Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вълшебният шоколад

Неделя, 12 Юни 2016 / Хранене и Здраве
679
  • сн. pixabay.com

 

Освен щастието, което предизвиква, какаото пази и сърцето

 

Всички знаем, че шоколадът стимулира производството на хормона на радостта – серотонин. Освен това обаче действа успокояващо на организма и стимулира сърдечно съдовата и нервната система. Това е, защото съдържа голямо количество физиологично активни вещества, включително теобромин и кофеин.

Освен това действа като антиоксидант и защитава организма от вредното действие на свободните радикали, но ако прекалим с него, може да доведе до превъзбуда.

Шоколадът съдържа голямо количество флавоноиди, които пречат на отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове и така ни предпазват от инсулт и инфаркт. Понижава и холестерола в кръвта.

Американски учени от университета „Джон Хопкинс“ установиха преди двеме, че всекидневната употреба на шоколад намалява вероятността от сърдечен пристъп с ефект, подобен на аспирина – намалява вероятността от образуване на тромби.

Съдържа и вредни съставки като танин, който може да доведе до главоболие, или безсъние.

Тъй като всички положителни качества на шоколада се дължат на съдържащото се в какаовите зърна, полезен е шоколадът с максимално съдържание на какао – поне 70%. И за да е полезен наистина, единствената мазнина в него, трябва да е какаовото масло.

И едно предупреждение – жените, които всеки ден изяждат по един шоколад, са с по-тънки кости в сравнение с тези, които не обичат толкова какаото. Причината е, че съдържа оксалат, който блокира усвояването на калция от организма. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шоколад, полезни съставки, ползи, сърдечно-съдова система

StreetInside

20 знака, че сте тук да промените света

Понеделник, 18 Юли 2016 / На предела
  Човешкият вид еволюира стремително в днешния свят и много хора чувстват, че те са тук, за да променят света   Ако сте запознати с културата на маите, вие знаете, че те са съществували преди хиляди години и са предсказали много бъдещи събития точно. Ключов за тези прогнози бил те [...]

Илън Мъск привлече $27 млн. за създаването на невронна гривна

Понеделник, 28 Август 2017 / Кариера
Neuralink работи върху създаването на миниатюрни чипове, които подобряват когнитивните способности на хората   Основаната от Илън Мъск млада компания Neuralink привлече $27 милиона инвестиции за създаването на „невронна гривна“, която може да съедини човека с компютъра. Върх [...]