Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата на свазите

Вторник, 24 Април 2018 / Места
320
  • БГНЕС

 

Малката африканска държава Свазиленд върна старото си име и вече ще е Есватини

 

Повечето хора са чували за Свазиленд основно заради факта, че името й се бърка с това на Швейцария заради сходното изписване. Формално това е причината кралят на тази малка държава да реши да върне историческото й име Кралство Есватини (еСватини). Но всъщност това решение стъпва на дълбоките традиции на малката африканска страна.

Свазиленд се намира между Южноафриканската република на запад и Мозамбик на изток.

Свазиленд е втората най-малка държава в Африка, след Гамбия, с площ малко повече от 17 хиляди кв. км. Тя е 153-та в света по площ.

Има 1,35 млн. жители, повечето от които живеят в бедност. Повече от една четвърт от възрастните жители на страната (26,1%) са заразени с ХИВ. Икономиката се поддържа главно от земеделие и животновъдство, но сушата и бедната почва не благоприятстват особено добивите.

Кралската столица на държавата е Лобамба, но административната е Мбабане.

Държавата на свазите е била обявена за английски протекторат през 1906 г, а нейната независимост датира от 1968 г. Оттогава се управлява от крал. Традиционно кралят управлява заедно с майка си Индовузаки. Кралят е административен глава на държавата, а майка му е духовен водач. Под негово ръководство страната има демократичен подем. Към днешна дата повечето от жителите работят в администрацията, а не на полето.

 

 

„При обявяването на независимостта си всички африкански страни си върнаха старите имена от преди колонизацията. Свазиленд е единствената страна, запазила името си от колониалната епоха“, обяви кралят на малката държава.
еСватини означава „страна на свазите“ на местния език.

 

 

През 1968 г. Свазиленд прие Уестминстърския стил конституция, но през 1973 г. крал Собхуза я премахва с кралски указ, подкрепен от роялисткото мнозинство в парламента. През 2001 г. крал Мсвати III назначи комисия да изготви проект за нова конституция. През 2005 г. Конституцията влиза в сила, въпреки че все още има много дебати в страната за конституционни реформи.
Основна социална единица е чифликът. Жителите на малкото кралство живеят в сламени хижи. Един мъж има право на много съпруги, като всяка от тях има собствена сламена къща с двор, заобиколен от тръстиковите огради за неприкосновеност на личния живот. Тези структури имат три главни функции за спане, готвене и съхранение (варене на бира). В по-големите чифлици има хижи, използвани за гостни.

 

Стопанинът на всеки чифлик прекарва времето в общуване с младите момчета, които често са синовете му или близки роднини, говори за очакванията на израстването и мъжество.

Тя е една от малкото части в света, които са населени още от Каменната ера чак до днес. Археолози са открили находки, които са на около 100 хиляди години. Известна е с атрактивния фестивал на тръстиката, по време на който кралят си избира жена. Най-важното културно събитие в Есватини е церемонията Инквала (царствена церемония), свързана с новата реколта и плодородието. Всеки свази може да вземе участие в публичната част на Инквала, особено в кулминацията, на четвъртия ден от Големия Инквала.

 

 

Есватини има невероятна дива природа, с флора и фауна, които я превръщат в една от най-разнообразните в тази сфера на планетата. Първата защитена зона е открита през 60-те години на 20 в. Някои от животните, които са застрашени, се отделят в защитени зони.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Свазиленд, Есватини, Африка, кралство

Street of Hope

Разликата между гневен изблик и нервен срив

Понеделник, 03 Юни 2019 / Гласът на детето
Понякога детето изглежда като че се тръшка, а всъщност е претоварено с информация   Много хора мислят, че гневен изблик и нервен срив означават едно и също нещо. Тези състояния могат да изглеждат много сходни, когато видите дете по средата на подобен пристъп. Но сривът е много по-различ [...]

Маскираната тревожност при децата

Вторник, 25 Юли 2017 / Гласът на детето
Често зад агресивното поведение стои неразпознато от родителите и учителите безпокойство Тревогата при децата се проявява в изненадващо разнообразие от начини, отчасти защото тя се базира на физиологичен отговор на заплаха от околната среда и предизвиква реакция, която максимално увеличава [...]