Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Светилището край Татул

Събота, 25 Февуари 2017 / Места
761
  • photo-forum.net
  • photo-forum.net
1 / 2

Обектът е избран за едно от чудесата на България 

 

Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград.

Според научните изследвания този древен култов център, датиращ от около 6 век пр.н.е, е бил място за жертвоприношения към бога на Слънцето, за което подсказва и формата на най-високата част от мегалита – вдълбан полукръг наподобяващ изгряващо слънце.

Изграден е в периода, в който на Балканския полуостров идват първите заселници от Мала Азия. В равнините те създават първите селища, а високо в планината изграждат своите скални светилища. В Източните Родопи е най-голямата концентрация на сакрални скални обекти.

Смята се, че светилището има връзка с близката пещера „Вулвата“, чийто олтар се опложда от слънчевия лъч единствено по време на есенното равноденствие.

Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец.

 

 

Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през 8-9 век преди Христа, когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

През античната епоха е изградена масивна каменна стена от огромни блокове с форма на паралелепипед. Във вътрешността на светилището са разкрити няколко сгради, една от които е великолепен храм със запазени 6-метрови стени. От античната епоха е открита цяла серия от бронзови пръстени – печати.

 

 

В първите години след Христа в района на светилището е регистрирана строителна активност. Обновеното светилище съществува до средата на първи век, след което мястото е населено отново в края на 3 век.

Археолозите предполагат, че храмът и сградите около него са превърнати в укрепена римска вила, обитавана от богат местен аристократ. Имението е опожарено през 267 – 269 г., когато варварите готи нахлуват в Родопите. В края на 3 век вилата е възстановена, но в доста по-примитивен вид.

Нов период на разцвет започва през 9-10 век.

Финалният етап от живота върху хълма край село Татул се отбелязва от средновековния некропол, от който са проучени 8 гроба. Той е от средата на 13 век.

През 2011 г. беше проведена кампания „Чудесата на България” и след електронно гласуване обектът беше избран за едно от 10-те чудеса на България.

 

Вижте още:

Енергийни места: Караджов камък 

Енергийни места: Белинташ

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Татул, древно светилище, енергийни места

Street of Art

Смяната на времето увеличава риска от инфаркт

Събота, 25 Март 2017 / Хранене и Здраве
За медикаменти за справяне с проблема ЕС изразходва 130 млрд. евро годишно   Икономическата полза от смяната на времето е нищожна на фона на пораженията, които нанася върху човешкото здраве, твърди пиар експертът Ани Алашка, която от години се е посветила на каузата за премахване на зим [...]

Тя, роклята

Сряда, 07 Юни 2017 / Стил
Роклята е задължителна част от дамския гардероб, а този сезон е и особено актуална   Стилна, женствена и едновременно непретенциозна и удобна. Роклята е задължителна част от дамския гардероб, а този сезон е особено актуална така наречената 45-часова рокля. Това е онзи тип рокля, която е [...]