Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стрийт арт: Пейката като вдъхновение

Събота, 25 Май 2019 / Стил
324
  • thenewraw.org
  • flagman.bg
1 / 2

Пейката не е просто част от пейзажа. Тя е място, на което да си починете, да поговорите с непознат, да направите сутрешните си упражнения...

Дизайнерите се стремят пейката  да не е просто място за сядане, а да провокира дейности, които са полезни за здравето. Винаги когато има къде да поседнем се успокояваме, че може да походим повече, тоест психически се настройваме за повече движение.

Друг поглед показва студиото „The new row” в Нотрдам, което прави пейки от пластмасови отпадъци  чрез 3D принтер с каузата за опазване на природата. 

 

 

В Лондон се правят опити да се сътвори пейка, която филтрира възуха. Тя ще бъде изработена така, че да замести 275 дървета в пречистването на въздуха.

 

 

А у нас, освен с „надгробните камъни“ на ул. „Граф Игнатиев“, които предизвикаха вълна от недоволство, можем да се похвалим и с книжните пейки в Бургас, които бяха открити по повод 24 май. Едната от тях е посветена на поетесата Петя Дубарова и е част от инициативите, свързани с отбелязването на 57-та годишнина от рождението ѝ.  

 

 

Тя е със стих от „Там някъде“. Другата разгърната „книга“ е част от емблематичното стихотворение на Христо Фотев „Ти тръгваш и се връщаш“, а илюстрациите са от бургаския художник Стоян Цанев, разказа flagman.bg.

 

Вижте още:

Градски дървета

Стрийт арт: Скулптури с послания

Очички на улицата

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пейка, градска мебел, спорт, движение, здраве, вдъхновение

StreetBoard

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение

Понеделник, 04 Май 2020 / Общество
Мерките срещу заразата обаче ще останат в облекчен вид   Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение, но ще предложи законови промени за удължаване на мерките за защита срещу COVID-19. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание н [...]

Рекорден брой чужди туристи

Петък, 29 Юли 2016 / Общество
Само през юни увеличенията на посетителите от Европа са драстични, но пък българите предпочитат Гърция     Докато Министерството на туризма с гордост отчиташе най-силното полугодие за туристическия бранш в последните десет години, родни депутати се похвалиха пред БГНЕС, че масово [...]