Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всяко второ дете няма с какво да играе навън

Неделя, 16 Октомври 2016 / Гласът на детето
1178
  • webcafe.bg

Половината от българските деца не са ходили на почивка през миналата година

 

Всяко трето българско дете (33,4%) живее в материални лишения и риск от бедност, показват данните на статистиката за 2015 година, цитирани от БГНЕС. 

На практика над половината (54%) от децата търпят някакво лишение, а при всяко десето (10,7%) дете нито една потребност не може да бъде удовлетворена заради недостиг на средства в семейството му.

Тъжният извод е, че половината от децата, живеещи в България не могат да си позволят почивка извън дома дори за една седмица през годината (49,7%), като това включва и семейни празници, гостуване при роднини, организирани от училището му почивки. Близо половината деца (43,1%) не могат да посещават извънкласни занимания като плуване или музикални уроци например, повече (45,9%) са тези, които нямат екипировка за игри навън като колело, ролери и др.

За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено подходящо място за учене или писане на домашни, едно хранене, включващо месо, пиле или риба (или еквивалента им при вегетарианците) поне веднъж дневно, и купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата (без учебници и учебни помагала).

За година размерът на линията на бедност се увеличава с 0,6%, а относителният дял на бедното население нараства с 0,2 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността, посочват от НСИ. Данните за 2015 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22 до 28,4%, или с 6,4 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 42,9%, или с 20.9 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование – 57,9%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява около 2 пъти за лицата с основно образование и над 8 пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е 2,1%. Бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, бедност, игра, почивка, лишения

StreetBoard

БСК отбелязва 80 години от рождението на Божидар Данев

Понеделник, 04 Ноември 2019 / Българи от ново време
Той бе познат основно като представител на българските работодатели и защитник на интересите на бизнеса   На 5 ноември 2019 г. се навършват 80 години от рождението на Божидар Данев – един от най-изявените икономисти и бизнес лидери на нашето съвремие, ръководител на Българската ст [...]

МВР класира пътищата убийци

Вторник, 07 Февуари 2017 / Общество
В повечето случаи причина за пътнотранспортните произшествия е скоростта, следвана от неправилното изпреварване   Пътят след автомагистрала "Хемус" за Велико Търново до разклона за Тетевен, намиращ се на територията на област Ловеч, е взел най-много жертви през 2016 г., показват данни н [...]