Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Драконовите планини

Събота, 22 Декември 2018 / Места
1029
  • unsplash.com

 

Невероятна природа, екстремни маршрути и скално изкуство на хиляди години на едно място

 

Името им Драгенсберг означава буквално "драконови планини". Това е и популярното им наименование. Със своите 3482 м надморска височина (връх Табана Нтленяна) това е най-високата южноафриканска планинска верига, която се простира и на територията на Кралство Лесото. Драгенсберг обаче не са просто високи, а изключително красиви.

Драконовите планини граничат с Атлантическия и Индийския океан, а по склоновете им живеят стотици видове растения и животни, някои от които са сред най-редките в света и са застрашени от изчезване, така че за опазването им се полагат специални грижи. Тук се намира и вторият по височина водопад в света – Тугела, чиито води се спускат от цели 947 метра.

 

Getaway

 

В повечето си части планинската верига е съставена от базалтови скали, достигащи до 1400 метра дебелина. Разположеният под тях пясъчник, състоящ се от стръмни сипеи и остри върхове, също оформя част от характерния външен вид на планините. В по-ниските им части се разлистват тревни площи и гори, но най-горе повърхността им е гола.

 

nature-reserve.co.za

 

Една от перлите в короната на южноафриканските забележителности като цяло, и на планините Драгенсберг – в частност, е националният природен парк „Роял Натал“. Той се намира в северната част на планинската верига. Туристите го посещават както за едночасови разходки (пеша или на кон) в ниските части, така и за двудневни преходи до най-високия връх в тази част на планината – Монт о Сурс. Това е и един от опасните планински маршрути в света, взел много жертви.

 

Getaway

 

Планините са известни и с невероятното скално изкуство, дело на бушмени, които са живели там още от каменната ера до края на 19-ти век, в продължение на над 4000 години. Рисунките им документират историята им, обичаите им, заобикалящата ги среда, има и много ловни сцени. Най-старата открита рисунка е от преди 2400 години, но са намерени и парченца боя, които са с още поне 1000 години по-стари.

Местните хора са се погрижили да осигурят възможности за настаняване за всякакви вкусове и бюджети – от луксозни курорти и петзвездни хотели до къщи за гости, мотели, хижи и паркове за каравани.

 

Вижте още:

Планинската дъга в Китай

Ремонтират „Пътеката на смъртта“

Африка пеша

 

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Дракенсберг, Драконови планини, Лесото, Южна Африка, природа, скали

Street of Hope

Учители настояват тестовете да се правят от родителите

Неделя, 07 Ноември 2021 / В клас
В противен случай са готови да излязат на протест    Тестовете на учениците в начален етап, които предстои да се върнат присъствено в училище да бъдат извършвани от родителите в домашни условия, като родителите да декларират, че представения от тях тест е негативен. Тестването да б [...]

Облечете тръшкането в думи

Четвъртък, 23 Юни 2016 / Родители
  Опитите на детето да се наложи са важни за изграждането му като личност, а негодуванието е част от тях   Много родители са ме питали как да се справят с тръшкането и има ли разлика в причините, които стоят зад това детско поведение в различните етапи от развитието. Да, има разли [...]