Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Матера – каменният град, който гледа към бъдещето

Вторник, 22 Януари 2019 / Места
1168
  • facebook/MateraBasilicata2019
  • facebook/MateraBasilicata2019
  • facebook/MateraBasilicata2019
  • Скалните хотели
1 / 4

Италианският град е европейска столица на културата заедно с Пловдив

 

Град на 9000 години, в миналото беден и изоставен, Матера не само избира бъдещето, но и успява да влезе в него с твърдост и гостоприемство. През тази година древният каменен южноиталиански град е европейска столица на културата заедно с Пловдив.

Всъщност културата е част от историята на Матера не само заради уникалната архитектура, а защото признаването му от ЮНЕСКО за част от световното архитектурно наследство през 1993 година, го връща и към живота. Четири десетилетия преди това градът в скалите е бил почти безлюден и напът да изчезне.

Многобройните естествени пещери в Матера са били първите къщи на древните обитатели там, които са преобразили естествения пейзаж в причудливи архитектурни форми. Жилищата са издълбавани едно над друго в скалите и с времето образували истински скален лабиринт. Оформили се два скални квартала, а с издълбаното от пещерите хората строили къщи и сгради и извън пещерите. 

 

 

B първите векове след Христа, скалният град се разраства. До изкопаните в скалите домове се появяват обществени сгради, най-отличителни, от които са църквите, а фасадите са строени от камък или тухли.
Някъде през 18-19 в. с развитието на европейските градове, Матера започва да изглежда все по-невъзможен за живот. Обитателите надхвърлят водните ресурси и капацитета на примитивната канализация, а жилищата стават все по-неудобни за обитаване заради липсата на прозорци и вентилация. 
През 1952 година правителството на Италия изселва принудително близо 20 000 обитатели на старинните къщи на Матера. Собствеността над пещерите си запазват само онези, които могат да си позволят закупуването на друг дом. Останалите трябвало да напуснат скалните си жилища и да свикнат с нови домове, предложени им от държавата.

 

  

В края на 60-те години Матера става любимо място за киномани и интелектуалци. В града са снимани повече от 40 филма, много от които холивудски.

Малкият южен град, разположен в област Базиликата, през последните години придобива огромна популярност и се превръща в център на поклоннически туризъм. Градът е беден – средният БВП на глава от населението е 13 000 евро (за сравнение в Милано е 37 000 евро).

 

 

Въпреки това, по стръмните улици на градчето няма да видите клошари, а спретнати къщи и усихнати хора. Днес градът е пълен с бутици и малки ресторанти, а скалните жилища са реновирани и работят като четири и петзвездни хотели. Има и над 300 ваканционни къщи и апартаменти, които предлагат нощувка и закуска за всеки джоб.

 

 

Като цяло градът е избрал да не залага на масов, а на изискан туризъм, който предлага лукс на фона на древна мистика. За последните 10 години броят на туристите, посетили Матера, се е увеличил почти три пъти, въпреки че дотам може да се стигне единствено с автомобил.

Освен Матера, още няколко италиански градове са били европейски столици на културата – Флоренция през 1986 г., Болоня през 2000 г. и Генуа през 2004 г. Девизът на Матера е „Отворено бъдеще“.

 

Вижте още: 

Европейските столици на културата

Гнездото на тигъра

На църква върху скалите

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Матера, Италия, каменен град, европейска столица, култура, туризъм, скали, пещери

Street of Art

Дърмот Кенеди оглави британската класация за албуми

Неделя, 27 Ноември 2022 / Под прожектора
Роденият в Дъблин певец и текстописец Дърмот Кенеди оглави британската класация за албуми със "Sonder", съобщи на сайта си официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. За втори път в кариерата си той се изкачва до върха на подреждането след 2019 г., когато бе начело с "Wi [...]

Сливане с природата: Къщи, вградени в скалите

Понеделник, 04 Април 2022 / Стил
  Стремежът към живот в хармония с природата, сред нея, но и без да я уврежда, вдъхновява много дизайнери към екстравагантни архитектурни предложения. Идеите им са излезли от бъдещето в стремежа към запазване на връзката с природата, в съчетание с удобствата и лукса на модерния живот. Н [...]