Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стрийт арт: Скулптури с послания

Петък, 15 Март 2019 / Стил
447
  • pinterest.com

 

Изкуството винаги е начин човек да изрази себе си

 

Хубавото е, че всеки може да покаже как вижда света без да задължава останалите да го видят по същия начин. Ще ви разкажа за няколко скулптури, които освен красиви имат и интересни послания.

Скулптура на име “Любов“, представена през 2015 година от Александър Милов от Украйна, включва двама възрастни, които след ожесточена борба са си обърнали гръб, но в тях има и две деца, които стоят и се опитват да достигнат един до друг.

"Това показва конфликта между мъж и жена, вътрешния и външния израз на човешката природа. Тяхната вътрешна същност се изобразява под формата на прозрачни деца, които държат ръцете си през решетката. Тъй като става все по-тъмно душите им (на децата) се показват, за да заблестят. Това е символ на чистота и искреност, която обединява хората и дава шанс да наваксат, когато пристигне тъмното време" казва скулптурът.

 

 

В Оксфорд, Англия, местен радиоводещ притежава къща със скулптура, изобазяваща голяма акула, чиято глава прорязва покрива на жилището му. Скулптурата е дело на Джон Бъркли и е изградена по повод 41-та годишнина от пускането на атомната бомба в Нагасаки. Собственикът на къщата твърди, че скулптурата изразява пълното безсилие на хората спрямо ядрените оръжия.

 

 

 

Пейдж Брадли е художник по образование, но през 2017 година осъзнава, че ако иска да остане в изкуството, ще трябва да направи нещо съвременно и то ще трябва да бъде извън изобразителното изкуство. "Знаех, че е време да се откажа от всички фини умения, които съм придобила през годините и просто да вярвам в процеса на правене на изкуство" казва скулпторката пред womennart.bg В процеса на творчество тя много пъти разваля направената от нея склуптура, за да добие твобата днешния си облик.

Скулптурата представлява жена, седнала в поза лотос, обградена от светлинни ефекти. Някои хора виждат жена, която ”кърви” в светлина. Други пък виждат жена, „излизаща“ отвътре и превръщайки се в светлина с вътрешната си сила. Авторката обаче я описва, като казва, че от самото си раждане човек е принуден да се съобразява с вече създаден стериотип. Кутия, в която трябва да влезе за да съществува и взависимост от качествата си той ще може да покаже своите съвършенства навън. Тя казва още, че човек винаги остава свързан с гена си и светлините на скулптурата са връзката ни с пъпната ни връв. 

 

 

В един от прелестните каньони на Швейцария наречен Гларус се намира изящна скулптура, представляваща грижовна ръка, излизаща от земята, която увива пръстите си около дърво. Скулптурата изобретена от Ева Ортли и Бийт Хубер, тяхното послание е екологична отговорност и грижа, пише houseofswitzerland.

 

 

Още невеорятни градски скулптури вижте в галерията.

 

Вижте още: 

Очички на улицата

Фабрика за градско изкуство

Крале от ядки

Стрийт Арт: Камъни с лица

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

скулптури, изобразително изкуство, артисти

StreetView

Цената на една мечта

Събота, 10 Декември 2016 / Приключения
Как е да погледнеш от върха - зависи дали ще откриеш там това, за което си тръгнал да го изкачваш   Колко струва една мечта? С концерта на Avantasia беше лесно - няколко молитви слуховете да се окажат истина, билет за фестивала в Каварна и чакане... Тази от днес (13 юли 2016 г.) - конк [...]

Най-дълбоката пещера в България е Колкина дупка

Петък, 31 Март 2017 / Места
Пещерняци от клуб "Под ръбъ" са измерили дълбочина до над 475 м и дължина на галериите над 2600 м    Учебниците по география трябва да се редактират, защото Колкина дупка вече е най-дълбоката пещера в България. Със своите над 475 м тя изпреварва досегашния първенец – Райчоват [...]