Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо стафилокок не може да се лекува с антибиотик

Четвъртък, 09 Април 2020 / Хранене и Здраве
649
  • pixabay.com

Изследователи от Русия, Германия и Франция разкриха един от механизмите на резистентност на патогена

 

Руски учени, заедно с техни колеги от Германия и Франция, са разгадали  един от механизмите на антибиотична резистентност на Staphylococcus aureus, който е причина за много инфекциозни заболявания. Резултатите от изследванията са публикувани в списанието Nature Communications, цитирано от БГНЕС.

Работата е резултат от петгодишно сътрудничество между Казанския федерален университет, Института за протеини RAS, Университета в Щутгарт в Германия и Института по генетика и молекулярна и клетъчна биология в Страсбург във Франция. През 2016 г. екипът е първият, който напълно описва структурата на рибозома Staphylococcus aureus и го сравнява с други организми. Сега учените откриват един от механизмите на предаване на тези опасни бактерии, което според авторите, ще допринеси за търсенето на нови ефикасни антибиотици.

"Рибозомът е най-големият рибонуклеичен комплекс в клетката и се състои от две субединици: голяма и малка. Малката субединица е отговорна за четенето на генетичния код, а функцията на голямата субединица е да осигури образуването на пептидната връзка в растящата протеинова верига." се цитират прессъобщение на KFU думите на един от авторите на изследването Константин Усачев, ръководител на Лабораторията по структурна биология на Института по фундаментална медицина и биология на КФУ, доцент на катедрата по медицинска физика на Института по физика на Казанския федерален университет.

Учените са описали механизма за оцеляване на бактериалните клетки при стрес, когато преминават в енергоспестяващ режим, за да изчакат да преминат неблагоприятните условия.

„В нашето проучване, използвайки криоелектронна микроскопия и рентгенова дифракция, успяхме да покажем механизма на свързване на рибозомата на RsfS протеина, който защитава Staphylococcus aureus от стрес - антибиотици, треска и имунитет на гостоприемника“, казва Усачев.

Дълго време изследователите не успяха да получат с висока резолюция структурата на комплекса от бактериални рибозоми с RsfS протеина, за да разберат подробностите на механизма му на действие. Един от проблемите беше високата токсичност на този протеин за бактериални клетки на Е. coli, организъм, използван за производство на протеини в лабораторни условия.

"Факт е, че RsfS, който спира синтеза на протеини в Staphylococcus aureus, е в състояние да спре този процес при други бактерии. Това доведе до много малко количество протеинова проба, недостатъчно за структурни изследвания", казва ученият. "Тогава ни дойде идеята да изолираме този протеин едновременно с целта му в структурата на стафилококова рибозома - протеин L14, който е част от голямата субединица. Оказа се, че ако изберете и двата компонента едновременно, те няма да са стабилни в разтвора.“

На следващо място, учените трябвало да проучат детайлите на процеса на взаимодействие на RsfS протеина с рибозомата на Staphylococcus aureus, което беше направено чрез метода на криоелектронната микроскопия.

„За съжаление не разполагахме с микроскоп, който да ни позволява да решаваме структури с висока разделителна способност по този метод, но френската фармацевтична компания NovAliX се заинтересува от нашите проучвания и предложи микроскоп за тестване на първоначални проби“, обяснява Усачев.

Комбинирайки данните за криоелектронна микроскопия с получени по-рано данни от рентгенов дифракционен анализ, авторите успяват да покажат подробно молекулярния механизъм на действието на RsfS протеин върху рибозомите на Staphylococcus aureus.

Сега учените са заети с търсенето и изучаването на протеини, които контролират активността на патогена. За целта те използват методите на генетика, биохимия, молекулярна биология и биофизика. Според изследователите това е необходимо за създаване на фармацевтични продукти, които могат да победят щамове на патогенни бактерии, включително Staphylococcus aureus, резистентни на всички съществуващи антибиотици.

 

Вижте още:

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

В болница „Св. Иван Рилски“ ще лекуват най-сложните случаи на епилепсия

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стафилокок, антибиотик, лечение, инфекции, наука, здраве

StreetInside

Приказка за безполезното страдание

Четвъртък, 13 Юли 2017 / Към себе си
Как можем да разрушим собствения си живот   - Това ли е опашката за даване на жертва? - Да, това е! - Вие сте след мен. Аз съм номер 852, вашият номер е 853 ... - О, Боже мой ... това е дълга опашка. - Не се притеснявайте, тя се движи бързо. В чие име ще правите жертва? - Ще направ [...]

Добрите хора живеят по-дълго

Събота, 04 Ноември 2017 / Към себе си
Може да изглежда очевидно, но всъщност е научно доказано, че съвестта има връзка с дълголетието    Човечеството го вълнува един глобален въпрос: Как да остане по-дълго на земята? Има различни съвети как да стигнем до 100-те заветни години. Мислили ли сте обаче, че това зависи от со [...]