Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Паметникът на НДК отива в историята

Вторник, 04 Юли 2017 / Истории от града
251
  • БГНЕС

Пластиките на монумента "1300 години България" ще бъдат предадени на НИМ

 

Сагата с паметника в градинката на Националния дворец на културата приключи. От вчера съоръжението се демонтира, а запазените по монумента „1300 години България“ пластики ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей. Паментикът е в руини от години, но заради спорове дали да бъде възстановен или премахнат, стоеше обезопасен.

"Много внимателно ще подходим към демонтажа. Това е изключително важно, тъй като скулптурните пластики на проф. Старчев са с голяма художествена стойност. Около две седмици сме отделили време, за да бъдат демонтирани пластиките. Ангажирали сме водещи консерватори от Музея за история на София и от "Зелена система" експерти, които да правят препоръки и да се осъществява контрол така, че да не бъдат по никакъв начин повредени пластиките и да не бъде повредено и пространството около паметника", обясни пред „Дарик“ Силвия Христова, председател на Комисията по градоустройство в Столична община.


Решението за премахването на паметника е от 2014 г. на СОС, когато е взето решение за демонтаж на останките.

След премахването на паметника пространството ще бъде облагородено докато се проведат конкурсите за възстановяване на паметниците на 1-ва и 6-та пехота.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

паметник, НДК, монумент 1300 години България

StreetInside

Никога не е късно за ново начало

Сряда, 21 Декември 2016 / Към себе си
 Ако не сме доволни от вчера, можем да опитаме нещо по-различно днес. И да го направим по-добре   На пръв поглед 2016 година беше наистина тежка, като имаме предвид терористичните атаки, бежанската и мигрантската вълна и всички останали изпитания, които донесе на света и на вс [...]

Как всичко може да се промени за един миг

Понеделник, 04 Юни 2018 / Към себе си
Три неща, които Рик Елиас осъзнава докато самолетът му се разбива    Представете си, че имате шанса да погледнете смъртта в лицето, а след това само за няколко минути да се отдалечите с едно променящо живота ви преживяване. Историята на Рик Елиас, пътникът на седалката 1D на полет [...]