Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Перу откриха четириног кит на 42 млн. години

Понеделник, 08 Април 2019 / Места
195
  • pixabay.com

Животното е можело да се движи както по суша, така и във вода


Останките от четириног кит от средата на еоцена (преди около 42,6 милиона години) са открити в Перу, според статия в научното списание Current Biology.

Останките на древния кит са открити по южното крайбрежие на Перу. Животното е можело да се движи както по суша, така и във вода. Това е първото доказателство за наличието на този вид китове в целия Тихи океан.

 


Отбелязва се, че пропорциите на предните и задните крайници на древното животно приблизително съответстват на тези, открити при по-ранни геоложки проучвания на подобни екземпляри от Индия и Пакистан. Структурата на опашните прешлени на кита, която е подобна на прешлените на бобрите и белките, предполага, че китът активно е използвал опашката си, за да се придвижва. В същото време тазът, стегнат до средната част на гръбначния стълб, вдлъбнатините по бедрата и запазените малки крайници показват, че животното е било в състояние да стои и дори да ходи по земята.

Тези нови доказателства показват, че древните четириноги китове са можели да пресекат южния Атлантик, смятат изследователите. 

 

Вижте още:

Животът на Земята е по-стар от очакваното

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Перу, кит, четириног кит, еоцен, океан, фосил, Атлантик

StreetBoard

Кристално чисти и неопетнени

Понеделник, 18 Април 2016 / Общество
  Така изглежда ГЕРБ в очите на лидера си, който обаче нямал никакво съмнение, че в партията се краде   Крадете си, но го правете така, че да не ви хванат. Така вчера хора от партийните редици на ГЕРБ изтълкували заканите на премиера Бойко Борисов, който ги събра на нарочна работн [...]

Вие не заслужавате Борис!

Петък, 08 Юни 2018 / Истории от града
  Или как една майка на специално дете се бори, за да го запише в „нормално“ училище   Да ви разкажа за нашите перипетии с 1 клас. Мислих, мислих и реших все пак да го направя обществено достояние. Както ви бях споделила, подадох документи в няколко училища. Не ни [...]