Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Замразяването на зеленчуци и плодове иска майсторлък

Понеделник, 01 Октомври 2018 / Хранене и Здраве
321
  • pixabay.com

Съхраняването им има различна технология

 

С настъпването на есента всяка домакиня се старае да запази свежи плодове и зеленчуци за през зимата. Освен консервирани, те могат да бъдат и замразени. Разбира сеq не всички плодове и зеленчуци може да замразим, а и трябва да знаем начина, по който да го направим така, че да запазим полезните им вещества.

При замразяването на плодове и зеленчуци има различни технологии.

Червено цвекло. Изберете малки главички измийте ги, изсушете ги, варете в подсолена вода 40 -45 минути. Нарежете ги на малки лентички за салата. Поставете ги във вакуумирано пликче, като изкарате въздуха преди това.

Морковите се нарязват на кръгчета и по същия начин се замразяват във вакуумирани пликове, за да бъдат готови за консумация през зимния период.

Карфиолът трябва да се бланшира за 3-4 минути преди да се постави в пликчета и във фризера.

Празът се замразява в края на сезона, нарязвате го на парчета и отново в пликчета.

Чушките се замразяват по два начина в зависимост от начина на приготвянето им. Първият начин е с печени чушки, които стават за идеална салата по време на студените дни. Изпечете чушките след това поставете във вакуумирани пликчета. Вторият вариант за консумация на чушки през зимата е като бланширате големи чушки за три-четири минути във вряща вода след това ги поставете една в друга и запечатате в пликче. Те са подходящи за пълнене.

Патладжанът се замразява, като се измие и се остави да се изсуши до пълна готовност след това се нарязва на кубчета или на кръгчета в зависимост от това за какво ще го ползвате и се поставя във вакуумираните пликчета.

Зеленият боб се взима измива се подсушава се и се поставя в пликчета.

Може да съхраните череши, които по време на зимния сезон да ползвате, като ледчета в питието си, но не и за десерт.

Плодове, които са воднисти не са подходящи за замразяване.

Сега е сезонът на гроздето и също може да го съхраните като отстраните внимателно зрънцата от чепката без да ги нараните. Измийте, подсушете и поставете във фризера във вакуумирам плик.

Пъпеш може да замразите като го смелите на блендера с малко захар. Поставете го във формата за лед и след като вече е придобил консистенция го извадете и го поставете в пликчета.

Малините се поставят внимателно във вакуумираните пликчета така че да не бъдат наранени и ги поставете така в фризера, че да не се смачкат от други продукти.

Чрез замразяване може да се приготвят всякакви заготовки за готвене през зимата – включително лук, магданоз и други подправки.

Всяка технология има своите правила и замразяването не прави изключение. Помнете, когато замразявате плодове или зеленчуци те трябва те да са здрави измити и замразени по-подходящи за тях начин. Когато решите да замразявате даден продукт трябва да предвидите необходимото количество, което ще използвате, след като го размразите.

Продуктите, които са подлежат на сваряване, се размразяват във вряща вода. Най-доброто размразяване на продуктите е обаче е да ги оставите в хладилника от предната вечер.





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

плодове, зеленчуци, замразяване, фризер, запазване, витамини

Street of Hope

Децата ще учат само първа смяна

Вторник, 31 Октомври 2017 / В клас
Този режим трябва да се въведе то 3 години в над 400 училища   437 училища в България трябва да преминат на едносменен режим на обучение до 3 години. Това показват данни на просветното министерство във връзка с изискването в новия училищен закон за премахване на двусменното обучение, ко [...]

Да говориш с поглед

Вторник, 13 Март 2018 / Гласът на детето
Напълно неподвижни хора могат да командват компютъра с очите си и у нас   Всички сме чували за откритията и математическата теория на английския астрофизик Стивън Хокинг за произхода на Вселената. Но нито той щеше да направи голяма част от откритията си, нито светът щеше да разбере за [...]