Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Даманхур – Градът на светлината

Неделя, 23 Септември 2018 / Места
1709
  • damanhur.org
  • damanhur.org
  • damanhur.org
  • damanhur.org
1 / 4

Какво има в храмовете на човечеството и как се живее в хармония с природата?

 

В Италия съществува екообщност, обединена от желанието за живот в хармония с природата, пробуждане на божественото в себе си и работа в името на това човечеството да се отклони от пътя на саморазрушението.

Някога едно момче сънувало, че мисията му е да строи храмове от минали животи.

През 1975 година 25-годишният Оберто Айнаруди започва строежа на „храмовете на човечеството“ край италианския град Торино. Така се поставя началото на градът на светлината Даманхур. В продължение на 15 години последователите на Айнаруди копаят на четиричасови смени в скалите под Алпите, за да успеят да изградят внушителни галерии, стотици коридори и огромни зали.

 

Храмовете на човечеството

 

Храмовете на човечеството са седем зали, прокопани под земята, в скалите, като последната достига до седемдесет метра дълбочина. В тях буквално е изрисувана и пресътворена в мозайки историята на човечеството - от самото създаване на света през различните цивилизации и важни събития, като се стига до модерния човек, който свири джаз и играе на шах. Много от божествата в различни религии също са намерили мястото си в една от залите - гръцки, египетски, африкански, индиански, индийски, скандинавски, ислямски, японски и много други божества споделят едно общо пространство и по всичко изглежда се разбират много добре.
Изграждането на храмовете е било пазено в дълбока тайна, защото било сигурно, че правителството и Ватиканът ще забранят копаенето в скалите. След като член от групата на Даманхур напуска обществото в началото на 90-те и предава тайната им, една сутрин жителите на Града на светлината осъмват обсадени от полицаи и кръжещи хеликоптери в небето. Полицията е предупредена да търси терористи, които се крият в тайно прокопаните зали. След заплаха, че ще взривят цялата планина, ако не им покажат тайните места - основателят на Даманхур се съгласява. Той и шефът на полицията влизат в залите - Храмовете на Човечеството, и след час излизат. Шефът на полицията е смаян от видяното. Вместо терористи вътре той открива истинско произведение на изкуството. Днес Храмовете на Човечеството със седемте си зали са считани за национално богатство на Италия.

 

Система на управление

 

Жителите на Даманхур изграждат своя собствена система на управление, въвеждат дори своя парична единица, наречена кредо, която е призната от италианските власти и е равна на едно евро. Всеки жителите на града има свое поприще, с което да се прехранва. Някои се занимават с театър други са земеделие трети със строителство. Децата на тази общност учат по система, изградена от техните родители.

Всъщност това е напълно различен модел на съществуване, който работи и до днес, когато в Даманхур живеят постоянно около хиляда души от всички райони на Италия и от цял свят.

 

Още снимки в галерията

 

Даманхур има статут на федерация. Даманхурейците плащат данъци, гласуват и се радват на признанието от ООН, която ги награждава за модел на устойчива общност.
Основното им училище, в което учат около 80 деца, работи също по собствен система. Когато е време да се преподава историята и географията на Испания, Франция или САЩ, куфарите се стягат и децата се отправят на пътешествие до въпросните страни. А математиката им помага да изчислят разхода си на гориво и с каква скорост да се движат, за да стигнат до най-близкия град, преди да се мръкне.
Градът е наречен на едноименния древен град в Египет, като в превод името значи „град на светлината“. Долината в Пиемонт, която е избрана за дом на Даманхур, е специално място, където се пресичат четири от т.нар. синхронни линии. (Другото подобно място, където се засичат четири от линиите, е високо в Тибетските Хималаи. Според проучването на Даманхур планетата ни е опасана с хоризонтални и вертикални синхронни линии, които са нещо като реки от енергия, в които се съхранява безкрайно количество знание.)
Всеки даманхурец си избира име на животно и име на растение. Например в супермаркета им "Тентати", където се продава само биологична и органична храна, ще ви обслужи прекрасна едра руса жена на име Патица Мъх. Лястовичка и Сврака ще ви посрещнат в уелкъм офиса и нищо чудно някоя риба, елен, кон, жаба, мрвка, дракон или горски дух да ви качат на автостоп.

 

 

Даманхурци са основатели на алтернативни източници за добив и използване на енергия, алтернативна икономика и социални взаимоотношения, както и нов интегриран подход към самопознание, саморазвитие и еволюция на човека и на планетата. Сред тях има учени, изследващи и прилагащи нови методи за лечение и развитие във всички области на човешкото познание.

Това селище дава пълна свобода на своите жители, не се подчинява на нито една религия и не робува на предразсъдъци. Браковете в Деманхур са за срок от една година, така че ако не сте направили правилния избор, може да се оттеглите от тази грешка без излишни разходи и проблеми. Деманхурците са автори на много изобретения, между които и машина, която превръща звука на растенията в музика. Последното им изобретение машина на сънищата, която помага на човек да трансформира лошата енергия.

 

Вижте още: 

В Шри Ланка е домът на Буда 

Държавата на свазите 

Кога е построена Гробницата на Христос?

Древните хора превърнали Сахара в пустиня

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Даманхур, Италия, екообщество, храмове на човечеството

Street of Art

Христиана Парова: Тренировките вкъщи са полезни, колкото и тези в залата

Понеделник, 06 Април 2020 / Хранене и Здраве
За 40 дни можем да подобрим формата си, да видим резултати, които да ни мотивират да се движим повече, казва фитнес-инструкторът   Винаги е важно да се движим. Независимо от ситуацията в момента, пролетта наближава и дамите искаме да изглеждаме добре. Ето как фитнес-инструкторът [...]

Воден лукс сред природата

Вторник, 11 Юли 2017 / Стил
  Защо ви е да ходите на плажа, ако можете да се потопите във всичко това?   През лятото обикновено мечтаем за почивка, прохлада и хубаво питие в добра компания. Някои хора предпочитат морето, но други предпочитат да се потопят в басейна и да се оставят на усещането за едно по-раз [...]