Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Драконовите планини

Събота, 22 Декември 2018 / Места
394
  • unsplash.com

 

Невероятна природа, екстремни маршрути и скално изкуство на хиляди години на едно място

 

Името им Драгенсберг означава буквално "драконови планини". Това е и популярното им наименование. Със своите 3482 м надморска височина (връх Табана Нтленяна) това е най-високата южноафриканска планинска верига, която се простира и на територията на Кралство Лесото. Драгенсберг обаче не са просто високи, а изключително красиви.

Драконовите планини граничат с Атлантическия и Индийския океан, а по склоновете им живеят стотици видове растения и животни, някои от които са сред най-редките в света и са застрашени от изчезване, така че за опазването им се полагат специални грижи. Тук се намира и вторият по височина водопад в света – Тугела, чиито води се спускат от цели 947 метра.

 

Getaway

 

В повечето си части планинската верига е съставена от базалтови скали, достигащи до 1400 метра дебелина. Разположеният под тях пясъчник, състоящ се от стръмни сипеи и остри върхове, също оформя част от характерния външен вид на планините. В по-ниските им части се разлистват тревни площи и гори, но най-горе повърхността им е гола.

 

nature-reserve.co.za

 

Една от перлите в короната на южноафриканските забележителности като цяло, и на планините Драгенсберг – в частност, е националният природен парк „Роял Натал“. Той се намира в северната част на планинската верига. Туристите го посещават както за едночасови разходки (пеша или на кон) в ниските части, така и за двудневни преходи до най-високия връх в тази част на планината – Монт о Сурс. Това е и един от опасните планински маршрути в света, взел много жертви.

 

Getaway

 

Планините са известни и с невероятното скално изкуство, дело на бушмени, които са живели там още от каменната ера до края на 19-ти век, в продължение на над 4000 години. Рисунките им документират историята им, обичаите им, заобикалящата ги среда, има и много ловни сцени. Най-старата открита рисунка е от преди 2400 години, но са намерени и парченца боя, които са с още поне 1000 години по-стари.

Местните хора са се погрижили да осигурят възможности за настаняване за всякакви вкусове и бюджети – от луксозни курорти и петзвездни хотели до къщи за гости, мотели, хижи и паркове за каравани.

 

Вижте още:

Планинската дъга в Китай

Ремонтират „Пътеката на смъртта“

Африка пеша

 

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Дракенсберг, Драконови планини, Лесото, Южна Африка, природа, скали

Street of Hope

Въвеждат изпити и след 10 клас

Петък, 22 Юли 2016 / В клас
Промяната се прави заради разделянето на средното образование на два етапа       Нови изпити за учениците след 10 клас планира Министерството на образованието. Те ще са като национално външно оценяване, но оценките няма да се вписват в дипломите. Резултатът обаче ще даде въ [...]

Независимостта на деца, живели в дом

Неделя, 26 Юни 2016 / Гласът на детето
  Наскоро сте осиновили или сте станали приемни родители на изоставено дете. Как сте? Как се чувствате? Какво става с вас? Ами с детето? Нещо нещата не са наред, не се чувствате много добре. Малко като буря в чаша вода – тясно и необяснимо.   Защо се случи така?   Вие [...]