Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

DM разширява програмата за обучение на дрогеристи

Понеделник, 16 Май 2022 / В клас
173
  • Сн.DM

 

Официалното наименование на паралелките е "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия"

 

По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България от учебната 2022/2023 година в София и Димитровград за първи път ще има прием за специализирани паралелки за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров", гр. София и в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Димитровград. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

Според Евелина Великова, управител на dm България, стартът на обучението за дрогеристи в София и Димитровград ще повиши качеството на професионалното образование и ще предостави на учениците много възможности за професионална реализация. „Ние сме уверени, че след 5-годишното обучение те бързо ще намерят работа. От една страна обучението дава широкообхватни знания, а от друга тази професия е в списък на МОН със специалности с очакван недостиг на кадри в бъдеще“, казва тя.

Стартът на паралелките за „дрогеристи“ в София и Димитровград е продължение на политиката на dm за популяризиране на тази професия в България. Към момента такова обучение се провежда в професионални гимназии във Варна и Плевен и компанията планира разрастване на програмата и в други градове.

 

Професията е популярна в

Германия, Австрия и Швейцария

 

Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията, която бързо се утвърждава като базова за сектора.

Днес в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. В същото време клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия продукт според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие.

 

5-годишното обучение съчетава

австрийска програма и българския опит

 

Характерното за обучението за дрогеристи е, че наред с утвърдените общообразователни предмети, учениците изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Според Наталия Вълчева, директор на ПГЕБТ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София е много ценно и това, че „при подготовката на учебния план и учебните програми по различните предмети е заложен компетентностния подход, който гарантира отлична подготовка и развиване на всички онези умения и компетентности, необходими за успешното упражняване на професията. Целта е добрият консултант да бъде максимално комуникативен, убедителен и полезен на клиентите при избор на артикули от сферата на парфюмерията, козметиката, биологичните продукти и битовата химия.“

Децата придобиват и ценен практически опит благодарение на прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини като тези на dm на намалено работно време с подписани трудови договори и атрактивно възнаграждение, което е по-високо от законово обявения минимум за заплата за дуално обучение.

 

52 ученици ще се обучават в двата града

 

В двете нови паралелки за „дрогеристи“ в София и Димитровград ще се обучават 52 ученици. Румяна Монева, директор на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Димитровград очаква голям интерес, тъй като: „Винаги, когато откриваме нова паралелка, интересът към нея е голям. Хората знаят, че благодарение на отлично подготвените преподаватели и на модерната база ние можем да дадем възможно най-доброто професионално образование на техните деца“.

Добрата подготовка е предпоставка учениците да са конкурентни на пазара на труда. След завършването на гимназия, те ще имат възможност за развитие в множество професионални области. Например, ще могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като тези на dm, но ще получат достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно, в който и да е сектор на търговията на дребно.

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши заведения, по-конкретно в специалностите „Медицина“ и „Фармация“, и впоследствие да се развият като лекари или фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки и в професиите, свързани с природните науки.

Завършилите „дрогеристи“ ще могат успешно да се конкурират и на трудовия пазар извън България. Поради факта, че обучението е по австрийска програма, те ще имат същите знания като връстниците си в Западна Европа и ще имат възможности за успешна кариера.

 

Във Варна и Плевен приемът е удвоен

 

От учебната 2022/2023 година във Варна и Плевен двойно повече ученици ще започнат обучението си по перспективната професия „дрогерист“. То се провежда по австрийска програма в системата на дуалното обучение и беше въведено благодарение на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас – dm.

Първият клас беше формиран през учебната 2020/2021 г. в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна. През следващата година стартира обучението и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, гр. Плевен. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

 

Три училища ще обучават дрогеристи

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дрогерист, обучение, образование dm България

StreetBoard

139 години от Освобождението на Бългрия

Петък, 03 Март 2017 / Общество
Със Санстефанския мирен договор България отново се появява на картата на Европа   Отбелязваме Националния празник на България. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започн [...]

Тайната на брачната халка на Елизабет Втора

Вторник, 06 Октомври 2020 / Истории от града
В златния пръстен е гравирано послание от съпруга на кралицата   В една затворена и контролирана институция, каквато е британската монархия е нормално да има тайни, които широката общественост никога няма да узнае. Но не спираме да се учудваме, че 68 години след коронясването продължава [...]