Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

До 10 години затвор за насилниците вкъщи

Четвъртък, 07 Февуари 2019 / Общество
245
  • pixabay.com

Парламентът гласува промените в Наказателния кодекс, въвеждащи защита срещу домашно насилие

 

Дарина и Никол. Виола. Калина. Това само част от имената на жените и 1-годишното момиченце, които бяха брутално убити от уж най-близките си хора. Някои от тях щяха да са живи, ако полицията беше взела насериозно жалбите им. Други не са се оплакали. Някои са споделили с близките си, но не са успели да се измъкнат от хватката на семейните си отношения. 
Днес депутатите приеха по-строги наказания за домашно насилие. Според промените в Наказателния кодекс за "убийства в условията на домашно насилие" наказанието ще е до 20 години или доживотен затвор без право на замяна. 

За упражняване на принуда, която е съпроводена с домашно насилие, човек може да прекара в затвора от 3 до 10 години. Една година зад решетките може да прекара всеки, който следи бившата или настоящата си половинка, както и да получи наказание „пробация“. Със затвор от 1 до 6 години пък ще се наказват насилствените бракове. Новите текстове предвиждат и по-високи глоби за онези родители, които след развод отказват на другия родител да вижда детето, въпреки че за това има съдебно решение.

Законът определя и психичното насилие като част от домашното насилие.

 

Според данните всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има много форми, сред които сексуално насилие, изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителен аборт и други. Тези констатации се подкрепят и от съдебната практика. Данните от седем окръжни съдилища в периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени и едва 2% - само от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от убийствата са извършени от непознат. Тревожната статистика показва, че две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

 

В страната работи и гореща линия за насилие на фондация „Анимус“, финансирана от правосъдното министерство. На безплатните телефони 02 981 86 76 и 0800 18 676 жертвите на домашно насилие могат да получат консултация, помощ от юрист и възможност за настаняване в кризисен център. Специализираната линия за деца е на номер 116 111.

Важно е да се знае, че при подаването на молба за незабавна защита решението на съда излиза до 24 часа. „Проблемът, който виждам аз и моят екип от обажданията на хората, е как се изпълняват тези мерки и доколко консистентно наистина се изпълняват от страна на органите на реда и институциите“, казва пред БГНЕС Жана Савова, която е координатор на Националната гореща линия за пострадали от насилие във фондация „Анимус“.
Тя посочва, че за да се реши проблема, трябва да има промяна трябва да бъде от страна на обществото. „Хората се срамуват най-вече, защото битува нагласата, че ние не трябва да се месим, това е нещо, което става в семейството, това си е тяхна работа, лошо е, ако се намесваме и имаме отношение. Всъщност, ако самото общество има твърда позиция и е против насилието, би облекчило един човек да потърси помощ, да знае, че не е отхвърлен, че няма да бъде обвинен за това, което се е случило с него и да знае, че ще има някой, който е на негова страна и ще му помогне“, казва Савова.

 

Вижте още: 

Има ли родени престъпници?

Подготвят се по-строги наказания за извършителите на домашно насилие

Как се раждат аятоласите?

Насилието над ненасилието

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

насилие, домашно насилие, Наказателен кодекс, затвор, Анимус, горещ телефон

StreetInside

Марк Зукърбърг: Не е достатъчно да имате цел

Събота, 03 Юни 2017 / Кариера
Трябва да създадете това усещане и в другите, каза в речта си пред абсолвентите в Харвард създателят на "Фейсбук"   Предизвикателството пред нашето поколение е да създадем свят, в който всеки има чувство за кауза. Една от любимите ми истории е за посещението на Джон Ф. Кенеди [...]

Каквото и да става, не се предавай

Неделя, 22 Април 2018 / Към себе си
  Историята и заветите на Далай Лама   Далай Лама е главата на тибетския будизъм. Будистите вярват, че той е прероденият бодхисатва Авалокитешвара, бодхисатвата на състраданието. Отказал се е от пълното просветление, за да осъществи на земята мисията по спасяването на всички живи [...]