Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стрийт арт: Скулптури с послания

Петък, 15 Март 2019 / Стил
1292
  • pinterest.com

 

Изкуството винаги е начин човек да изрази себе си

 

Хубавото е, че всеки може да покаже как вижда света без да задължава останалите да го видят по същия начин. Ще ви разкажа за няколко скулптури, които освен красиви имат и интересни послания.

Скулптура на име “Любов“, представена през 2015 година от Александър Милов от Украйна, включва двама възрастни, които след ожесточена борба са си обърнали гръб, но в тях има и две деца, които стоят и се опитват да достигнат един до друг.

"Това показва конфликта между мъж и жена, вътрешния и външния израз на човешката природа. Тяхната вътрешна същност се изобразява под формата на прозрачни деца, които държат ръцете си през решетката. Тъй като става все по-тъмно душите им (на децата) се показват, за да заблестят. Това е символ на чистота и искреност, която обединява хората и дава шанс да наваксат, когато пристигне тъмното време" казва скулптурът.

 

 

В Оксфорд, Англия, местен радиоводещ притежава къща със скулптура, изобазяваща голяма акула, чиято глава прорязва покрива на жилището му. Скулптурата е дело на Джон Бъркли и е изградена по повод 41-та годишнина от пускането на атомната бомба в Нагасаки. Собственикът на къщата твърди, че скулптурата изразява пълното безсилие на хората спрямо ядрените оръжия.

 

 

 

Пейдж Брадли е художник по образование, но през 2017 година осъзнава, че ако иска да остане в изкуството, ще трябва да направи нещо съвременно и то ще трябва да бъде извън изобразителното изкуство. "Знаех, че е време да се откажа от всички фини умения, които съм придобила през годините и просто да вярвам в процеса на правене на изкуство" казва скулпторката пред womennart.bg В процеса на творчество тя много пъти разваля направената от нея склуптура, за да добие твобата днешния си облик.

Скулптурата представлява жена, седнала в поза лотос, обградена от светлинни ефекти. Някои хора виждат жена, която ”кърви” в светлина. Други пък виждат жена, „излизаща“ отвътре и превръщайки се в светлина с вътрешната си сила. Авторката обаче я описва, като казва, че от самото си раждане човек е принуден да се съобразява с вече създаден стериотип. Кутия, в която трябва да влезе за да съществува и взависимост от качествата си той ще може да покаже своите съвършенства навън. Тя казва още, че човек винаги остава свързан с гена си и светлините на скулптурата са връзката ни с пъпната ни връв. 

 

 

В един от прелестните каньони на Швейцария наречен Гларус се намира изящна скулптура, представляваща грижовна ръка, излизаща от земята, която увива пръстите си около дърво. Скулптурата изобретена от Ева Ортли и Бийт Хубер, тяхното послание е екологична отговорност и грижа, пише houseofswitzerland.

 

 

Още невеорятни градски скулптури вижте в галерията.

 

Вижте още: 

Очички на улицата

Фабрика за градско изкуство

Крале от ядки

Стрийт Арт: Камъни с лица

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

скулптури, изобразително изкуство, артисти

StreetInside

Каквото и да става, не се предавай

Неделя, 22 Април 2018 / Към себе си
  Историята и заветите на Далай Лама   Далай Лама е главата на тибетския будизъм. Будистите вярват, че той е прероденият бодхисатва Авалокитешвара, бодхисатвата на състраданието. Отказал се е от пълното просветление, за да осъществи на земята мисията по спасяването на всички живи [...]

Трудните моменти

Четвъртък, 18 Юли 2019 / Към себе си
Ако все чакаме някой да ни спаси, може да останем много разочаровани   Тъжно е да се признае, но в най-тежките моменти от живота си сме винаги сами и трябва да намерим силите и хладнокръвието, за да ги преодолеем. Друга истина е, че за най-мрачните етапи от живота си нямаме идеята как д [...]