Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да управляваме навиците си

Вторник, 13 Декември 2016 / Към себе си
1484
  • pixabay.com

 

Да погледнем на стреса в живота си и да се справим с него ефективно и ползотворно

 

Още в най-ранно детство под въздействие на семейство и средата  ние формираме определени навици – хранителни, хигиенни и двигателни, а впоследствие създаваме нови. Навиците са многообразни и присъстват навсякъде в ежедневието, в емоционалните ни реакции и в мисленето. Често ние реагираме по един и същи заучен начин и така формираме модели на поведение. 

Навикът прави живота ни подреден, организиран и лесен. Той създава усещане за комфорт, сигурност и удобство и ни помага да вършим нещата по-бързо и с по-малко усилия. Ако формираме здравословни и градивни навици, те ще ни подпомагат в постигането на целите ни и ще се превърнат в механизъм, работещ за нас.

Но какво се случва когато създаваме така наречените вредни навици – като преяждане, пушене, зависимости? Превърнали се в модели на поведения тези навици се превръщат в бариери, спъващи и ограничаващи развитието ни, а саморазрушителните застрашават живота ни.

Навикът е поведение, което редовно се извършва в отговор на даден стимул. Навикът трудно може да се прекъсне, тъй като се извършва автоматично, с малко или никакъв съзнателен контрол. Благодарение на създадените от нас невронни пътеки при усвояване на навично поведение, при поява на определен стимули/дразнител нашият мозък автоматично стартира програма за рутинно поведение.

 

Невронните пътеки

 

са като магистрала от нервни клетки, които предават съобщения. Пътувайки по магистралата многократно, пътят става все по-познат. Дали ще се събираме с приятели всеки петък в определен ресторант, ежедневно ще купуваме дадена марка цигари, всяка вечер ще разпускаме пред телевизора с напитка в ръка отново и отново, рутинно и стереотипно така формираме невронни пътеки. Обнадеждаващо е, че мозъкът винаги се променя и  ние можем да създадем нови навици като изградим нови невронни пътища. Всичко това благодарение на невропластичността на мозъка. 

Ако, например имаме нездравословния навик да преяждаме вечер, а желаем да създадем по-здравословен режим на хранене ще ни отнеме известно време да се отучим от формирания вече навик, чрез създаването на нова невронна пътека и усвояване на ново здравословно поведение и стереотип. Ако сме достатъчно упорити и постоянни, по силата на волята си ще сме в състояние да препрограмираме мозъка си. Можем да премахнем поведение, мисъл или зависимости директно от мозъка.

Пушачи и алкохолици, както и много други могат да усвоят нови поведения и нагласи и да трансформират живота си в желаната от тях светлина.

Независимо дали работим в посока коригиране навиците на другите или по отношение на нашите собствени навици и стереотипи (или и двете), можем да приложим тези разбирания за постигане на така желания успех.

 

Как да променим това, което не харесваме 

 

1. Идентифициране на навика, който искаме да променим и формиране на намерение.

 

Не можем да се освободим  от слабост, за която не знаем. Първата стъпка за премахването на лош навик е да го осъзнаем и извадим на светло. След като решим от кой навик искаме да се откажем или трансформираме следва да формираме твърда решимост за промяна. Ако има силна воля и желание за промяна създаването на нови пътища в мозъка ни е въпрос на време и усилия.

 

2. Внимателно да преценим какво причинява в живота ни старият навик.

 

Как тялото ни реагира на навика, какви мисли и чувства поражда у нас и най-вече да си дадем сметка за последствията от него.

 

3. Смяна на фокуса.

 

Това е много важно. За да създадем нов навик, или да се освободим от стар, е необходимо да променим фокуса  и да го насочим към по-полезни и здравословни неща, които да заместят и наситят времето, отдавано на нездравословни навици и зависимости. Така след време той ще отпадне. Да избягваме рисковите места и обстоятелства, които способстват за поддържането му, е добра стратегия. Ако сме пристрастени към сладкишите, необходимо ли е да подлагаме излишно волята си на изпитание като ходим на сладкарница или печем курабии? Фокусирането на нашето съзнание върху вкусни и здравословни храни, ще поддържа тялото ми здраво и енергично, а по-добрата форма ще повиши самочувствието ни.

