Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всяко второ дете няма с какво да играе навън

Неделя, 16 Октомври 2016 / Гласът на детето
939
  • webcafe.bg

Половината от българските деца не са ходили на почивка през миналата година

 

Всяко трето българско дете (33,4%) живее в материални лишения и риск от бедност, показват данните на статистиката за 2015 година, цитирани от БГНЕС. 

На практика над половината (54%) от децата търпят някакво лишение, а при всяко десето (10,7%) дете нито една потребност не може да бъде удовлетворена заради недостиг на средства в семейството му.

Тъжният извод е, че половината от децата, живеещи в България не могат да си позволят почивка извън дома дори за една седмица през годината (49,7%), като това включва и семейни празници, гостуване при роднини, организирани от училището му почивки. Близо половината деца (43,1%) не могат да посещават извънкласни занимания като плуване или музикални уроци например, повече (45,9%) са тези, които нямат екипировка за игри навън като колело, ролери и др.

За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено подходящо място за учене или писане на домашни, едно хранене, включващо месо, пиле или риба (или еквивалента им при вегетарианците) поне веднъж дневно, и купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата (без учебници и учебни помагала).

За година размерът на линията на бедност се увеличава с 0,6%, а относителният дял на бедното население нараства с 0,2 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността, посочват от НСИ. Данните за 2015 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22 до 28,4%, или с 6,4 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 42,9%, или с 20.9 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование – 57,9%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява около 2 пъти за лицата с основно образование и над 8 пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е 2,1%. Бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, бедност, игра, почивка, лишения

StreetView

Увеличават цените в зимните курорти

Четвъртък, 08 Декември 2016 / Места
Голяма част от хотелите вече са запълнени за празниците през декември   Очакването за повече туристи през зимния сезон води до повишаване на цените в зимните курорти. Така зимната почивка се очертава с 10-15% по-скъпа в сравнение с миналогодишната. С 25% повече са и резервациите, показ [...]

Ритлите до Лютиброд

Неделя, 13 Ноември 2016 / Места
По зъберите личат останки от стари крепостни зидове   Четири почти успоредни отвесни скали с дължина от 200 м, които преминават през реката и завършват Искърския пролом. Ритлите са природна забележителност на левия бряг на река Искър над село Лютиброд. Защитена територия от 1938 година, [...]