Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ами, ако детето ми е гей!

Четвъртък, 07 Юли 2016 / Родители
2754
  • pixabay.com

Отхвърлянето не работи, можем да помогнем на децата си единствено, когато се опитваме да ги разберем

 

 

Много пъти са ме питали дали ако момчето си играе с кукли, а момичето рита на игрището с момчетата, това не е признак за различна ориентация от общоприетата. Не, не е. Но е много важно да се знае, че това по какъв път ще поеме детето ни, в огромна степен зависи от нас и това как се позиционираме, като родители.

Нека първо да уточним нещо много важно – има разлика между хомосексуален и гей. Първото е въпрос на физиологичен избор, докато второто е отъждествяване с тип поведение, то е по-скоро социален феномен.

Имал съм достатъчно пациенти и от двата типа и трябва да уточня, че много хомосексуални не са гейове – тоест личният им избор е тяхна работа, която не желаят да го афишират. Техните интимни желания са лични и те не парадират с тях. При гей- културата е обратно, те държат да заявят публично, че са различни, като колкото и да не Ви се вярва, имам преки наблюдения върху хора, които заявяват, че са гейове, без да имат хомосексуален опит. Тоест, едното е социокултурно, а другото е един личен избор за доставяне на удоволствие, който обаче не е афиширан.

Това, което реално се случва, особено при по-младите е, че те заявяват, симпатизирането си към гей културата, но много от тези момчета и момичета все още нямат хомосексуален опит, някои от тях може да нямат никога, някои от тях може да имат и това просто да е една проверка на тяхното желание. Разбира се, има и такива, които решават да продължат със своите хомосексуални контакти.

 

Кокошката или яйцето

 

Вечният спор по тази тема е вродена или придобита е хомосексуалността. Пак казвам, да бъдеш гей е култура, с която се отъждествяваш.

Популярната в обществото теза е, че повечето от хората с различна сексуална ориентация са родени така. Не бих искал да влизам в дискусия, а само да поясня, че за да реши едно дете да определи себе си по начин, различен от обичайния, влияние имат много фактори.

Както знаем, във всеки човек пропорциите на мъжките и женските хормони са различни – затова има по-окосмени мъже, или жени с малко по-мъжка структура, или по-силно женско излъчване. Но не хормоните правят окончателния избор какъв ще е този човек по- нататък в живота: наличието на повече тестостерон или на повече естроген може да внесе някаква допълнителна нотка, но не това е нещото, което прави едно дете хомосексуално или не.

 

Ролята на семейството

 

Обикновено това, което се случва с децата, избиращи, в един момент по-различния сексуален контакт, е проблемна родителска връзка. До този момент почти не съм срещал хомосексуални пациенти, които да са имали хармонична, „нормална“ връзка с родителите. Винаги в тези случаи има някакъв травматизъм или липса, най-вече по отношение на бащата, особено, ако говорим за хомосексуалните мъже.

Дали бащата е прекалено нахлуващ, или тотално отсъстващ, дали е садистичен, или напротив – предпочита да заема мазохистична позиция не е от съществено значение, защото това са двете страни на една и съща монета. Но този баща, стоящ в една некоректна позиция спрямо детето, е една от основните причини това дете да направи различен избор от общоприетия.

 

 

 

i-sight.com 

 

Детето се създава по образ и подобие на родителите- няма как под една ябълка да падне круша. Това, че момчето играе с женски играчки, а момичето се увлича по мъжки спортове не проблем, но е проблемно преекспонирането на мъжествеността или на женствеността.

 

Отношението на родителите

 

Тялото на детето е абсолютно негова собственост и по какъв начин си доставя удоволствие е лично негова работа. Това е личен избор и ние нито трябва, нито бихме могли да се намесим директно там.

Във всеки случай, ако нещата в семейството са поставени по един коректен начин, е много вероятно детето да направи класическия избор – ако наблюдава, че мама е щастлива да бъде жена на един мъж и че тате е щастлив да бъде мъж на една жена, е напълно вероятно и то да избере този модел за себе си. Ако детето вижда, че у дома нещата между мама и тате не вървят, че там има огромно напрежение, обиди, скандали и т.н., но в същото време родителите отричат да има каквото и да е, това вече води до объркване.

Най-объркващо е, когато детето расте в среда, в която бащата (който е изключително важна фигура, както за момчето, така и за момичето) е в неадекватна позиция. Ако той е насилник, това може да тласне момчето към женственост, защото то не иска да се идентифицира с насилник, или може да тласне момичето към това да бъде мъжествено, за да потърси, несъзнавано начин да се защити, или да защити майка си. Същото е, когато говорим за властна майка и „слаб“ баща. При всичи положения неадекватната позиция на родителите в семейството в много голяма степен определя избора на децата в живота. Когато към това добавим случки, в които детето е било обект на подигравки, както и различните нива на хормоните, нещата сумарно могат да видоизменят обичайния избор.

 

Отхвърлянето

 

Отхвърлянето не само че не решава проблемите- то ги задълбочава. Гей- културата е един начин човек да се заяви, да насочи вниманието върху себе си, да каже „Аз съществувам!“.

Нека да вземем отново примера с хомосексуалното момче – често това дете не може да се заяви по адекватен начин в един типично мъжки свят – то не може да играе футбол, не може да се бие, не е привлечено от това да споделя с момчетата някакви типично мъжки забавления и тази група започва да го отхвърля. И един от начините, който му остава като алтернатива да се заяви че съществува, е през този бунт „Аз съм различен“. Така че, отхвърлянето не работи, но сляпото приемане също няма особен ефект. Това, което е смислено да направим се заключава в разбирането, подкрепата и респективно- опита да им помогнем да чуят самите себе си.

 

Очакваме въпросите ви към Валентин Стоилов на editors@streetwatch.bg 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, сексуална ориентация, хомосексуалист, гей, родители, отношения

Street of Art

Със спестеното от ресторанти и почивки хората си купиха стоки за дома

Петък, 23 Юли 2021 / Стил
До 2030 година пазарът на доставки с роботи и дронове ще достигне 33 милиарда евро   По време на ограниченията, свързани с Ковид-19, хората преструктурираха семейните си бюджети и парите, спестени от ресторанти или почивки бяха инвестирани в по-скъпи и по-висок клас стоки за повишаване [...]

Спасяват шоколада с генно инженерство

Понеделник, 08 Януари 2018 / Хранене и Здраве
Учени от калифорнийския университет редактират генома на какаото, за да го приспособят към промените в климата   Ако обичате шоколад, но не сте привърженици на генно модифицираните храни, значи скоро може да имате истински проблем. Заради промените в климата добивите на какао ще н [...]