Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Шри Ланка e домът на Буда

Събота, 19 Май 2018 / Места
1189
  • Сигирия
  • srilankantourhub.com
1 / 2

Островът с форма на сълза  ще оправдае всичките ви представи за райско кътче

 

Безкрайни лазурни плажове, топъл климат, архитектура, разказваща история и домашна храна. Шри Ланка съчетава модерното и древното, девствената природа и историята на будизма. 

Официално Демократическа социалистическа република Шри Ланка е известна като Цейлон до 1972 г. Има морски граници на север с Индия, а на юг с Малдивите. Единствено тук се среща кралската кокосова палма. Входът към обширните плажни ивици е град Тангала в югоизточната част на острова. Освен девствени плажове обаче, посещението си заслужава заради пещерния храм Мулкиригала.

 

 

 

Намира се на 16 километра северозападно от Тангала и е разположен сред зелена гора от кокосови дървета. На разстояние от около 500 стъпки ще срещнете поредица от седем пещери на пет различни терасовидни нива. В пещерите има различни статуи на Буда.

 

 

В близост се намира и будистко училище за млади монаси, ръкописи, открити в монашеската библиотека от британски служител през 1826 г., са използвани за първия превод на Махавамса (Великата хроника), който представи ранната история на Шри Ланка на европейците. До Мулкиригала може да се стигне с автобус от Тангала.

Друго забележително място е колоритният колониален град Гале.

 

 

Разположен на южния бряг на Шри Ланка, градът е известен с Холандската си крепост. Най-подходящото време за посещение е от октомври до април. Стратегическото местоположение го превръща в център за морска търговия и място за кацане на колониалните владетели на острова. Тук е и музеят, който пази спомените от опустошителното цунами през 2004 година.

 

 

От град Гале на североизток е горският резерват Синхараджа, който е разположен в югозападната част на острова и обхваща единствените запазени дъждовни тропически гори в страната. Територията на Синхараджа има статут на Национален парк, обявен е за биосферен резерват през 1978 г. и за част от световното природно наследство на ЮНЕСКО от 1988 г.

Единствено в цял свят в територията на Синхараджа се срещат нискостеблените епифитни растения. Като цяло 13 от общо 25-те вида характерни растения за Шри Ланка, могат да се видят единствено на територията на природния парк.

Шри Ланка държи в прегръдките си и осмото чудо на света – древният град Сигирия.

 

 

С добре запазения си градски център от първото хилядолетие, комбинацията от сгради и градини, пътеки, водни резервоари, съчетанието от симетрични и асиметрични елементи, използването на различни нива на хоризонтално и вертикално планиране, крепостта е красноречив пример за архитектурните традиции на Шри Ланка.

 

 

В комплекса има Цитадела, която е построена във формата на лъв, готов за скок, а първоначалният вход на огромното каменно съоръжение е бил през устата му. Днес от фигурата на лъва са останали единствено гигантските му лапи, но неговите очертания все още доминират пейзажа на околните поля. На средата на пътя нагоре по скалистия склон се намират красиво оцветени гигантски скулптури на млади момичета.

 

 

В Сигирия е запазен фантастичен комплекс от геометрично оформени градини, езера, фонтани и сгради. От върха на скалата може да се види прекрасният някога кралски басейн, тронът и останките от величествения дворец.

 

 

Водната градина е едно прекрасно място за отмора и наслада за очите. Тя е и удивителен пример за ранни познания по хидравлика. В нея има изкуствено езеро с дължина 12 км, както и множество по-малки езерца, водни резервоари островчета около един голям централен павилион.

 

 

Тук е Домът на будизма, а неговия покровител живее в пещерен комплекс наречен Дамбула. Той е разположен на 19 км от Сигирия. Наричат това място още Златния храм на Буда. Разположен е в 5 пещери, въпреки че в района са документирани повече от 80 пещери и също е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

 

 

Историята на острова е написана в град Анурадхапура. Историческият град е разположен на брега на река Малвату Оя. Днес Анурадхапура е свещена местност за всички будисти и е заобиколен от от манастири, заемащи площ от около 16 квадратни мили.

 

 

Основан през 5 век пр. н. е., градът е бил столица на далекоизточната държава до началото на 9 век. Легендата разказва, че Сангхамита е засадил на това място “дървото на просветлението”. Това е било смокиново дърво, символизиращо мъдростта на Буда. Има сведения, че Анурадхапура е бил най-големият монашески град в древността. По тази причина Шри Ланка я наричат още Островът на Буда.

 

 

Стражевият камък е най-значимата забележителност в града. Поставен е на мястото, където е била заровена кост на Буда. Другата знакова забележителност е Аукана Буда – тринадесетметрова статуя на божеството, изработена през 5 век и впечатляваща с размерите си и изкусната изработка.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Шри Ланка, Сигирия, Дамбула, Анурадхапура, будизъм

StreetInside

Каталог на звездите

Четвъртък, 26 Април 2018 / На предела
Нова 3-D карта на Млечния път ще "революционизира астрономията"   Европейският сателит “Gaia“ е създал триизмерна карта с повече от един милиард звезди в нашата галактика "Млечен път", показваща разстоянието от Земята и движението в космоса. Картата се счита за революционна [...]

Дронове срещу преумората

Понеделник, 11 Декември 2017 / Кариера
Въпреки че работниците в Япония далеч не са най-големите работохолици, това е страната с най-много въведени мерки срещу проблема с извънредния труд   Мерките срещу работохолизма в Япония не са от вчера, но една от идеите предлага нестандартно решение – дронове ще пускат музи [...]