Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Петър Москов получи три обвинения

Понеделник, 21 Ноември 2016 / Общество
872
  • БГНЕС

Според прокуратурата той е ощетил държавата с над 700 хил. лева 

 

Три обвинения повдига прокуратурата срещу здравния министър Петър Москов, съобщиха оттам. Те са свързани със скандала с турските ваксини от началото на година. Обвиненията към здравния министър в оставка и неговия заместник Адам Персенски са, че двамата са работили в полза на турското здравно министерство.

"На 9 юли 2015 година Петър Москов в качеството си на министър на здравеопазването в съучастие със своя заместник Адам Персенски, с цел да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Турция, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина, както и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването. От това деяние са настъпили значителни вредни последици, както от имуществен, така и от неимуществен характер", обясни говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от БГНЕС.

В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов. Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини и ощетяване на държавно дружество с 413 370 лв. Дарението, което е направила българската държава, е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, в което Петър Москов е обвинен, е за безстопанственост, каза още Арнаудова.

За здравния министър и заместника му са предвидени мерки за неотклонение "подписка".

На излизане от Столичното следствие Петър Москов заяви, че не разбира къде е неговото финансово прегрешение. "Нямам ни най-малко притеснение в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационния календар. Това ме обиди", цитира Москов агенцията.

БГНЕС припомня, че в началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск. В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Петър Москов, обвинения, ваксини, прокуратура

StreetInside

"Титаник": Митове и факти

Петък, 16 Април 2021 / На предела
В нощта на 14-ти и ранната сутрин на 15 април 1912 г. един кораб остава завинаги в историята…   RMS Titanic, най-големият и най-величественият пътнически кораб, построен някога, извършва първото си пътуване от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк, САЩ, когато се сблъсква с айсберг в л [...]

Хората могат да обменят енергия като растенията

Понеделник, 03 Октомври 2016 / На предела
Няколко съвета как да се предпазите от изтичане на енергия   Много неща, които смятаме за фантастика, всъщност са реални. Например филмите за вампири показват същества на мрака, крадящи кръвта на своите жертви. Защо? Защото вампирите черпят енергия от жертвите си, която помага за да се [...]