Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Белинташ

Събота, 28 Януари 2017 / Места
1921
  • rodenkrai.com
  • Wikipedia
  • Wikipedia
1 / 3

Древното скално светилище е част от една от най-силно зареждащите зони в Европа

 

За енергийните места казват, че имат огледална ефективност – с каквато енергия ги посетите, тя ще се мултиплицира във вас.

Древното скално светилище Белинташ е една от трите точки (Белинташ - Кръстова гора - Караджов камък), образуващи една от най-силните енергийни зони в Европа. В зоната на Белинташ и наоколо се чувства силна енергия, а стотици хора разказват за паранормални явления.

Можете да отседнете в село Мостово, което се намира на 27 км от Асеновград. То е в средата между изброените свещени места.

 

сн. Wikipedia - Стълбище - източна страна 

 

За самото скално светилище се предполага, че е култов обект, използван за ритуали от тракийските племена, които са живеели в района.  Предназначението на светилището не е напълно изяснено, има предположения и, че е използвано за астрономически измервания.

Белинташ е изследван от учените от 1975 година насам. Името му идва от „бял, добър камък”, може да се превежда и като „камък на знанието”.

 

сн. Wikipedia - Лицата, издълбани на южната страна на платото-олтар

 

Археолозите и историците са склонни да смятат, че платото е използвано за култови дейности още в 5 век преди Христа. Според проф. Ана Радунчева платото-олтар датира от Енеолитната епоха, защото в една от скалните пукнатини на Белинташ е открита глинена енеолитна антропоморфна статуетка, а големи количества късноенеолитна керамика се откриват по цялата централна част на светилището и особено под отвесните скали на платото и пещерите под него.

 

 

На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои изследователи образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 м, с надморска височина 1225 м. Това е второто най-голямо скално-изсечено светилище в България (след Перперек, като се предполага, че е по-древно).  

 

Легенди и хипотези

 

Заради разположението си Белинташ е нещо като естествена астрономическа обсерватория. По време на равноденствие слънцето изгрява точно над Сини връх и залязва точно над Караджов камък. Съществува теория, че Белинташ е било мястото, на което древните хора, а по-късно и траките са осъществявали своята връзка с Космоса. През 1986г. в знаците на платото е забелязана небесна карта. В щерните се виждат прибори за определяне на местонахождението на звездите. С годините тази теория набира много последователи.

 

 

сн. Wikipedia - Голямата щерна 

 

В конфигурацията на скалните ями учените виждат отчетливо съзвездията Малка и Голяма Мечка, Лъв и Орион. Слънцето и Луната се отразяват точно в двата кладенеца в определени дати от годината.

Има също хипотеза, че Белинташ е бил център на космическия туризъм. Издълбаните щерни може да са имали чисто техническо знаечение за приземяването и излитането на космическите кораби.

В самото начало на Белинташ върху скала са издълбани знаци, приличащи на указател. Наложени на съвременната карта, те маркират точно копмплекса от светилища в тази част от Родопите – Долнослав, Драганица, Белинташ, Караджов камък, Кръсова гора. Учените смятат, че много от тези теории не могат да са просто съвпадения.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

скално светилище, Белинташ, Родопи, Мостово, Асеновград

StreetInside

Коя е най-опасната дума

Неделя, 10 Юли 2016 / Към себе си
Тази дума може да унищожи живота както на говорещия, така и на слушателя   Ако трябваше да ни подложат на магнитен резонанс – голям магнит с формата на поничка, който да заснеме на видео невронните промени случващи се в нашия мозък и за по-малко от секунда да светне думата &l [...]

Квантовата физика и „излизането от тялото“

Сряда, 29 Март 2017 / На предела
  Продължение  Две десетилетия след първото ми преживяване извън тялото, все още в търсене на отговори, реших да потърся формално образование в областта на физиката. През пролетта на 2016 година завърших бакалавърска степен по физика в Тексаския университет в Арлингтън. По време на [...]