Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Караджов камък

Неделя, 05 Февуари 2017 / Места
3988
  • opoznai.bg

Дотук може да стигнете само пеша, а гледката е невероятна

 

Караджов камък е високо скално плато на височина от 1448 м в чиито отвесни стени има тесен улей с голям заклещен в скалите камък. Това е втората точка от енергийния триъгълник Белинташ - Караджов камък - Кръстова гора.

Намира се в резервата Кормисош в Родопите, близо до село Мостово и до него може да се стигне по два маршрута с преход от около 3 часа – от Кръстова гора и от селото. Теренът е сравнително труден за преминаване. 

Археологическо проучване от 2003 година на д-р Иван Христов от НАИМ при БАН установило, мястото е било светилище през Ранножелязната и Римската епоха (3-4 в.).

Първият етаж на тракийското светилище се нарича Долна култова площадка, а по издълбани стъпала се стига до по-високата част, където в скалите са изсечени малки дупки. Когато някой тракиец умирал, близките му дълбаели дупките в скалата и ги пълнели с дарове. Керамиката намерена на обекта е датирана от археолозите към втората фаза на ранната Желязна епоха (8– 6 в.пр.Хр.).

 

 

Достъпът до горната част на скалата е подсигурен от метален парапет и дървена стълба, минава се точно под камъка. Последните няколко стъпала са изсечени от траките. Изкачването е стръмно, но красивата родопска гледка към Белинташ и Кръстова гора си струва усилията.

 

 

Според някои археолози близостта на Караджов камък до Белинташ,  Кръстова гора и още няколко древни светилища –  кромлехът до връх Туската куля и светилищата до Ин кая и Къз кая, и на връх Хайдут кая не е случайна. Районът може да се разглежда като голям комплекс от светилища и култови места с различно значение в различните периоди.

Иначе резерватът Кормисош е едно от известните ловни стопанства още от времето на социализма. Твърди се, че една от причините за създаването му била да прекъсне достъпа до святата местност Кръстова гора. Освен много защитени растения, тук има и богато животинско присъствие. Тук са най-големите популации на кафява мечка, благороден елен и вълк на територията на България. Могат да се срещнат дива коза, муфлон, дива свиня, сърна и елен лопатар.

 

 

Вижте още:

Енергийни места: Белинташ

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Караджов камък, Родопите, Белинташ, енергийни места

Street of Hope

Две трети от учителите искат нова система

Петък, 08 Юли 2016 / В клас
  Гилдията се чувства подготвена за работа по новите учебни програми   Над 70% от учителите смятат, че образованието се нуждае от нова структура, а повече от половината казват, че не усещат подкрепа от родители и ученици, показва изследване на агенция „Галъп интернешънъл&ldq [...]

Отсъствията ще се извиняват със сегашните бележки

Понеделник, 10 Октомври 2016 / В клас
Междувременно ще се търси друг вариант за доказване, че ученикът не е посещавал училище заради болест    Съществуващата досега форма - медицинска бележка за извиняване на отсъствията на учениците остава в сила до изработването на мерки, които гарантират, че с тях няма да се злоупот [...]