Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

2 млрд. души живеят в бедност по света

Неделя, 19 Август 2018 / Общество
248
  • Vatican News

 

През 2017 година над 200 млн. човека са имали нужда от хуманитарна помощ, за да оцелеят

 

Два милиарда души живеят в бедност по света, а други 75 млн. са в изключителна бедност и се борят за оцеляването си, сочи Доклада за глобална хуманитарна подкрепа 2018 (GHAR2018), цитиран от БГНЕС. Той е публикуван по повод Световния ден на хуманитарната помощ, отбелязан всяка година на 19 август, за да се подкрепят хората, засегнати от кризи по целия свят.

Според Доклада за глобалната хуманитарна помощ за 2018 г. най-малко 201 милиона души в 134 държави са се нуждаели от хуманитарна помощ, за да оцелеят през 2017 г. В Йемен 20,7 милиона души са били в нужда, следвани от Сирия, където 13,7 милиона души са се нуждаели от помощ заради гражданската война. Приютявайки 3,5 милиона сирийци, Турция е на трето място в списъка с 12,8 милиона души, които се нуждаят от хуманитарна помощ. В списъка са споменати също така Етиопия, Ирак, Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан, Афганистан, Сомалия, Кения, Хаити, Малави, Колумбия, Судан, Чад, Зимбабве, Мали, Украйна, Камерун, Ливан, Пакистан, Бурунди, Йордания, Централна Африка Републиката, Уганда, Нигер, Палестина, Мозамбик, Мадагаскар, Либия, Ангола, Бангладеш, Шри Ланка, Непал и Мианмар. Етиопия, Нигер, Пакистан, Сомалия, Южен Судан и Судан са изправени едновременно пред три вида кризи - конфликти, природни бедствия и принудителни изселвания. Два милиарда души получават по-малко от 3,2 долара на ден.

Изключително бедните хора са 753 милиона, те оцеляват с по-малко от 1,9 долара дневно. Докладът също така споменава, че броят на насилствено разселените лица по целия свят се е увеличил с 2,9 милиона през 2017 г. в сравнение с цифрата от предходната година, като общият им брой е достигнал 68,5 милиона.

Данните показват, че 60% от всички помощи са отишли в 10 държави през 2017 г., 14% от които са изпратени в Сирия, която е най-големият получател; Йемен получи осем процента. Сирия е най-големият получател на хуманитарна помощ за пета поредна година. Гърция и Турция са сред 10-те най-големи получатели на хуманитарна помощ за първи път поради незаконните мигранти.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бедност, хуманитарна помощ, Йемен, Сирия, Турция, Нигер

Street of Art

Най-богатите знаменитости

Сряда, 13 Юли 2016 / Под прожектора
Поп звездата Тейлър Суифт оглави топ 100 на класацията на Forbes   Поп звездата Тейлър Суифт оглави годишната класация на списание Forbes за най-печелившите звезди за 2016 г. За периода юни 2015 – юни 2016 г. певицата е получила общо 170 млн. долара, като основната част от сумата [...]

50 години номер 8

Петък, 20 Май 2016 / Под прожектора
Президентски почетен знак и футболен бенефис за юбилея на Христо Стоичков     Най-популярният в света български футболист Христо Стоичков получи Почетния знак на президента за изключителния принос към България и развитието на българския спорт, за особени заслуги към европейския и [...]