Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Баба Марта вързала...

Сряда, 01 Март 2017 / Истории от града
466
  • Пижо и Пенда символизират чистата любов

 

Връзването на мартенички е най-древният и най-обичаният български обичай

 

Баба Марта и връзването на мартеници е типично българска традиция, макар че е разпространена и в Румъния и Молдова, както и в някои от останалите Балкански държави. Но родината на мартеницата е България, откъдето обичаят се разпространява в съседните райони – много от тях населявани от българи преди векове.

Според легендата мартеничката е свързана още със създаването на българската държава, когато Хан Аспарух победил хуните и поставил началото на Българската държава. Белият конец бил вързан на крачето на гълъб, който трябвало да покаже пътя за бягство от плен на сестрата и брата на Аспарух Хуба и Баян, но се изцапал с кръвта на ранения аспарухов брат. След победата хан Аспарух връзва по един конец на всеки от своите воини, затова днес бяло-червеният конец символизира здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме силни, щастливи и единни. От преданието за птицата, донесла вестта, идва и поверието, че мартеницата трябва да се свали, когато видим първия долетял щъркел.

В българската народна традиция мартеничките се свалят, когато видим цъфнало плодно дърво и се връзват на него за здраве е берекет. Символизира началото на пролетта и началото на новата стопанска година.

 

 

Мартеницата се изработвала от бяла и червена вълна и старите хора вярвали, че тя предпазва хората, домашните животни и цялото стопанство от злите сили. Бялото предвещава дълъг живот, а червеното – здраве и сила. От друга страна червеният цвят се свързва с мъжкото начало, а белият – с женското. Тяхното свързване в едно е знак за хармония, разбирателство, взаимност.

 

Пижо и Пенда символизират любовта

 

Според преданието Пижо бил хубавец, напет и скромен младеж, който се славел с трудолюбието си и с благия си нрав. Той бил най-личният момък в цялото село. Бил много работлив и никога не се задържал на едно място – вечно помагал на някого и обикалял селото. Затова и бузите му били винаги червени. Пижо се влюбил в хубавицата Пенда още от първия път, когато я зърнал.

Пенда била най-красивата мома в цялата околия. Тя притежавала честна и скромна душа, била добра и много искрена девойка. Косите й били черни, а кожата й била най-бялата, която някой някога е виждал.

Двамата се харесали и вдигнали голяма сватба, на която поканили няколко села, а хората, възхитени от хубавата двойка, решили да ги обезсмъртят в две фигурки – на червен момък и бяла невеста. Днес Пижо и Пенда ни напомнят колко е важно да се обичаме.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Баба Марта, мартеници, обичаи, традиции

Street of Hope

Добри резултати от „малките матури“

Четвъртък, 08 Юни 2017 / В клас
Само 6 деца имат максималния брой точки по български език   Резултатите от националното външно оценяване в четвърти и седми клас са най-добри в сравнение с последните години, обявиха от Министерството на образованието и науката. Седмокласниците имат повече добри и много добри оценки пр [...]

Индустрията да бъдеш роден

Сряда, 03 Януари 2018 / Гласът на детето
Какви проблеми срещат децата, родени инвитро?*   Всичко започва с индустрията на зачеването: организират се курсове за хранене и здравословен живот за бъдещи родители, вследствие на които да се увеличи фертилността им, посещават се специализирани клиники по репродуктивно здраве. Когато [...]