Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Градината ни лекува

Събота, 16 Април 2016 / Хранене и Здраве
380
  • снимка: pixabay.com

 

Дали ще е пред блока или на двора, грижата за цветята е полезна за здравето

 

 

Поддържането на спретната градина може да спаси вашия живот. Това е мнението на изследователи от Университета в Харвард, които проведоха мащабно проучване. То добавя нови доказателства към теорията, че естествената природна среда е полезна за човешкото здраве, пише британският в. „Индипендънт“.

Проучването показало, че жени, живеещи в области с много растителност имат 34% по-ниски нива на смърт от респираторни болести и 13% по-ниски нива на смъртност от рак в сравнение с хора, които живеят сред по-малко растителност.

 

Помага на душата

 

Като цяло, жените, живеещи около повече растителност, имат 12% по-ниска смъртност. Зеленината също така се смята, че има и положителен ефект и върху психичното здраве. Според изследователите техните открития би трябвало да насърчат архитектите в градовете да предвиждат повече зеленина, когато проектират нови жилищни пространства.

За проучването са използвани данни за над 100 000 жени в САЩ от периода между 2000 и 2008 г. След това нивата на смъртност са сравнени със зеленината около домовете на жените, която пък е изчислена посредством сателитни снимки. Също така в изследването са включени и други фактори за смъртността като възрастта, социално-икономическият статус, пушенето и расата.

 

Предотвратява депресия

 

“Бяхме изненадани да наблюдаваме такава силна връзка между увеличеното излагане на зеленина и ниската смъртност“, заяви Петер Джеймс от Училището за обществено здраве към Харвардския университет. Учените са били още по-изненадани от факта, че голяма част от ползите, свързани със зеленината имат връзка с психичното здраве. Според учените ниските нива на смъртност може да са резултат на редица фактори, в това число и от по-доброто състояние на психиката на изследваните хора. Те също така са изчислили, че 30% от ползите на живота в близост до природа идват от понижените шансове за депресия. Други благоприятни фактори за доброто здраве също така биха могли да бъдат и ниските нива на замърсяване на въздуха, по-слабият шум, повече възможности за физическа активност и други.

БГНЕС

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

градина, здраве, психика, поддържане на градина

Street of Hope

Близо до бебетата

Понеделник, 23 Май 2016 / Гласът на детето
    Практиката „кожа до кожа“ е важна не само за връзката майка-новородено, но и за тази с бащата   Контактът „кожа до кожа“ и известна практика, позната още като кенгуру грижи, при която новороденото бебе се поставя голо до кожата на майката вместо д [...]

Курс за обучители по добродетели

Четвъртък, 23 Февуари 2017 / В клас
Добродетелите са малка част от ценностите, които гарантират че това, което правим днес, е добро за нас дългосрочно   Ако ви интересува защо въпреки усилията ви да научите децата на честност и уважение към останалите например, не винаги нещата се получават добре, ако правите разлика межд [...]