат на мили под водата и задържат дъха [...]

Най-странното място на света

Събота, 05 Ноември 2016 / Места
Парчета от морското дъно, останали на суха земя, може би крият тайната на произхода на живота на Земята   Изучаването на морското дъно не винаги означава да влезеш в самото море, дори и ако това проникване се извършва с помощта звукови вълни, а не с подводници. Има няколко места, к [...]