Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стрийт арт: Пейката като вдъхновение

Събота, 25 Май 2019 / Стил
125
  • thenewraw.org
  • flagman.bg
1 / 2

Пейката не е просто част от пейзажа. Тя е място, на което да си починете, да поговорите с непознат, да направите сутрешните си упражнения...

Дизайнерите се стремят пейката  да не е просто място за сядане, а да провокира дейности, които са полезни за здравето. Винаги когато има къде да поседнем се успокояваме, че може да походим повече, тоест психически се настройваме за повече движение.

Друг поглед показва студиото „The new row” в Нотрдам, което прави пейки от пластмасови отпадъци  чрез 3D принтер с каузата за опазване на природата. 

 

 

В Лондон се правят опити да се сътвори пейка, която филтрира възуха. Тя ще бъде изработена така, че да замести 275 дървета в пречистването на въздуха.

 

 

А у нас, освен с „надгробните камъни“ на ул. „Граф Игнатиев“, които предизвикаха вълна от недоволство, можем да се похвалим и с книжните пейки в Бургас, които бяха открити по повод 24 май. Едната от тях е посветена на поетесата Петя Дубарова и е част от инициативите, свързани с отбелязването на 57-та годишнина от рождението ѝ.  

 

 

Тя е със стих от „Там някъде“. Другата разгърната „книга“ е част от емблематичното стихотворение на Христо Фотев „Ти тръгваш и се връщаш“, а илюстрациите са от бургаския художник Стоян Цанев, разказа flagman.bg.

 

Вижте още:

Градски дървета

Стрийт арт: Скулптури с послания

Очички на улицата

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пейка, градска мебел, спорт, движение, здраве, вдъхновение

StreetInside

Медитацията спира смаляването на мозъка

Понеделник, 07 Ноември 2016 / На предела
Интензивното смаляване на мозъка може да доведе до старческо слабоумие, депресии и риск от инфаркт   Медитацията не е просто занимание, свързано с духовност или философия. Тя оказва физическо въздействие върху мозъка, затова потенциално може да предотврати мозъчни заболявания. Ето крат [...]

Бракът жив и след година

Неделя, 11 Юни 2017 / Към себе си
Перфектни отношения няма, но трябва ли да се откажете от тях още с първите проблеми?   Хората бързо се влюбват, бързо се женят, бързо раждат, бързо се развеждат, изобщо бързо живеят... Една година може и да не много време за една връзка, но за някои двойки е достатъчна, за да влязат в р [...]