Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Караджов камък

Неделя, 05 Февуари 2017 / Места
2204
  • opoznai.bg

Дотук може да стигнете само пеша, а гледката е невероятна

 

Караджов камък е високо скално плато на височина от 1448 м в чиито отвесни стени има тесен улей с голям заклещен в скалите камък. Това е втората точка от енергийния триъгълник Белинташ - Караджов камък - Кръстова гора.

Намира се в резервата Кормисош в Родопите, близо до село Мостово и до него може да се стигне по два маршрута с преход от около 3 часа – от Кръстова гора и от селото. Теренът е сравнително труден за преминаване. 

Археологическо проучване от 2003 година на д-р Иван Христов от НАИМ при БАН установило, мястото е било светилище през Ранножелязната и Римската епоха (3-4 в.).

Първият етаж на тракийското светилище се нарича Долна култова площадка, а по издълбани стъпала се стига до по-високата част, където в скалите са изсечени малки дупки. Когато някой тракиец умирал, близките му дълбаели дупките в скалата и ги пълнели с дарове. Керамиката намерена на обекта е датирана от археолозите към втората фаза на ранната Желязна епоха (8– 6 в.пр.Хр.).

 

 

Достъпът до горната част на скалата е подсигурен от метален парапет и дървена стълба, минава се точно под камъка. Последните няколко стъпала са изсечени от траките. Изкачването е стръмно, но красивата родопска гледка към Белинташ и Кръстова гора си струва усилията.

 

 

Според някои археолози близостта на Караджов камък до Белинташ,  Кръстова гора и още няколко древни светилища –  кромлехът до връх Туската куля и светилищата до Ин кая и Къз кая, и на връх Хайдут кая не е случайна. Районът може да се разглежда като голям комплекс от светилища и култови места с различно значение в различните периоди.

Иначе резерватът Кормисош е едно от известните ловни стопанства още от времето на социализма. Твърди се, че една от причините за създаването му била да прекъсне достъпа до святата местност Кръстова гора. Освен много защитени растения, тук има и богато животинско присъствие. Тук са най-големите популации на кафява мечка, благороден елен и вълк на територията на България. Могат да се срещнат дива коза, муфлон, дива свиня, сърна и елен лопатар.

 

 

Вижте още:

Енергийни места: Белинташ

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Караджов камък, Родопите, Белинташ, енергийни места

Street of Hope

Да отгледаме птиче, което ще може да лети

Събота, 10 Март 2018 / Родители
Майката орлица не е тази, която постоянно пази детето си, а тази, която го учи да се справя само и да взима решения     Да възпиташ самостоятелност в децата е продължителен процес, който започва след навършване на първата годинка и продължава през цялото детство. Най-сериозно [...]

Местата в гимназиите намаляват още

Понеделник, 06 Юни 2016 / В клас
  Към много от професионалните училища просто няма интерес    Свободните места и специализираните паралелки в гимназиите за завършилите седми клас намаляват за поредна година. Ако през 2015/16 г. профилираните и професионални гимназии у нас са обявили прием за 36 хил. уч [...]