Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стигмата осиновяване

Събота, 14 Май 2016 / Гласът на детето
1203
  • pixabay.com

Хората се сродяват с любов, а не с кръв. А любовта е отдаване и раздаване

 

 

2 млн. души у нас са свързани с осиновяването. Това са деца, осиновители, биологични родители и роднини. След Втората световна война до началото на политическите трансформации в Източна Европа броят на децата в институции е достигал почти 700 000. Тенденциите на изоставяне на деца у нас са намалели драстично през годините, но все още броят на тези деца в България е висок. А има държави, в които няма нито едно изоставено дете.

Предразсъдъците и стереотипите по тази тема все още са огромни. Като се започне от това, че трябва да имаш деца, защото така е редно, защото трябва някой да те гледа на стари години, защото трябва да е на името на свекъра или свекървата и прочее стигми и се стигне до това, че ако имаш дете без брак е срамно, че ако си сама жена с дете си белязана, че децата трябва да са непременно с твоята кръв и други.

В 21 век хората могат да оставят след себе си не само кръв и плът. Децата не са задължение, още по-малко житейски атрибут. Кръвната връзка сама по себе си не е причина за любов. Любовта е отдаване и раздаване. Хората се сродяват с любов, а не с кръв. И най-големите постижения на човечеството са плод на смелост и любов, страхът и омразата могат да родят само низости. Зад темата за изоставянето и осиновянето се крият много социални проблеми и много трудни решения – биологичните родители не винаги са злодеи, осиновителите не винаги са герои. Всяка втора съдба от тази тема сама по себе си е сценарий за филм. Филм, в който можете да видите човешката природа като на длан - от най-низки страсти до най-висши чувства. 

Филмът „Триъгълник от любов“ на режисьорката Maria Vassileva e пореден опит да разкрие малка част от този свят, който по силата на остаряло и ретроградно законодателство все още е обвит в тайни и митове.

 

Автор: Деница Сачева

Коментарът е от профилът й във Фейсбук

 

Днес беше премиерата на документалният филм „Триъгълник от любов“, който разказва истории за осиновяването, повдига въпроса за това необходима ли е тайната на осиновяването и описва триъгълника - осиновител, осиновен, биологичното семейство.
Филмът е създаден по проекта на Българската асоциация „Осиновени и осиновители” „Да не отхвърлим за втори път едно дете”, по програма „Вяра в децата и семейството“ и е осъществен с подкрепата на Фондация „Лале“ и Фондация ОУК. Проектът е награден за „Проект на годината“ през март 2016 г., а в екипа на филма са режисьорът Мария Василева, Михаил Георгиев, Делян Георгиев и Васил Василев.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

осиновяване, родители и деца, Триъгълникът на осиновяването, филм

StreetInside

Естествената честота на Вселената

Понеделник, 23 Октомври 2017 / На предела
За честотата 432 Hz се казва, че има космически лечебни сили   Честотата 432 Nz се приема за божествения тон, обединяващ свойствата на светлината, времето, пространството, материята, гравитацията, структурата и кода на ДНК и съзнанието на земните същества. Много научни изследвания [...]

Разчистете живота си, за да привлечете изобилието

Събота, 15 Декември 2018 / Към себе си
  Богатството не винаги се измерва с пари. Измерва се с удовлетворение   Бъдете честни и се замислете къде е емоционалната бъркотия в живота ви. Ако имате финансови притеснения, вероятно проблемът не е свързан със заплатата ви, а с нагласата към парите. Може би виждате пазаруванет [...]