Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Караджов камък

Неделя, 05 Февуари 2017 / Места
4343
  • opoznai.bg

Дотук може да стигнете само пеша, а гледката е невероятна

 

Караджов камък е високо скално плато на височина от 1448 м в чиито отвесни стени има тесен улей с голям заклещен в скалите камък. Това е втората точка от енергийния триъгълник Белинташ - Караджов камък - Кръстова гора.

Намира се в резервата Кормисош в Родопите, близо до село Мостово и до него може да се стигне по два маршрута с преход от около 3 часа – от Кръстова гора и от селото. Теренът е сравнително труден за преминаване. 

Археологическо проучване от 2003 година на д-р Иван Христов от НАИМ при БАН установило, мястото е било светилище през Ранножелязната и Римската епоха (3-4 в.).

Първият етаж на тракийското светилище се нарича Долна култова площадка, а по издълбани стъпала се стига до по-високата част, където в скалите са изсечени малки дупки. Когато някой тракиец умирал, близките му дълбаели дупките в скалата и ги пълнели с дарове. Керамиката намерена на обекта е датирана от археолозите към втората фаза на ранната Желязна епоха (8– 6 в.пр.Хр.).

 

 

Достъпът до горната част на скалата е подсигурен от метален парапет и дървена стълба, минава се точно под камъка. Последните няколко стъпала са изсечени от траките. Изкачването е стръмно, но красивата родопска гледка към Белинташ и Кръстова гора си струва усилията.

 

 

Според някои археолози близостта на Караджов камък до Белинташ,  Кръстова гора и още няколко древни светилища –  кромлехът до връх Туската куля и светилищата до Ин кая и Къз кая, и на връх Хайдут кая не е случайна. Районът може да се разглежда като голям комплекс от светилища и култови места с различно значение в различните периоди.

Иначе резерватът Кормисош е едно от известните ловни стопанства още от времето на социализма. Твърди се, че една от причините за създаването му била да прекъсне достъпа до святата местност Кръстова гора. Освен много защитени растения, тук има и богато животинско присъствие. Тук са най-големите популации на кафява мечка, благороден елен и вълк на територията на България. Могат да се срещнат дива коза, муфлон, дива свиня, сърна и елен лопатар.

 

 

Вижте още:

Енергийни места: Белинташ

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Караджов камък, Родопите, Белинташ, енергийни места

StreetInside

Разчупете рутината

Събота, 29 Декември 2018 / Към себе си
Защо прегаряме и как да се справим с това?   Човешкият мозък е устроен така, че да поддържа нивата на мотивация високи за дейностите, които осигуряват нашето оцеляване, както и за тези, които ни носят някаква награда или усещане за новост. Следователно ние обикновено сме много мот [...]

Уроци от природата: Ще разцъфтим или ще се задушим?

Вторник, 04 Май 2021 / Към себе си
Ние, хората, все бягаме от калта...   Бях поседнала в тревата... Зеленина, жълтурчета, пчелички... На една ръка разстояние от мен имаше купчина кравешки изпражнения, а в нея се бяха сгушили няколко прекрасни цветчета. И, ето я пак мъдростта на Природата! Ние, хората, все бягаме от калта [...]