Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обновиха екопътеката до Стобските пирамиди

Четвъртък, 07 Април 2022 / Места
243
  • bulgariatravel.org
  • bulgariatravel.org
1 / 3

Скалният феномен е един от най-известните природни обекти у нас 

 

Изцяло обновената екопътека "Стобски пирамиди" над едноименото село от община Кочериново беше открита официално.

Проектът е на Югозападното държавно предприятие и е изпълнен от ДГС „Рилски манастир“. Той е на стойност 45 000 лева, а общата дължина на пътеката е 1100 м. По него са сменени над 180 м парапети, обновени са беседки, пейки, изградени са кътове за почивка. От горското стопанство се надяват да могат да възстановят и пътеката за хора с увреждания.

Служителите на горското стопанство ще охраняват и поддържат местността, за да може тя да запази вида си. За тази цел ще бъде въведена символична такса за посетителите, която изцяло ще бъде инвестирана в облагородяването на района. Билетът е с цена 2 лева за възрастни и 1 лев за децата.

Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите пирамиди в България, природна забележителност от 1964 г. Те са включени в Червената книга като критично застрашено природно местообитание. Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила.

Стобските пирамиди са скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на течащата вода от дъждове или топенето на снега, която е отмила горния скален или почвен слой. При оттичането на водата се получават ерозионни бразди, които с времето нарастват, а частите от скалата и почвата, които остават незасегнати от тези бразди, остават по-високи и образуват чудати форми. Така се образува сложна композиция от остри и игловидни, а в по-голямата си част пирамидални или конусовидни земни форми. Някои от тях завършват с „каменни шапки“ с размери до 1 м, които наподобяват гъби. Изваяни са в дебели до 30 - 40 метра старокватернерни вилафрански флувиоглациални наслаги. Средната височина на отделните форми е 6 – 10 м, а максималната е 12 м. Голяма част от тях са съединени в основата си и формират живописни и много разнообразни групи. Оцветяването на седиментите варира от светло жълто до тъмно кафяво и червено.

Подобно скално образувание са Мелнишките пирамиди, намиращи се в югозападните склонове на Пирин в землищата на Мелник и близките села Кърланово, Рожен и Сушица.


Вижте още:

Енергийни места: Българският Стоунхендж

Енергийни места: Светилището край Татул

Енергийни места: Караджов камък

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Стобски пирамиди, екопътека, Рила, туризъм, екология

Street of Hope

Учителят следва детето

Четвъртък, 18 Август 2016 / В клас
Пет неща, които отличават Монтесори учителя    „Учителката, когато започне да работи в нашето училище, трябва да има вярата, че Детето ще разкрие себе си чрез работа (дейност)” – Д-р Мария Монтесори, „The Absorbent Mind”   Има вяра &n [...]

Извинителните бележки ще са с номер от документа за преглед

Понеделник, 31 Октомври 2016 / В клас
Извиняването на отсъствията на учениците по болест ще става с медицинска бележка, в която лекарите ще посочват номер от амбулаторния лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитира [...]