Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Има значение чия кръв ви преливат

Сряда, 13 Юли 2016 / Хранене и Здраве
675
  • bolime.net

Учени достигнаха до учудващи изводи за кръводаряването

 

 

Хората, които получават кръвопреливане от донори от женски пол или в младежка възраст от двата пола, са с по-малък шанс да оцелеят, сочат резултатите от канадско изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

"Резултатите са учудващи", заявява ръководителят на изследването д-р Дийн Фъргюсън от болницата наОтава.

„Оказва се, че ако се нуждаете от кръвопреливане, клиничните резултати могат да бъдат повлияни от възрастта или пола на донора. Изследването ни обаче е с наблюдателен характер, а това означава, че не могат да се правят окончателни заключения", обяснява лекарят.

Учените установили, че за пациентите, получили кръвопреливане от жени, рискът от смърт вследствие на каквато и да било причина е увеличен с 8 на сто на получена кръвна единица в сравнение с пациенти, получили кръвопреливане от мъже. Пациент, получил 6 кръвни единици, е с 36-процентен риск от смърт една година по-късно, в случай че донорът е жена, и с 27-процентен риск от смърт, ако донорът е мъж.

Учените констатирали сходни резултати при реципиенти, получили кръвопреливане от 17-20-годишни донори - рискът от смърт е с 8 на сто по-висок на прелята кръвна единица в сравнение с пациенти, получили кръвопреливане от 40-50-годишни донори.

"Нуждаем се от допълнителни изследвания, за да потвърдим наблюденията и да се опитаме да открием възможни биологични механизми", поясни д-р Микаел Шасе от университета Лавал в Квебек. „Възможно е съставки в кръвта на млади донори и жени да влияят върху имунната система на реципиентите".

Учените анализирали клиничните резултати на получилите кръвопреливане 30 500 пациенти в зависимост от възрастта и пола на 80 755-имата донори. Изследването е извършено в болницата на Отава между октомври 2006 г. и декември 2013 г. Средната възраст на реципиентите е 66,2 години. Здравословното им състояние било проследено средно 2,3 години. Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Internal Medicine.

Източник: БТА

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кръводаряване, изследване, кръв

StreetBoard

Арменец получи документи като лице без гражданство

Четвъртък, 14 Септември 2017 / Истории от града
Карен Сарданян е израснал у нас, но никога не е имал лични документи   28-годишният Карен Сардарян е първият получил статут на „лице без гражданство“ в България, съобщиха от МВР. Роден  в Грузия, с арменска националност, той пристига със семейството си у нас когато е б [...]

Политическа бухалка или антикорупция

Четвъртък, 30 Юни 2016 / Общество
След година отлагане и сериозно преработване депутатите „пуснаха“ „Антикорупционния закон на Кунева“     В България все пак може би ще бъде създадено Бюро за борба с корупцията по румънски модел, след като от втория опит депутатите дадоха зелена светлина н [...]