Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изхвърлете микровълновата печка

Понеделник, 04 Април 2016 / Хранене и Здраве
499
  • снимка: gizmodo.com

 

Лесно е да стоплиш храната за по-малко от минута и харчи по-малко ток. Но дали си струва?

 

Бързо и лесно затопляме или приготвяме храната, особено когато се прибираме смазани от работа. Или пък загряваме бебешкото мляко само за 20-30 секунди през нощта. Да, ако микровълновата фурна не беше удобна, очевидно нямаше да я има във всяко домакинство. Само че е вредна, предупреждават учените. Защото храната и течностите, обработени чрез микровълни, губят хранителната си стойност. А в някои случаи може и да ни разболеят.

Защо се получава така?

Микровълновите печки работят като карат водните молекули да резонират при много високи честоти, това ги превръща в пара и по този начин храната се нагрява. Така микровълновото лъчение променя химичната структура на тази храна.

Мирковълната е форма на електромагнитна радиация. Генерира се от магнетрон – нещо като цилиндър, в който електроните подлежат на магнитни и електрични полета, които произвеждат електромагнитни полета с микровълнова честота.

Затоплянето се получава от високите вибрации между молекулите, които се въртят докато се опитват да се подредят със срещуположното електрично поле на микровълните.

„За да загреем нещо в микровълновата печка, трябва да има вода. Причината е гореописания процес или с други думи, фактът, че молекулите на водата в храната вибрират със скорост, която създава молекулярно триене, което пък води до затоплянето“, обяснява inspiredfitstrong.com. Затова и храната не се затопля равномерно – заради неравномерното разпределение на водните молекули в различните храни.

Този процес на загряване на храната обаче нарушава структурата й.

Храната губи витамините и другите полезни вещества

Скорошно проучване на японски учени например показва, че само 6 минути микровълново нагряване унищожават приблизително 40 процента от витамин В12 в млякото и лишават повечето храни от всякаква хранителна стойност. Те са получили и данни, че микровълните на печките убиват и всички минерали в храните. Друг пример от изследване – в микровълновата фурна броколите губят 97% от антиоксидантите си, докато при задушаване на пара – изчезват само 11% от полезните им вещества.
Проучване от Австралия пък показва, че микровълните предизвикват по-голяма степен на "протеиново разгъване" от конвенционалното отопление. Експеримент с чесън установява, че само 60 секунди в микровълнова печка унищожават напълно полезното му вещество.
Микровълните унищожават имуностимулиращите вещества, които се намират в майчиното мляко. Облъчена с микровълни, кърмата предизвика понижение на лизозима, а активността на антителата срещу патогенни бактерии се срива.

Високата мощност на микровълновите печки, води до деформация на молекулите в храната, след което се формират нови съединения, които са непознати в природата и в човешкия организъм. Това причинява стрес, който активира защитни механизми срещу непознатите вещества и така изтощава имунната ни система.

Има и преки опасности за здравето като това, че се създават предпоставки за рак и проблеми с храносмилателната система.

Използвани материали от: inspiredfitstrong.com

 


 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

микровълнова фурна, храна, здраве

StreetInside

Как да превърнете идентичността си в капитал?

Вторник, 16 Август 2016 / Към себе си
Знаете ли какво искате да постигнете, кое е важно за вас и какви са възможните последствия от изборите ви?     Преди няколко години колегата психолог Мег Джей първа използва израза identity capital, обръщайки се към младите хора с препоръка какво да правят през 20-т [...]

Разчупете рутината

Събота, 29 Декември 2018 / Към себе си
Защо прегаряме и как да се справим с това?   Човешкият мозък е устроен така, че да поддържа нивата на мотивация високи за дейностите, които осигуряват нашето оцеляване, както и за тези, които ни носят някаква награда или усещане за новост. Следователно ние обикновено сме много мот [...]