Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Градината ни лекува

Събота, 16 Април 2016 / Хранене и Здраве
666
  • снимка: pixabay.com

 

Дали ще е пред блока или на двора, грижата за цветята е полезна за здравето

 

 

Поддържането на спретната градина може да спаси вашия живот. Това е мнението на изследователи от Университета в Харвард, които проведоха мащабно проучване. То добавя нови доказателства към теорията, че естествената природна среда е полезна за човешкото здраве, пише британският в. „Индипендънт“.

Проучването показало, че жени, живеещи в области с много растителност имат 34% по-ниски нива на смърт от респираторни болести и 13% по-ниски нива на смъртност от рак в сравнение с хора, които живеят сред по-малко растителност.

 

Помага на душата

 

Като цяло, жените, живеещи около повече растителност, имат 12% по-ниска смъртност. Зеленината също така се смята, че има и положителен ефект и върху психичното здраве. Според изследователите техните открития би трябвало да насърчат архитектите в градовете да предвиждат повече зеленина, когато проектират нови жилищни пространства.

За проучването са използвани данни за над 100 000 жени в САЩ от периода между 2000 и 2008 г. След това нивата на смъртност са сравнени със зеленината около домовете на жените, която пък е изчислена посредством сателитни снимки. Също така в изследването са включени и други фактори за смъртността като възрастта, социално-икономическият статус, пушенето и расата.

 

Предотвратява депресия

 

“Бяхме изненадани да наблюдаваме такава силна връзка между увеличеното излагане на зеленина и ниската смъртност“, заяви Петер Джеймс от Училището за обществено здраве към Харвардския университет. Учените са били още по-изненадани от факта, че голяма част от ползите, свързани със зеленината имат връзка с психичното здраве. Според учените ниските нива на смъртност може да са резултат на редица фактори, в това число и от по-доброто състояние на психиката на изследваните хора. Те също така са изчислили, че 30% от ползите на живота в близост до природа идват от понижените шансове за депресия. Други благоприятни фактори за доброто здраве също така биха могли да бъдат и ниските нива на замърсяване на въздуха, по-слабият шум, повече възможности за физическа активност и други.

БГНЕС

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

градина, здраве, психика, поддържане на градина

StreetBoard

Село помага на семейство без дом

Неделя, 15 Януари 2017 / Истории от града
Къщата им в пловдивското село Марково изгоряла до основи   Огнено бедствие остави без дом семейство с две деца на улицата. Къщата им в пловдивското село Марково изгоря до основи. Трагедията на семейството се превърна в кауза за цялото село, разказа историята NOVA. Семейство Павлови ням [...]

Заради кризата в Перник: Нено Димов с оставка и обвинение

Петък, 10 Януари 2020 / Общество
Само преди дни на въпрос в ефира дали ще се оттегли, Димов попита "в какъв смисъл"   След като прекара нощта в ареста, днес министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка оттам, а премиерът Бойко Борисов я прие. Димов беше задържан за 24 часа вчера след мащабна спецакци [...]