Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учениците отново се връщат в клас по график

Четвъртък, 08 Април 2021 / В клас
182
  • pixabay.com

МОН не смята да отменя националното външно оценяване

 

Учениците от 5 до 12 клас ще продължат да учат по график – присъствено и онлайн. Всички деца от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи от понеделник, 12 април. Това предвижда заповед, издадена от здравния министър Костадин Ангелов за противоепидемични мерки в страната от 12 до 30 април.

Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес за:

учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

  • учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;
  • учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;
  • учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Не трябва да отменяме Националното външно оценяване след 4 и 10 клас, казва пред БГНЕС министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Лесно може да се плъзнем по линията на образователния популизъм. Това означава да отменим първо външното оценяване, след това вътрешното, след това може и отсъствията да отменим и накрая самото образование. Целта на образованието е да направим децата знаещи и можещи, да им дадем шанс за щастлив и съзидателен живот, въпреки че днес е трудно. Изпитите, образованието днес са стрес, днес са усилия, но погледнати от дистанцията на времето, един ден, за тези деца ще бъдат един спомен. Трябва да имаме разум за обществения, колективен интерес. Омбудсманът трябва да прави разлика между обществения интерес и интереса на жалбоподателя. В случая общественият интерес е това децата да учат повече“, заяви Вълчев и добави, че с оглед на твърденията, че децата трупат дефицити заради онлайн обучението, необходимостта от НВО е още по-наложително, за да се види каква е реалната картина и какви са пропуските.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи. 

Заповедта предвижда още от 12 април заведенията за хранене и развлечения да работят при използване на не повече от 50% от капацитета им и с работно време между 6.00 и 23.00 часа.

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

 

Вижте още:

Дистанционното обучение: Въпроси от един учител

Приемът в първи клас в София ще е през онлайн система

Тайнственият огън

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ученици, училища, онлайн обучение, присъствено, МОН, Красимир Вълчев, ограничения, коронавирус

StreetBoard

Протести и хаос заради забраната за влизане в САЩ

Неделя, 29 Януари 2017 / Общество
Американски съдия издаде разпореждане, което забранява на САЩ да депортират хора от страните в указа на президента    Хиляди американци излязоха на протест, летището в Ню Йорк беше блокирано от демонстранти, таксиметрови шофьори отказаха да работят в знак на солидарност с хората, з [...]

Един ден вкъщи – разделихме се с фикуса

Сряда, 18 Май 2016 / Истории от града
  Белите на близнаците Ангел и Христо продължават   След като вчера Ангел и Христо (на 1 година и 7 месеца) не успяха да унищожат фикуса, днес продължиха с опитите, разказва майка им Галя.    Днес преместих фикуса отвън до вратата. Отгледали сме го от малко стръкче до [...]