Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Паметникът на НДК отива в историята

Вторник, 04 Юли 2017 / Истории от града
289
  • БГНЕС

Пластиките на монумента "1300 години България" ще бъдат предадени на НИМ

 

Сагата с паметника в градинката на Националния дворец на културата приключи. От вчера съоръжението се демонтира, а запазените по монумента „1300 години България“ пластики ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей. Паментикът е в руини от години, но заради спорове дали да бъде възстановен или премахнат, стоеше обезопасен.

"Много внимателно ще подходим към демонтажа. Това е изключително важно, тъй като скулптурните пластики на проф. Старчев са с голяма художествена стойност. Около две седмици сме отделили време, за да бъдат демонтирани пластиките. Ангажирали сме водещи консерватори от Музея за история на София и от "Зелена система" експерти, които да правят препоръки и да се осъществява контрол така, че да не бъдат по никакъв начин повредени пластиките и да не бъде повредено и пространството около паметника", обясни пред „Дарик“ Силвия Христова, председател на Комисията по градоустройство в Столична община.


Решението за премахването на паметника е от 2014 г. на СОС, когато е взето решение за демонтаж на останките.

След премахването на паметника пространството ще бъде облагородено докато се проведат конкурсите за възстановяване на паметниците на 1-ва и 6-та пехота.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

паметник, НДК, монумент 1300 години България

StreetInside

Уроците на обичта

Вторник, 15 Ноември 2016 / Към себе си
  Дори да не сме ги научили от родителите си, рано или късно, стигаме до тях   Родителите ви са се развели, когато сте били деца, обвинявали сте ги, липсвали са ви, но в един момент сте разбрали, че разделени, двамата са много по-щастливи и ви дават много повече обич. Или пък са в [...]

Стартира конкурсът на „Карол“ за докторантска стипендия

Понеделник, 14 Октомври 2019 / Кариера
Фондацията на финансовата група подпомага с 8000 лева един млад учен всяка година   До 22 ноември млади учени, които са редовни докторанти в български висши училища, могат да кандидатстват за годишната стипендия на Фондация „Карол Знание“. Стипенцията от 8000 лева се отпуска [...]