Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Европейските столици на културата

Петък, 30 Декември 2016 / Места
1453
  • сн. turistics.com, Орхус - Дания

Престижното признание увеличава потока от туристи в тези градове средно с 12%

 

През идващата 2017 г. година градовете Орхус в Дания и Пафос в Кипър ще бъдат Европейски столици на културата. Специалният статут помага за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на местните, европейските и международните партньорства, съобщава Европейската комисия.

Статутът „Европейската столица на културата”е създаден през 1985 г. от тогавашния гръцки министър на културата Мелина Меркури и сред най-ярките културни прояви в Европа. Градовете се избират според предложената културна програма, а според статистиката броят на туристите за една нощ по време на проявата нараства с средно с 12%.

През изминалата 2016 година европейски столици на културата бяха полският град Вроцлав и Доностия/Сан Себастиан в Испания.

 

2017 г. - Орхус, Дания

 

Орхус е вторият по големина и с най-много млади хора град в Дания, шарен и много интересен. Сред интересните места са зоологическата градина и аквариума „Аква“, тропическият парк, паркът с елените на 2 км от града, мемориалния парк Marselisborg, музеят на изкуствата „Арос“.

 

 

Специално за 2017 година в Орхус ще бъде организирана изложба, разпръсната из целия град и по бреговата линия. Освен това ще бъде организирана световна среща на творци и международен детски литературен фестивал, на които стотици деца ще споделят мечтите си за бъдещето.

 

2017 г. - Пафос, Кипър

 

Пафос е първият град в Кипър, който ще носи званието Европейска столица на културата. Тъй като разположението му е недалеч от Близкия изток и Африка, проявите ще преминат под мотото „Свързани континенти, мост между културите”.

 

 

При откриването на програмата митът за Пигмалион и Галатея ще бъде пресътворен в представление с музика и танци.

 

2018 г. - Леуварден, Нидерландия

 

През 2018 година титлата отива при Леуварден в Нидерландия и Валета в Малта. Леуварден е един от единадесете исторически фризийски града.

 

 

Официален статут на град получава през 1435. Леуварден е бил разположен на бреговете на залива Миделзее, който в края на 15 век е засипан със земя, за да осигури повече обработваеми площи.

 

2018 г. - Валета, Малта

 

Валета е столицата на Малта, разположена е на брега на Средиземно море, на най-големия остров на държавата.

Когато посещава Валета през 1830 г., бъдещият британски премиер Бенджамин Дизраели я нарича "Град на дворци, построен от джентълмени за джентълмени".

 

 

Първият камък на града е положен през 1566 г. Самото му основаване и история са свързани с рицарите от Ордена на свети Йоан, които поради липса на пари поискали заем за издигането му от папа Пий и испанския крал Филип. В града има изключително много исторически и културни паметници и музеи.

 

2019 г. - Пловдив, България

 

Сред проектите, свързани с обявяването на Пловдив за европейска столица, са развиването на квартал Капана и социализиране на коритото на река Марица. Градът очаква да привлече поне 3 млн. туристи.

 

 

Най-известни за чужденците са Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“, в който има 17 паметници от различни епохи, Античният театър „Филипопол“ и комплекс „Небет тепе“ и Тракийското селище.

 

2019 г. - Матера, Италия

 

Първите жители на града започнали да дълбаят скалите и изградили в тях домовете си. Селището от хаотично пръснати, но еднакви по вид пещери-къщи бързо се разраства и в негов център се превръщат площадът и катедралата. 

 

 

През 80-те пещерните жилища на Матера вече са известни, а някои от тях са реновирани от бивши жители на селището. През 1993 г. Матера влиза в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и оттогава туризмът процъфтява и привлича много туристи в модерните и удобни жилища, хотели и ресторанти в каменния град.

 

 

Къщите и църквите в скалите на Матера са най-голямата атракция. Една от най-известните църкви обаче е храмът „Сан Пиетро Кавеосо“, построен над дефилето. Над нея има още две църкви – „Мадона дел Идрис“ и „Сан Джовани“ в Монтероне, които са свързани с тунел.


2020 г. - Риека, Хърватия

 

Риека е морската столица на страната, но е и търговско-промишлен център. Основан е от римляните, първите писмени сведения за града се появяват в началото на 13 век. Туризмът в района на Риека се е развивал още от 18 век, когато хора от кралския двор на Австро-Унгарската империя започват да строят вили в селищата на юг и на север от града.

 

 

Интересни забележителности в града са Губернаторският дворец - изграден в стила късен ренесанс; готическата църква на "Св. Йеролим", строена от 1315 до 1408 г., църквата "Св. Вит", покровител на града; средновековната крепост "Търсат" с църквата "Майка Божия".

 

2020 г. - Голуей, Ирландия

 

Град Голуей се намира в Западна Ирландия, при устието на река Кориб в Атлантическия океан. Градът е трети по големи в страната след Дъблин и Корк.

 

 

Известен е с типичните ирландски пъбове, където се свири традиционен ирландски фолк. Градът е изпълнен с пъстри къщи, уютни кафенета, елитни ресторанти и малки магазинчета за сувенири. В центъра на Голуей се намират Университетът и катедралата „Св. Николас“.

.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

европейски столици на културата, Орхус, Пафос, Леуварден, Валета, Пловдив, Матера, Риека, Голоуей

Street of Hope

Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 при съгласие на 90% от родителите

Четвъртък, 26 Август 2021 / В клас
Целта е децата да се обучават присъствено повече време    Министерството на образованието публикува насоки за присъственото обучение по време на епидемичната обстановка. Те предвиждат учениците да се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най- [...]

Екраните променят мозъка на децата

Петък, 08 Ноември 2019 / Родители
Проучване показва каква вреда нанасят устройствата   Прекомерното стоене пред смарт телефони, таблети и колпютри променя мозъка на децата. Ново проучване показва, че тези екрани причиняват структурни различия в съзнанието на децата в предучилищна възраст, особено в части, които са свър [...]