Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Квантов микроскоп вижда невидимото

Петък, 11 Юни 2021 / На предела
555
  • unsplash.com

Уредът се основава на ефект, който Айнщайн описва като „зловещи взаимодействия от разстояние“

 

Учени от Австралия и Германия създадоха квантов микроскоп, който може да види невидими досега клетъчни структури. Според авторите това проправя пътя за създаване на нови биотехнологии и практически приложения - от такива за навигация до такива за медицински изображения. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature“.

Изследователи от университета в Куинсланд заедно с техни немски колеги от университета в Росток са създали устройство, което е кохерентен микроскоп с разделителна способност с дължина на вълната и ярко квантово корелирано осветление, което позволява визуализиране на молекулярните връзки в клетката.

„Микроскопът се основава на науката за квантовото заплитане - ефект, който Айнщайн описва като „зловещи взаимодействия от разстояние“, казва ръководителят на изследването професор Уорик Боуен от Лабораторията по квантова оптика и Центъра за върхови постижения в Университета в Куинсланд. "Това е първият в света сензор на основата на заплитане с производителност, която надминава най-добрите налични технологии."

„Този пробив ще доведе до всякакви нови технологии, от усъвършенствани навигационни системи до по-усъвършенствани ЯМР машини“, казва професор Боуен. „Смята се, че заплитането е в основата на квантовата революция. Най-накрая демонстрирахме, че сензорите, използващи този принцип могат да заменят съществуващите неквантови технологии".

„Най-добрите светлинни микроскопи използват ярки лазери, които са милиарди пъти по-ярки от слънцето“ продължава ученият. „Крехките биологични системи, като човешката клетка, могат да издържат на тяхната светлина само за много кратко време и това е сериозно препятствие. Квантовото заплитане в нашия микроскоп осигурява 35 процента подобрена яснота, без да унищожава клетката, което позволява да се видят най-малките биологични структури, които иначе биха били невидими."

Авторите смятат, че основният успех на новия метод е преодоляването на така наречената "твърда бариера" на традиционната светлинна микроскопия, неспособна да проникне в жива клетка.

Пътната карта на австралийската квантова технология разглежда базираните на заплитания квантови сензори като стимул за технологични иновации в изчисленията, комуникациите, здравеопазването, инженерството и транспорта.

 

Източник: БГНЕС 

 

Вижте още:

Светът от много близо

Нов вид смъртоносни микроби застрашават бъдещето

Еволюцията и човешкото съзнание: въпроси без отговор

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

квантов микроскоп, биотехнологии, физика, наука, Айнщайн

StreetView

Селска разходка в Западните Родопи

Четвъртък, 21 Юли 2016 / Места
Няколко от прекрасните кътчета от България, където се докосвате до историята и природата     Лещен   Едно от най-живописните села, архитектурен резерват, който ще ви върне назад във времето. Идеално място за почивка, ако търсите тишина и спокойствие, с. Лещен се намира на [...]

Най-дългият мост в света свърза Хонконг и Макао

Сряда, 24 Октомври 2018 / Места
Съоръжението е с дължина от 55 км и се очаква да донесе икономическо оживление   Девет години след първата копка в Китай беше открит най-дългият мост в света. Съоръжението е с дължина от 55 км и свързва Хонконг и Макао. Проектът е на стойност 20 млрд. долара. Съоръжението е уникално и [...]