
Диетична и зареждаща с енергия храна, тази закуска всъщност е създадена с лечебни цели
Мюсли е хранителна смес от различни ядки – овесени, пшеничени, а също царевични люспи, сушени плодове, орехи и др. Мюслито е измислено през 1900 г. от швейцарския лекар Максимилиян Бирхер-Бенер за пациент на болницата, когото е лекувал. Терминът произлиза от немската дума за плодово пюре или каша (Mus). В неговата модерна разновидност (със сушени плодове) мюслито става популярно в западните страни около 1960 г. като част от вегетарианските диети.
Предимствата на тази закуска:
Обикновено има по-малко захар и калории, отколкото повечето закуски в супермаркета.
Има високо съдържание на фибри и цели зърна, които регулират храносмилателната система, които набъбват и създават чувство на ситост и могат да помогнат за контрол на теглото.
Освен това е източник на антиоксиданти.
Ядките са източник на протеини и омега-3 мастни киселини (особено орехите).
Млеката или млечните алтернативи, които обикновено придружават мюсли, са източник на млечни протеини.
Приготвя се бързо и е вкусно.
Много често, когато купуваме мюсли от магазина, не знаем какво трябва да съдържа, за да бъде здравословно. Специалистът по здравословно хранене и фитнес Лий Съдърланд твърди, че в един пакет здравословно мюсли трябва да има ограничено количество сухи плодове (твърде високо съдържание на захар) и смес от здравословни мазнини. Когато се храните с мюсли, порцията не трябва да надвишава половин чаша от сместа, разтворено в нискомаслено кисело мляко.
Ако ви се хапват ядки, използвайте само сурови бадеми и кокосови орехи, те съдържат мазнини, необходими за организма. Винаги е по-вкусно, когато прибавим мед или някакъв вид сироп, но това са калории, които трудно ще изразходваме.