Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всеки трети деветокласник е неграмотен

Вторник, 06 Декември 2016 / В клас
665
  • cross.bg

37,9% от българските деветокласници са функционално неграмотни по природни науки

 

Това сочат данните от международното изследване ПИЗА 2015 г. Проучването обхваща близо 6400 български ученици по три предмета - математика, природни науки и четене.

Резултатите на 16-годишните ни ученици са под средните за страните от Организацията за икономическото сътрудничество и развитие, посочи зам.-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов. Целта на изследването е да се разбере доколко учениците могат да използват знанията си в реалния живот.

Данните от международната програма за оценяване на учениците показва, че България е на 45-то място по природни науки и математика и на 49-то място по четене от общо 72 държави, участвали в изследването.

Министърът на образованието Меглена Кунева посочи, че резултатите на българските деветокласници не са задоволителни.

"37,9% от българските деветокласници са функционално неграмотни по природни науки. По четене и математика този процент е още по-голям. Няма да се оправдавам, че изследването е направено преди ние да поемем мандата, защото за мен всички деца, независимо по кое време са учили,, независимо кой е бил министър са отговорност на нашата държава. Ако тръгнем да се оправдаваме, това означава да отричаме проблема. А ние трябва да максимално ясно и отчетливо да кажем, че го признаваме", заяви Кунева.

Диян Стаматов обясни, че резултатите на българските ученици показват, че има нужда от драстична промяна на учебните програми и планове.

"Българските младежи се представят под средното за страните от организацията за икономическото сътрудничество и развитие. българия попада в група с още 39 държави, които са под средното равнище. Едва 2,9% от българските ученици са се справили с най-трудните задачи. Средно за изследването е 7,8%, със най-трудните задачи. В това изследване са участвали 6300 15-годишни момичета и момчета през пролетта на 2015-а", поясни той.

"Българските ученици от социално слаби семейства и от семейства, които нямат афинитет към ученето, показват още изключително ниски и лоши резултати. Учениците, чийто бъларски език не е майчин, също показват лоши резултати", каза още Стаматов.

Най-висок резултат на ПИЗА 2015 има Сингапур. В групата на силните страни влизат и Япония, Естония и Китайски Тайбей.

DarikNews.bg 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ПИЗА, деветокласници, функционална неграмотност

StreetInside

6 техники за вътрешна трансформация

Понеделник, 24 Октомври 2016 / На предела
Ако сте поели по пътя към вътрешната промяна, тези дългосрочни техники ще ви помогнат да видите в себе си и да постигнете просветление   През по-голямата част от живота си съм бил разкъсан между два начина на живот. Единият е пътят на комфорта, а другият е животът в търсене на прос [...]

Свободата да бъдеш щастлив

Вторник, 06 Септември 2016 / Към себе си
Освобождаваш се от връзката, не от любовта    “Има  птици, които не бива да бъдат поставяни в клетки. Техните пера са твърде ярки , песните им са твърде хубави и  неповторими. Така че можете да ги пуснете, или когато отворите клетката да ги храните, те някак си вяло [...]