Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо е важно кърменето

Събота, 30 Юли 2016 / Гласът на детето
3320
  • сн. УНИЦЕФ БЪЛГАРИЯ

Забавянето на първия контакт между майката и бебето повишава рисковете за живота на новороденото с 80%

 

 

Едно от всеки две деца, или 77 млн. новородени в света, не се поставя на гърдите на майката в първия час след раждането. Това го лишава от жизненоважни хранителни вещества, антитела и така необходимият контакт кожа-до-кожа, който защитава от редица заболявания и дори смърт., съобщават от УНИЦЕФ.

„Когато новородените чакат твърде дълго контакт с техните майки, веднага след като са излезли на бял свят от майчината утроба, шансовете им за оцеляване намаляват, ограничава се производството на кърма и се възпрепятства изключителното  кърмене. Ако всички бебета получават единствено майчина кърма от момента, в който се раждат до шестия месец, това ще доведе до повече от 800 000 спасени детски живота всяка година.“, казва Франс Бегин, старши съветник по хранене към УНИЦЕФ.

Колкото повече закъснява кърменето, толкова по-големи са рисковете за здравето на детето, особено в първия месец след раждането. Забавянето на кърменето с 2 до 23 часа след раждането повишава рисковете от преждевременна смърт в първите 28 дни от живота на детето с 40%. Забавянето с 24 часа или по-дълго повишава този риск до 80%.

„Майчиното мляко е първата ваксина на бебето, първата и на-добра защита, която то получава срещу болести и епидемии. Смъртността при новородените съставлява близо половината от всички случаи на детска смъртност при деца под 5 г., което прави навременното кърмене изключително важно за тържествуването на живота.“, допълва Франс Бегин.

 

 

Анализи на УНИЦЕФ показват, че жените не получават помощта, от която се нуждаят, за да бъде насърчено кърменето веднага след раждането, дори когато лекар, сестра или акушерка асистират по време на раждането. Например в Средния Изток, Северна Африка и Южна Азия, при жените, които раждат с помощта на специалист, е по-малко вероятно да инициират кърмене в първите часове от живота, в сравнение с жените, които раждат без помощта на специалист, а с подкрепата на роднина.

Храненето на бебетата с други течности или храни е друга причина за закъснението на ранното кърмене. В много страни е обичайно бебетата да бъдат хранени с млека за кърмачета, краве мляко или подсладена вода, в първите три дни от живота. Почти половината от всички новородени са хранени с тези субстанции. Когато бебетата получават и други хранителни алтернативи вместо майчината кърма, те са кърмени по-рядко, а за майките става по-трудно да започнат и да продължат кърменето.

В световен мащаб само 43% от новородените под 6 месеца са изключително кърмени. Бебетата, които не са кърмени изобщо са 14 пъти по-застрашени от смърт, в сравнение с бебетата, които са хранени изцяло с майчина кърма.

Всяко количество кърма понижава риска от смърт при новородените. При бебетата, които не са били кърмени изобщо, е 7 пъти по-вероятно да настъпи смърт вследствие на инфекция, в сравнение с бебетата, които все пак са били кърмени през първите 6 месеца от живота си, макар и не е изключително.

 

 

Според голям брой научни изследвания контактът „кожа до кожа“:

- гарантира по-добра физиологична стабилност на новороденото - стабилизира ритъма на дишането, сърдечната честота и телесната му температура;
- осигурява защита срещу инфекции, подкрепя оптималното развитие на мозъка на новороденото;
- изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето;
- улеснява началото и удължава продължителността на кърменето;
- профилактира следродилната депресия на майката.

УНИЦЕФ и Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ апелират контактът „кожа до кожа“ между майката и бебето веднага след раждането да стане част от рутинните практики в българските болници. Промените, които настъпват, когато бебето се постави голо върху кожата на майка си, са жизненоважни за психичното и физическото му здраве. А всяко дете има право на здравословен старт в живота.

 

Вижте филма „Първи контакт с бебето“, създаден в партньорство между Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ и Детският фонд на ООН.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кърмене, кожа до кожа, новородено, бебе

Street of Art

Лечебна езда

Сряда, 26 Юли 2017 / Хранене и Здраве
Конете отразяват емоциите на ездача, така че хипотерапията има не само физически, но и психологически ефект   Връзката между човека и животните действа успокояващо и лекува и това отдавна е доказано. Хипотерапията и терапевтичната езда е физическа терапия за хора, които имат физически, [...]

Яжте ябълката с кората

Неделя, 12 Март 2017 / Хранене и Здраве
В кората на ябълките се съдържат фитохимикали с доказано антиоксидантно и антираково действие   Всички знаем, че полезните вещества на плодовете са в техните кори, но изследвания показват, че в корите на ябълките има “антиракови” агенти, припомня zdrave.bg Специалисти са а [...]