Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учени обмислят варианти за стартъп

Сряда, 04 Април 2018 / Кариера
1174

 

Всеки втори иска да види приложението на своя труд в практиката, но едва 13% ще търсят работа в частна компания

 

54% от младите хора, които се занимават с наука в България, са обмисляли начин идеята да стартират своя компания. Половината от тях признават, че нямат идея как, а другата половина са обсъждали с колеги възможността и са търсили информация. 6% са категорични, че са наясно как могат да стартират собствен бизнес и възнамеряват да го направят. Още 14% отговарят, че имат достатъчно информация за това, а 19% са проучвали въпроса, но се чувстват неуверени.

Това показва анкета на Фондация Карол Знание съвместно с Асоциацията на докторантите в България. Проучването е проведено в края на февруари и началото на март, Участие са взели 217 учени, 49% от които докторанти, 34% с докторска титла, на възраст до 35 години и 26% с научна титла, на възраст над 35 години.

Тези числа звучат впечатляващо, но трябва да се отчита факта, че 44% от участниците в анкетата работят в областта на приложната наука и 35% - в областта на фундаменталната наука, но с възможност за практическо приложение, посочват авторите на изследването.

То показва, че за момента връзката между науката и бизнеса все още повече желана, отколкото налична, а хората, които правят научни изследвания, нямат бизнес умения и очакват възможностите да им бъдат предоставени от организацията, която осигурява научната им кариера.

Числата показват, че половината от участниците в изследването не познават чуждите практики на университетите да създават компании, а 67% не знаят какво е спин-оф компания.

Все пак, почти половината от учените следят всички възможности за финансиране, а повече от половината искат да продължат работа по научната си тема, за да видят реализацията й.

 

Кариерата

 

Накъде след научната титла? Има ли регламентиран кариерен път за българските млади учени? Кой създава кариерните възможности? Как учените се възползват от тях? Какви са очакванията им за наука след научната степен? Докторантурата само за научна работа ли подготвя?

Резултатите от анкетата показват, че 17% имат ясна визия за кариерното си развитие след приключване на настоящия проект. Другите категорични отговори подсказват, че по-голямата част от младите учени имат визия за бъдещето си: 15% ще търсят пост док в чужбина, 18% ще търсят финансиране, за да работят по други научни проекти. 14% разчитат да получат преподавателско място в институцията, за която работят.

Едва 13% от учените обаче имат намерение да търсят работа в частна компания. В сравнение с данни от проучване на Стария континент, 58% от докторантите заявяват, че ще търсят реализация в индустрията и бизнеса. 9% от участниците в анкетата на Фондация Карол Знание казват, че ще правят собствена фирма. 31% от европейските им колеги имат подобни намерения, а още 37% възнамеряват да бъдат самонаети.

За разлика от европейския опит, българските млади учени нямат активно сътрудничество с бизнеса. Най-често работят съвместно с други научни или академични институции – 30%. Партньорства с индустрията и частния сектор имат 18%, почти толкова – с неправителствения сектор и още толкова нямат никакви сътрудничества.

Европейски проучвания показват, че около 45% от докторантите сътрудничат с бизнеса и 58% имат желание да продължат реализацията си в частния сектор.

До голяма степен партньорствата по време на докторантурата създават очаквания за кариерни възможности и реализация в нови проекти. Едва 6% от учените смятат, че у нас има достатъчно възможности за реализация, 26% отговарят – категорично не, а 42% казват, че възможности има, но те не са много и не са за всеки.

29% смятат, че няма връзка между българската наука и българския бизнес. 60% признават, че отделни фирми работят с отделни научни организации, но като цяло за такава връзка не може да се говори.

 

Отговорността за бъдещето

 

Кой трябва да носи отговорност за реализацията на научния труд? Само 39% смятат, че самият учен сам трябва да е отговорен за това. Всеки четвърти заявява, че това е работа на съответната научна институция, университет или БАН. 23% отговарят, че държавата трябва да осигури възможност за реализация на българската наука. 4% вменяват отговорността изцяло на научния ръководител.

 

Фондация Карол Знание е регистрирана в края на януари 2018 г. и основният фокус на работа ще бъде подкрепа на млади учени с проекти в областта на приложната наука. Първият проект е годишна докторантска стипендия в размер на 8000 лв. Организацията подготвя програма за предприемаческо мислене и умения, насочена към младите български учени. По нея ще бъдат създадени грантове за млади учени, защитили докторска степен.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наука, бизнес, учени, докторанти, Карол Знание

Street of Hope

Шамарче или шамарена фабрика

Вторник, 21 Юни 2016 / Гласът на детето
70% от българите одобряват „минималното насилие“ във възпитанието     Издърпването на ухо, шамарът, обидата и унижението на децата все още се приемат за нормални във възпитателните методи на българите и са смятани за „минимално насилие“. Според проучване н [...]

Матурите ще се провеждат на три части

Понеделник, 01 Август 2016 / В клас
Държавните зрелостни изпити на предстоящата сесия през август-септември ще се проведат на модули, съобщиха в понеделник от образователното министерство   Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от частите. След изтича [...]