Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стрийт арт: Пейката като вдъхновение

Събота, 25 Май 2019 / Стил
140
  • thenewraw.org
  • flagman.bg
1 / 2

Пейката не е просто част от пейзажа. Тя е място, на което да си починете, да поговорите с непознат, да направите сутрешните си упражнения...

Дизайнерите се стремят пейката  да не е просто място за сядане, а да провокира дейности, които са полезни за здравето. Винаги когато има къде да поседнем се успокояваме, че може да походим повече, тоест психически се настройваме за повече движение.

Друг поглед показва студиото „The new row” в Нотрдам, което прави пейки от пластмасови отпадъци  чрез 3D принтер с каузата за опазване на природата. 

 

 

В Лондон се правят опити да се сътвори пейка, която филтрира възуха. Тя ще бъде изработена така, че да замести 275 дървета в пречистването на въздуха.

 

 

А у нас, освен с „надгробните камъни“ на ул. „Граф Игнатиев“, които предизвикаха вълна от недоволство, можем да се похвалим и с книжните пейки в Бургас, които бяха открити по повод 24 май. Едната от тях е посветена на поетесата Петя Дубарова и е част от инициативите, свързани с отбелязването на 57-та годишнина от рождението ѝ.  

 

 

Тя е със стих от „Там някъде“. Другата разгърната „книга“ е част от емблематичното стихотворение на Христо Фотев „Ти тръгваш и се връщаш“, а илюстрациите са от бургаския художник Стоян Цанев, разказа flagman.bg.

 

Вижте още:

Градски дървета

Стрийт арт: Скулптури с послания

Очички на улицата

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пейка, градска мебел, спорт, движение, здраве, вдъхновение

StreetBoard

Държавата ще настоява за възстановяване на Двойната къща

Неделя, 14 Май 2017 / Общество
110-годишната сграда беше съборена след като беше отписана от списъка с паметници на културата    Министерството на културата ще настоява съборената Двойна къща на бул. „Васил Левски“ в София да бъде възстановена, съобщи министърът на културата Боил Банов пред bTV. 110- [...]

Търсят се инженери и учители

Понеделник, 16 Октомври 2017 / Общество
  Безработицата намалява до 6,5%, но бизнесът продължава да не намира подходящите кадри   Преподаватели и работници в промишлеността – това са най-търсените служители, показват данните на Агенцията по заетостта за септември. Безработицата намалява до 6,5%, като за година&nb [...]