Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Седем въпроса срещу тревогата

Сряда, 17 Януари 2018 / Към себе си
3062
  • pixabay.com

Много от нещата, за които се притесняваме, може би няма да се случат. Как да накараме тревогата да работа за нас? 

 

Понякога е трудно да спрем да се тревожим. Но може да опитаме да погледнем на притесненията си в перспектива и да открием най-ефективното решение на проблемите си. Нормалната тревожност е негативно, стресиращо състояние, което може да ни помогне да подобрим ситуацията. Прекомерната тревожност обаче може да предизвика психически и физически здравословни проблеми и буквално да ни направи нещастни. Истината обаче е, че е трудно да се научим да спираме тревожността. За да поставите навика си да се тревожите под контрол, задайте си тези 7 въпроса.

 

1. Наистина ли е толкова притеснително?

 

Много от нещата, за които се тревожим, не е много вероятно да се случат. Тревожим се, че някой е сериозно болен, или че може да се случи инцидент. Или се притесняваме, че шефът ни ще ни уволни. Ние може би се тревожим, че в дома ни може да избухне пожар, или че ще станем жертва на атентат в метрото.

Чисто статистически тези неща са малко вероятни. И, разбира се, притесненията с нищо не помагат. Тревогата отнема спокойствието и радостта от настоящето. Може да е трудно или да не знаете как да спрете да се безпокоите за тези неща, но да се запитате дали те са реалистични, е добро начало.

 

2. Притеснението ми променя ли нещата по някакъв начин?

 

Има два вида притеснения. Единият е да се тревожите за неща, които не са се случили и никога не могат да се случат, за което вече стана въпрос. Има и притеснения за неща, които вече са се случили или е много вероятно да се случат.

Макар да си струва да правим всичко възможно да не обръщаме внимание, или да се отклоняваме от първия вид тревога, този втори вид понякога може да бъде полезен. Важното е да помните, че вместо непрекъснато да се притеснявате за това, което може да се случи и да го оставите да изпревари умовете ви, може да изберете да мислите по този въпрос по-практически. Тревогата няма да промени нищо, обаче, обмислянето на решения и изготвянето на план може да бъде полезно.

Ако например сте се притеснявали, че нямате достатъчно пари, за да платите наема в края на месеца, можете да лежите буден, като цяла нощ мислите за това как скоро ще сте на улицата или на дивана на някой приятел. Другата възможност е да съставите план откъде да получите тези пари. Можете да обмислите да говорите с член на семейството за краткосрочен заем, да намалите разходите си или да намерите начин да изкарате допълнителни пари.

 

3. Това ще има ли значение след година?

 

Често притесненията ни са „несъразмерни“. Например, когато имаме гости за вечеря, може да се притесняваме, че тортата, която сме направили за десерт, няма да се получи и събитието ще бъде бедствие.

Когато не сте сигурни дали нещо си струва да се притеснявате, запитайте се дали това ще има значение след година. Вероятно няма да си спомняте за какво сте се притеснявали..Така че, не си струва да губите време да се тревожите за това сега!

 

4. Какво би направил някой друг в тази ситуация?

 

Опитайте се да разгледате притесненията си от друга гледна точка.

Разбира се, можете също да говорите с доверен приятел за вашето положение. Пречупването на проблема през чужди очи може да ви помогне да видите нещата от друг ъгъл и да намали напрежението.

 

5. Каква е онази малка стъпка, която мога да направя сега, за да започна да подобрявам тази ситуация?

 

Ако това, което ви тревожи, е нещо, което може да се разреши чрез действия, действайте. Като например с плащането на наема – просто трябва да се намери решение. Запитайте се каква практическа стъпка можете да предприемете сега, за да облекчите проблема. Може би да се обадете на някой от семейството, да намалите цената на телевизионния си пакет или пък да намерите допълнителна работа... Понякога една малка стъпка може да помогне да вземете нещата в ръце и да намали тревогите ви.

 

6. За какво съм благодарен?

 

Друг начин да се научим как да спрем да се притесняваме, е да сме благодарни за това, което имаме. Признателността може да ни помогне да превключим от негативизъм към по-позитивна нагласа. Това ни помага да пренасочим вниманието си към това, което е добро за нашия живот вместо да мислим за проблеми. Напишете всички неща, за които сте благодарни в живота си, от любовта на някой добър приятел до сутрешната чаша кафе.

 

7. Какво мога да направя сега, за да направя живота си по-приятен или смислен?

 

Често се притесняваме, защото чувстваме, че има толкова малко неща, които можем да контролираме в живота си. Ако прекараме дори малко време в планиране и участие в неща, които правят живота ни приятен и смислен, може да придобием усещането, че поне част от живота ни е под контрол. Не става въпрос за големи неща, като например да се преместите в Италия. Може да започнете с разходка, седене на слънце в продължение на няколко минути или да започнете работа по мечтания си проект за десет минути всеки ден.

 

Тревогата е естествена част от живота и дори полезна понякога, но използването на тези въпроси може да ви помогне притесненията ви да работят за вас, а не срещу вас.

 

Източник: Learning-mind.com 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тревожност, притеснения, въпроси, радост

StreetView

Версайският дворец чака пратка, закъсняла с над 3 века

Понеделник, 25 Февуари 2019 / Места
Мраморен блок, предназначен за параклиса, ще бъде доставен по Сена    Блок от червен мрамор, който е бил поръчан преди 350 години, ще бъде доставен по река Сена във Версайския дворец, съобщава РИА Новости. Закъснялата пратка се очаква през 2024 година.Камъкът е бил изгубен през&nbs [...]

Приключенски триатлон в парк Росенец

Понеделник, 17 Май 2021 / Приключения
Плуване в открити води, планинско колоездене и горско бягане в едно състезание на 24 юли    Първото издание на Lion Heart Utopia ще се състои тази година в парк Росенец. Събитието се организира по инициатива на сдружение СК „Лъвско сърце“ и с подкрепата на сдружение &bd [...]