Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Мюсли – здравословното може да бъде и вкусно

Петък, 19 Януари 2018 / Хранене и Здраве
557
  • picjumbo.com

Диетична и зареждаща с енергия храна, тази закуска всъщност е създадена с лечебни цели 

 

Мюсли е хранителна смес от различни ядки – овесени, пшеничени, а също царевични люспи, сушени плодове, орехи и др. Мюслито е измислено през 1900 г. от швейцарския лекар Максимилиян Бирхер-Бенер за пациент на болницата, когото е лекувал. Терминът произлиза от немската дума за плодово пюре или каша (Mus). В неговата модерна разновидност (със сушени плодове) мюслито става популярно в западните страни около 1960 г. като част от вегетарианските диети.

 

Предимствата на тази закуска:

Обикновено има по-малко захар и калории, отколкото повечето закуски в супермаркета.

Има високо съдържание на фибри и цели зърна, които регулират храносмилателната система, които набъбват и създават чувство на ситост и могат да помогнат за контрол на теглото.

Освен това е източник на антиоксиданти.

Ядките са източник на протеини и омега-3 мастни киселини (особено орехите).

Млеката или млечните алтернативи, които обикновено придружават мюсли, са източник на млечни протеини.

Приготвя се бързо и е вкусно.


Много често, когато купуваме мюсли от магазина, не знаем какво трябва да съдържа, за да бъде здравословно. Специалистът по здравословно хранене и фитнес Лий Съдърланд твърди, че в един пакет здравословно мюсли трябва да има ограничено количество сухи плодове (твърде високо съдържание на захар) и смес от здравословни мазнини. Когато се храните с мюсли, порцията не трябва да надвишава половин чаша от сместа, разтворено в нискомаслено кисело мляко.

Ако ви се хапват ядки, използвайте само сурови бадеми и кокосови орехи, те съдържат мазнини, необходими за организма. Винаги е по-вкусно, когато прибавим мед или някакъв вид сироп, но това са калории, които трудно ще изразходваме.

 





White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мюсли, ядки, зърнена закуска, здравословно хранене





StreetView

Пет места, които пазят българския дух

Понеделник, 11 Юли 2016 / Места
  Местата, които пазят традициите, историята и духа на Възраждането в България, са много повече, разбира се. Тук разказваме за пет от тях, където хората са запазили гордия си дух и до днес заедно с традициите и занаятите.    Копривщица   Безспорно Копривщица е еди [...]

Пътуване до Бали: Търговци в храма

Петък, 05 Август 2016 / Приключения
Зная, че често споменавам думата „джунгла“, но съм сигурна, че не си го представяте така, както  се чувства тук     Първият хотел беше в сърцето на туристическата част на Бали – Убуд. Въпреки подробния ни план и конкретно разграфеното време, решихме да [...]