Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Квантов микроскоп вижда невидимото

Петък, 11 Юни 2021 / На предела
469
  • unsplash.com

Уредът се основава на ефект, който Айнщайн описва като „зловещи взаимодействия от разстояние“

 

Учени от Австралия и Германия създадоха квантов микроскоп, който може да види невидими досега клетъчни структури. Според авторите това проправя пътя за създаване на нови биотехнологии и практически приложения - от такива за навигация до такива за медицински изображения. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature“.

Изследователи от университета в Куинсланд заедно с техни немски колеги от университета в Росток са създали устройство, което е кохерентен микроскоп с разделителна способност с дължина на вълната и ярко квантово корелирано осветление, което позволява визуализиране на молекулярните връзки в клетката.

„Микроскопът се основава на науката за квантовото заплитане - ефект, който Айнщайн описва като „зловещи взаимодействия от разстояние“, казва ръководителят на изследването професор Уорик Боуен от Лабораторията по квантова оптика и Центъра за върхови постижения в Университета в Куинсланд. "Това е първият в света сензор на основата на заплитане с производителност, която надминава най-добрите налични технологии."

„Този пробив ще доведе до всякакви нови технологии, от усъвършенствани навигационни системи до по-усъвършенствани ЯМР машини“, казва професор Боуен. „Смята се, че заплитането е в основата на квантовата революция. Най-накрая демонстрирахме, че сензорите, използващи този принцип могат да заменят съществуващите неквантови технологии".

„Най-добрите светлинни микроскопи използват ярки лазери, които са милиарди пъти по-ярки от слънцето“ продължава ученият. „Крехките биологични системи, като човешката клетка, могат да издържат на тяхната светлина само за много кратко време и това е сериозно препятствие. Квантовото заплитане в нашия микроскоп осигурява 35 процента подобрена яснота, без да унищожава клетката, което позволява да се видят най-малките биологични структури, които иначе биха били невидими."

Авторите смятат, че основният успех на новия метод е преодоляването на така наречената "твърда бариера" на традиционната светлинна микроскопия, неспособна да проникне в жива клетка.

Пътната карта на австралийската квантова технология разглежда базираните на заплитания квантови сензори като стимул за технологични иновации в изчисленията, комуникациите, здравеопазването, инженерството и транспорта.

 

Източник: БГНЕС 

 

Вижте още:

Светът от много близо

Нов вид смъртоносни микроби застрашават бъдещето

Еволюцията и човешкото съзнание: въпроси без отговор

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

квантов микроскоп, биотехнологии, физика, наука, Айнщайн

Street of Hope

Как децата да успяват, дори когато се провалят

Събота, 11 Март 2023 / Родители
  Когато децата се справят лошо на тестове, в проекти или различни дейности, те могат да гледат на това като на провал. И ако това се случва редовно, те могат да се чувстват като неудачници. Това е особено вярно за деца с проблеми в ученето или Хиперактивност и дефицит на вниманието, кои [...]

Всяването на страх пречи на жертвите на насилие

Събота, 06 Юли 2019 / Гласът на детето
България не копира чужди модели за закрила на децата    През изминалата седмица, бяхме свидетели на брутално насилие над дете, за съжаление с фатален завършек. Същевременно организациите, с неясни цели продължават да надигат призиви за протест срещу Националната стратегия за д [...]