Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Оцвети в синьо

Понеделник, 02 Април 2018 / Гласът на детето
332
  • dnevnik.bg

 

В Световния ден на информираност за аутизма знакови сгради засияват, за да обърнат внимание към проблемите на хората с разстройства на развитието

 

На 2 април се отбелязва Световния ден на информираност за аутизма. Знакови сгради грейват в този цвят, за да привлекат вниманието на обществото съм особеностите на хората, страдащи от подобни разстройства на развитието.

Аутизмът е за цял живот. Това е разстройство на развитието, което може да бъде повлияно чрез терапия, но децата аутисти порастват като възрастни аутисти. Те винаги ще имат своите особености, но е важно да изградят умения, за да могат да живеят самостоятелно и да общуват с хората около себе си, от което в голяма степен зависи независимостта им.

Характерно за децата с аутизъм е въртенето в кръг, липсата на очен контакт, затварянето в собствен свят, подреждането на предмети, ритуалите, които ги успокояват. Много често имат непоносимост към определени цветове или храни. За сметка на това обаче често имат гениални „очи“ за детайли, рисуват добре, пеят, справят се със сложни математически изчисления или имат друга дарба, която ги прави специални. Обикновено имат проблеми със сензорната преработка на информацията, което им създава чувство на дискомфорт в ситуации, които за останалите хора са обичайни – например не могат да понасят претъпкани и шумни места и това им причинява стрес и води до кризи.

Възрастните аутисти спазват свои ритуали и всяка ситуация извън зоната им на сигурност води до сериозно безпокойство, общуват през призмата на своята особеност, но могат да живеят самостоятелно и да създават близки отношения. Ако се работи за преодоляване на конкретните им проблеми, хората с аутизъм в много голяма степен могат да се справят с особеностите си и да живеят пълноценно.

Втори април е обявен за Световен ден на осведоменост за аутизма от ООН през 2007 г. Всяка година на тази дата, “Освети в синьо” цели да привлече общественото внимание към състоянието аутизъм. В България то се отбелязва няколко поредни години от Сдружение “Тацитус” и Фондация “Стъпка за невидимите деца”, като в синьо се осветяват знакови сгради в София и страната. Тази година сред тях се нарежда и забележителният архитектурен паметник – сградата на Община Пловдив, построен през 1912 г. По традиция вечерта на 2 април фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо като част от световната кампания Autisum Speaks - Light It Up Blue. 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

аутизъм, информираност за аутизма, Оцвети в синьо

StreetView

Парк „Рила“ в Дупница

Събота, 29 Юли 2017 / Места
Барбекюта, водни колелета, плаж и спорт на едно място на 30 минути от София   Парк Рила е един от новите паркове в България, разположен на 280 дка в град Дупница. Намира се на 1,5 км от центъра на града.  През територията му преминава река Бистрица, над която са изградени 38 моста. [...]

Призрачни места: Минало в бъдещето

Неделя, 03 Юли 2016 / Места
Как изоставената електроцентрала Батърсий в Лондон се превърна в едно от най-луксозните места за живот     Съвсем доскоро една от иконите на лондонската архитектура беше в списъка на призрачните места. Изоставена за 30 години с всички последствия върху конструкцията и външния вид [...]