Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

За един детски живот по-малко

Събота, 17 Август 2019 / Гласът на детето
2705
  • pixabay.com

Кой е виновен? Търсенето на виновните няма да върне живота и детството на много други деца

 

Цяла България се потресе от случая на убитото седемгодишно дете в едно далечно-далечно село. И всички си задаваме първия въпрос – кой е виновен?

Кой е виновен, че това дете утре няма да отиде да си купи сладолед от магазина? Кой е виновен, че е загубило живота си, а последното, което е преживяло преди това е нечовешки ужас?

Продължаваме да говорим за това какво трябва да се случи с извършителя – очевидно виновния. Чуват се призиви за публичен линч, особено след като се разбра, че и вероятният убиец, и жертвата са роми. Обвиняваме родителите, които са оставили детето само – да изпадне в подобна ситуация. А те са далече – на гурбет – и детето се отглежда от баба си и дядо си. Възмущаваме се от институциите, които не са си свършили работата. Коментираме сигурността в малките населени места, в които няма полиция.

По-късно днес извършителят беше заловен и той ще понесе наказанието си. Така и трябва. Ще има медиен шум и ще коментираме случая, причините около него и виновните. А за известно време, може и по-дълго, няма да пускаме децата си сами и ще се тревожим още повече за тях. Вероятно все по-късно ще им разрешаваме да правят сами едно или друго, защото ни е страх, че ако ги пуснем сами и ние не сме там, няма кой друг да помогне. Разделението между „нас“ и „тях“ ще расте и мнозина ще обвиняват ромите.

Само че всичко това няма да върне детето, което загина. Нито ще промени преживяното от него. Нито ще върне детето, което загина само месец по-рано, хвърлено от собствения си баща от мост. А заедно с тези деца, търсенето на виновните няма да върне живота и детството на много други деца, които са пострадали от ръцете на близки и непознати хора.

Това не са изолирани случаи, а такива, които продължават да се случват. Само за първата половина на миналата година, убитите деца са 30 – от тях малолетни са 26. Случаите на деца, пострадали от престъпления – 1917. В същото време, подадените сигнали за насилие над дете са 1106, от които случаи са разкрити 387.

И това няма да се промени, докато не осъзнаем две неща – първо, че всички имаме отговорност за това да сме общество, в което децата са ценност не само на думи. Това звучи невероятно общо, но всъщност е съвсем конкретно. Означава, че когато видиш само дете на улицата, трябва да се поинтересуваш защо е само. Ако видиш дете, което е в опасна ситуация, да подадеш сигнал в полицията или в отдел „Закрила на детето“, ако се налага. Изключително притеснителен е фактът, че за последните пет години у нас хората са все по-малко склонни да подават сигнал, ако видят дете, което е в рискова ситуация, а това е пряко свързано и с недоверието в институциите и начина, по който реагират те. Но цената на това недоверие накрая плащат децата.

И второ – да признаем, че имаме проблем с насилието над деца и че докато нямаме реални, конкретни действия, които да предотвратяват такива случаи, а не само да реагират и да търсят виновния след това, те ще продължат да съществуват – с десетки и с хиляди на година. И ние отново ще искаме да линчуваме извършителите, да търсим вината в институциите и да се чудим кой е виновен. Нужно ни е не само полиция, която да реагира бързо и да намира извършителите, но и социална система, която да успява да предотврати такива случаи. Нужна ни е подкрепа за семействата, които имат трудности. Нужни са ни мрежа за психична помощ и работа с хора с психични заболявания. И ни е нужно всеки един от нас да направи нещо, когато види дете, което се намира в рискова ситуация.

А за всички нас понякога е нужно, ако видим само дете, да не го подминаваме, а просто да го изпратим до вкъщи и да се уверим, че е на сигурно място или поне да го попитаме дали е добре.

Позиция на Национална мрежа за децата

 

Вижте още:

1 милиард деца са жертви на насилие всяка година

До 10 години затвор за насилниците вкъщи

White Press

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, насилие, убийство, изнасилване, Сотиря

StreetInside

Убийците на любовта

Неделя, 31 Март 2019 / Към себе си
Какво се случва, когато любовта си отиде?   Малко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вяра [...]

Предприемачи в науката

Събота, 14 Юли 2018 / Кариера
Фондация предлага обучение на учени за развитие на успешен бизнес   Фондация Карол Знание обяви начало на конкурса за най-новия си проект – Създаваме предприемачи в науката, насочен към млади учени в областта на нано- и биотехнологиите. Програмата включва обучение за предприемачес [...]