Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Квантов микроскоп вижда невидимото

Петък, 11 Юни 2021 / На предела
268
  • unsplash.com

Уредът се основава на ефект, който Айнщайн описва като „зловещи взаимодействия от разстояние“

 

Учени от Австралия и Германия създадоха квантов микроскоп, който може да види невидими досега клетъчни структури. Според авторите това проправя пътя за създаване на нови биотехнологии и практически приложения - от такива за навигация до такива за медицински изображения. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature“.

Изследователи от университета в Куинсланд заедно с техни немски колеги от университета в Росток са създали устройство, което е кохерентен микроскоп с разделителна способност с дължина на вълната и ярко квантово корелирано осветление, което позволява визуализиране на молекулярните връзки в клетката.

„Микроскопът се основава на науката за квантовото заплитане - ефект, който Айнщайн описва като „зловещи взаимодействия от разстояние“, казва ръководителят на изследването професор Уорик Боуен от Лабораторията по квантова оптика и Центъра за върхови постижения в Университета в Куинсланд. "Това е първият в света сензор на основата на заплитане с производителност, която надминава най-добрите налични технологии."

„Този пробив ще доведе до всякакви нови технологии, от усъвършенствани навигационни системи до по-усъвършенствани ЯМР машини“, казва професор Боуен. „Смята се, че заплитането е в основата на квантовата революция. Най-накрая демонстрирахме, че сензорите, използващи този принцип могат да заменят съществуващите неквантови технологии".

„Най-добрите светлинни микроскопи използват ярки лазери, които са милиарди пъти по-ярки от слънцето“ продължава ученият. „Крехките биологични системи, като човешката клетка, могат да издържат на тяхната светлина само за много кратко време и това е сериозно препятствие. Квантовото заплитане в нашия микроскоп осигурява 35 процента подобрена яснота, без да унищожава клетката, което позволява да се видят най-малките биологични структури, които иначе биха били невидими."

Авторите смятат, че основният успех на новия метод е преодоляването на така наречената "твърда бариера" на традиционната светлинна микроскопия, неспособна да проникне в жива клетка.

Пътната карта на австралийската квантова технология разглежда базираните на заплитания квантови сензори като стимул за технологични иновации в изчисленията, комуникациите, здравеопазването, инженерството и транспорта.

 

Източник: БГНЕС 

 

Вижте още:

Светът от много близо

Нов вид смъртоносни микроби застрашават бъдещето

Еволюцията и човешкото съзнание: въпроси без отговор

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

квантов микроскоп, биотехнологии, физика, наука, Айнщайн

StreetBoard

Български виртуоз с шанс за номинация за „Грами“

Сряда, 26 Септември 2018 / Българи от ново време
Бил Василев живее и работи в Ню Йорк, където си е извоювал завидна репутация   Сигурно не сте чували за него. Вероятно защото самият той не обича да привлича внимание върху себе си, но щом грабне саксофона или застане зад пианото, всички слушат с интерес и се обръщат да видят кой свири [...]

Северняшка сватба за Гинес

Неделя, 23 Юли 2017 / Истории от града
Около 4000 българи в народни носии се събраха в Арбанаси, за да присъстват на традиционна северняшка сватба   Нов рекорд на Гинес за най-масова сватба – 4000 българи в народни носии се събраха в Арбанаси, за да присъстват на автентична северняшка сватба. Георги Георгиев и Ива Янче [...]