 

4. Да използваме въображението си.

 

Можем да създаваме навици не само с нови модели на поведение, но и чрез въображението. Ако нашето  въображение поддържа в съзнанието ни новата промяна отново и отново, както и ползите от нея, ние вече работим за формирането й.

 

5. Неутрализиране на стария модел на мислене, още с  възникването му.

 

Да се борим с нещо, когато вече ни е обсебило, би било далеч по-трудно. Едно категорично „не“, когато старата мисъл или импулс идват, или  „аз не трябва да си причинявам това“ ще ни придържат в  правилната посока.

 

6. Създаване на списък с рисковите ситуации, местата и предпоставките, способстващи за поддържане на изградените навици, от които желаем да се освободим.

 

Важно от гледна точка на бъдещата ни стратегия е да сме наясно за всички рискове, фактори и предпоставки, способстващи за поддържане на навиците и зависимостите, от които искаме да се откажем. Кога възникват импулсите, при какви обстоятелства, какво е емоционалното ни състояние в такива моменти? Колкото сме по-наясно с поддържащите фактори, толкова по-ефективна ще бъде стратегията ни  за тяхното елиминиране и обезсилване.

 

7. Създаване на стратегия какво да правим, когато стане трудно, преди да стане трудно.

 

Когато имаме предварително изградена ясна стратегия за справяне с импулсите, ще ни бъде значително по-лесно да устоим и поддържаме ново поведение. Да търсим спонтанни решения или да се осланяме единствено на решимостта си ще направи нещата далеч по-трудни. Познаването на рисковете, добрата стратегия,  конкретните стъпки за замяна на утвърдените вече навици с нови дейности и занимания, в едно с  нашата решимост и воля ще направят избора ни успешен. Създаване на нови утвърждения за засилване и поддържане на нашия избор (това може да бъде „Аз съм свободен“ или „Аз контролирам...“) ще ни държат фокусирани върху новата посока.

 

8. Трансформиране на препятствията.

 

Да проучим какви биха били вторичните ползи от елиминирането на нездравословни навици и поведения. Ключовият фактор за създаване на устойчива вътрешна среда, способстваща поведение на пристрастеност, е наличието на „неизбежен стрес”, угнетяващото чувство, че нищо не зависи от нас и нищо не може да се направи, за да намалим своето безпокойство и неудовлетвореност. Да погледнем на стреса в живота си и как можем да се справим с него по-ефективно и ползотворно. Какви са възможностите и алтернативите. Да използваме собствения си потенциал за изграждане на нови устойчиви навици за избягване и преодоляване на тревожността в ежедневието е най-добрата стратегия. Така ще използваме собствения си ресурс и ще трансформираме негатива в позитив, ще  намалим не само стреса и напрежението, но ще придобием устойчиви умения за справяне с тях в бъдеще, както и умение за релаксация и  зареждане с позитивна и градивна енергия. Или както се казва „Здрав дух в здраво тяло”

 

9. Свързване със своя вътрешен източник на вдъхновение и подкрепа.

 

Ние притежаваме силата да се справим с това, нека я използваме. Множество изследвания на мозъчната дейност на будистки монаси разкриват положителния ефект на медитацията за изграждане на нови  невронни вериги в мозъка. Естеството на живота е в промяната. Ако вършим едно и също всеки ден, няма да постигнем нови резултати. Ако искаме да сме по-здрави пълноценни и щастливи, по-добре да планираме и програмираме промяната и да създадем нови перспективи. Възможностите са безкрайни.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

навици, напрежение, релаксация, промяна, контрол

Street of Hope

В Софийския университет ще се влиза с оценките от матурите

Понеделник, 18 Май 2020 / В клас
Висшето училище ще организира изпити само за три специалности, за „право“ ще се ползват изпитите в училище   Софийският университет ще признаe оценките от държавните зрелостни изпити като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми, съобщиха от висшет [...]

1415 лева става стартовата заплата за учител

Понеделник, 04 Април 2022 / В клас
Инфлацията от последните месеци изяде в голяма степен и това увеличение   Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г. Това е увеличение със 155 лв. или с 12,3 на сто спрямо сегашния стартов размер. Със същия процент се вдигат и останалите минимални възнаграждения на [...]