Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

2 млрд. души живеят в бедност по света

Неделя, 19 Август 2018 / Общество
281
  • Vatican News

 

През 2017 година над 200 млн. човека са имали нужда от хуманитарна помощ, за да оцелеят

 

Два милиарда души живеят в бедност по света, а други 75 млн. са в изключителна бедност и се борят за оцеляването си, сочи Доклада за глобална хуманитарна подкрепа 2018 (GHAR2018), цитиран от БГНЕС. Той е публикуван по повод Световния ден на хуманитарната помощ, отбелязан всяка година на 19 август, за да се подкрепят хората, засегнати от кризи по целия свят.

Според Доклада за глобалната хуманитарна помощ за 2018 г. най-малко 201 милиона души в 134 държави са се нуждаели от хуманитарна помощ, за да оцелеят през 2017 г. В Йемен 20,7 милиона души са били в нужда, следвани от Сирия, където 13,7 милиона души са се нуждаели от помощ заради гражданската война. Приютявайки 3,5 милиона сирийци, Турция е на трето място в списъка с 12,8 милиона души, които се нуждаят от хуманитарна помощ. В списъка са споменати също така Етиопия, Ирак, Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан, Афганистан, Сомалия, Кения, Хаити, Малави, Колумбия, Судан, Чад, Зимбабве, Мали, Украйна, Камерун, Ливан, Пакистан, Бурунди, Йордания, Централна Африка Републиката, Уганда, Нигер, Палестина, Мозамбик, Мадагаскар, Либия, Ангола, Бангладеш, Шри Ланка, Непал и Мианмар. Етиопия, Нигер, Пакистан, Сомалия, Южен Судан и Судан са изправени едновременно пред три вида кризи - конфликти, природни бедствия и принудителни изселвания. Два милиарда души получават по-малко от 3,2 долара на ден.

Изключително бедните хора са 753 милиона, те оцеляват с по-малко от 1,9 долара дневно. Докладът също така споменава, че броят на насилствено разселените лица по целия свят се е увеличил с 2,9 милиона през 2017 г. в сравнение с цифрата от предходната година, като общият им брой е достигнал 68,5 милиона.

Данните показват, че 60% от всички помощи са отишли в 10 държави през 2017 г., 14% от които са изпратени в Сирия, която е най-големият получател; Йемен получи осем процента. Сирия е най-големият получател на хуманитарна помощ за пета поредна година. Гърция и Турция са сред 10-те най-големи получатели на хуманитарна помощ за първи път поради незаконните мигранти.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бедност, хуманитарна помощ, Йемен, Сирия, Турция, Нигер

Street of Art

Замразяването на зеленчуци и плодове иска майсторлък

Понеделник, 01 Октомври 2018 / Хранене и Здраве
Съхраняването им има различна технология   С настъпването на есента всяка домакиня се старае да запази свежи плодове и зеленчуци за през зимата. Освен консервирани, те могат да бъдат и замразени. Разбира сеq не всички плодове и зеленчуци може да замразим, а и трябва да знаем начина, по [...]

Идан Райхел под звездите на софийското небе

Вторник, 23 Август 2016 / Под прожектора
  Световноизвестният музикант Идан Райхел ще открие Фестивала на толерантността   Концертът на мултикултурната формация Idan Raichel Project ще се проведе 17 септември на открита сцена под звездите, изградена сред внушителен античен декор във филмово студио Nu Boyana. Идан Райхел [...]