Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Най-големият баритон на Америка ще пее със Софийската филхармония

Неделя, 29 Октомври 2017 / Под прожектора
361
  • thomashampson.com

Томас Хемпсън е сред най-уважаваните съвременни музиканти 

 

Томас Хемпсън, най-големият баритон на САЩ, ще изнесе концерт със Софийската филхармония на 14 декември от 19 ч. в зала „България“. В програмата ще прозвучат някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Гуно, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн и др.

Звездата на Метрополитън опера и партньор на Соня Йончева („Травиата“, „Сватбата на Фигаро“ с номинация за Грами за 2017г.) и на Анна Нетребко ще пее в България под диригентството на най-успелия български диригент в чужбина днес Павел Балев.

Томас Хемпсън е сред най-уважаваните и иновативни музиканти на нашето време. Репертоарът му включва над 80 роли, а дискографията му е с над 170 албума, номинирани за много награди, сред които "Грами", "Едисон" и "Гран При". Хемпсън печели наградата ECHO Klassik четири пъти за 20 години.

 

 

През 2010 г. е удостоен с награда Living Legend (Жива легенда) от Библиотеката на Конгреса, където работи като специален съветник. Носител на известната награда "Концертгебау". Почетен от оперната гилдия на Метрополитън с титлата "Met Mastersinger", името му е включено в почетния лист на Американската академия за изкуства и науки и в "Залата на славата" на известната медия за звукозаписи Грамофон, почетен професор във Философския факултет на Хайделбергския университет и почетен доктор на Музикалното училище в Манхатън, Консерваторията "Нова Англия", Колежа Уитуърт и консерваторията в Сан Франциско, както и почетен член на Кралската музикална академия в Лондон. Носител е на титлите "Камерзенгер" на Виенската опера, носител на ордена на изкуствата и книгата във Франция, носител на Австрийския медал на изкуствата и науките. През 2017 г. Томас Хемпсън получава Медал "Хуго Волф" от Международната „Хуго Волф“ академия, заедно с дългогодишния му музикален партньор - пианиста Волфрам Ригер за изключителните им постижения в интерпретацията на песни.

 

 

Томас Хемпсън се радва на изключителна международна кариера като оперен певец, записващ артист и "посланик на песента", поддържайки активен интерес към научните изследвания, образованието, музикалното разпространение и технологиите. Чрез фондацията "Хемпсън", която основава през 2003 г., той използва изкуството на песента за насърчаване на междукултурния диалог и разбиране.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Томас Хемпсън, баритон, Софийска филхармония

StreetBoard

Стопанинът на Кремъл

Неделя, 18 Март 2018 / Общество
  Владимир Путин управлява Русия от 18 години и се кани да продължи   Последните седмици от предизборната борба за президентските избори в Русия, която е с предизвестен край преминаха под знака на шпионския скандал и обтягането на отношенията между Москва и Лондон. Според част от [...]

Защо ни дерат със скъпия билет

Събота, 16 Април 2016 / Общество
  С драстичното поскъпване на билетите Столична община пълни дупка от 167 млн. лева, които дължи сама на себе си и стимулира приходите от паркиране   Госпожо кмет, имам следният коментар относно повишението на цената на билета за ползване на градския транспорт в София: 1. Част о [...]