Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Европейските столици на културата

Петък, 30 Декември 2016 / Места
1517
  • сн. turistics.com, Орхус - Дания

Престижното признание увеличава потока от туристи в тези градове средно с 12%

 

През идващата 2017 г. година градовете Орхус в Дания и Пафос в Кипър ще бъдат Европейски столици на културата. Специалният статут помага за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на местните, европейските и международните партньорства, съобщава Европейската комисия.

Статутът „Европейската столица на културата”е създаден през 1985 г. от тогавашния гръцки министър на културата Мелина Меркури и сред най-ярките културни прояви в Европа. Градовете се избират според предложената културна програма, а според статистиката броят на туристите за една нощ по време на проявата нараства с средно с 12%.

През изминалата 2016 година европейски столици на културата бяха полският град Вроцлав и Доностия/Сан Себастиан в Испания.

 

2017 г. - Орхус, Дания

 

Орхус е вторият по големина и с най-много млади хора град в Дания, шарен и много интересен. Сред интересните места са зоологическата градина и аквариума „Аква“, тропическият парк, паркът с елените на 2 км от града, мемориалния парк Marselisborg, музеят на изкуствата „Арос“.

 

 

Специално за 2017 година в Орхус ще бъде организирана изложба, разпръсната из целия град и по бреговата линия. Освен това ще бъде организирана световна среща на творци и международен детски литературен фестивал, на които стотици деца ще споделят мечтите си за бъдещето.

 

2017 г. - Пафос, Кипър

 

Пафос е първият град в Кипър, който ще носи званието Европейска столица на културата. Тъй като разположението му е недалеч от Близкия изток и Африка, проявите ще преминат под мотото „Свързани континенти, мост между културите”.

 

 

При откриването на програмата митът за Пигмалион и Галатея ще бъде пресътворен в представление с музика и танци.

 

2018 г. - Леуварден, Нидерландия

 

През 2018 година титлата отива при Леуварден в Нидерландия и Валета в Малта. Леуварден е един от единадесете исторически фризийски града.

 

 

Официален статут на град получава през 1435. Леуварден е бил разположен на бреговете на залива Миделзее, който в края на 15 век е засипан със земя, за да осигури повече обработваеми площи.

 

2018 г. - Валета, Малта

 

Валета е столицата на Малта, разположена е на брега на Средиземно море, на най-големия остров на държавата.

Когато посещава Валета през 1830 г., бъдещият британски премиер Бенджамин Дизраели я нарича "Град на дворци, построен от джентълмени за джентълмени".

 

 

Първият камък на града е положен през 1566 г. Самото му основаване и история са свързани с рицарите от Ордена на свети Йоан, които поради липса на пари поискали заем за издигането му от папа Пий и испанския крал Филип. В града има изключително много исторически и културни паметници и музеи.

 

2019 г. - Пловдив, България

 

Сред проектите, свързани с обявяването на Пловдив за европейска столица, са развиването на квартал Капана и социализиране на коритото на река Марица. Градът очаква да привлече поне 3 млн. туристи.

 

 

Най-известни за чужденците са Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“, в който има 17 паметници от различни епохи, Античният театър „Филипопол“ и комплекс „Небет тепе“ и Тракийското селище.

 

2019 г. - Матера, Италия

 

Първите жители на града започнали да дълбаят скалите и изградили в тях домовете си. Селището от хаотично пръснати, но еднакви по вид пещери-къщи бързо се разраства и в негов център се превръщат площадът и катедралата. 

 

 

През 80-те пещерните жилища на Матера вече са известни, а някои от тях са реновирани от бивши жители на селището. През 1993 г. Матера влиза в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и оттогава туризмът процъфтява и привлича много туристи в модерните и удобни жилища, хотели и ресторанти в каменния град.

 

 

Къщите и църквите в скалите на Матера са най-голямата атракция. Една от най-известните църкви обаче е храмът „Сан Пиетро Кавеосо“, построен над дефилето. Над нея има още две църкви – „Мадона дел Идрис“ и „Сан Джовани“ в Монтероне, които са свързани с тунел.


2020 г. - Риека, Хърватия

 

Риека е морската столица на страната, но е и търговско-промишлен център. Основан е от римляните, първите писмени сведения за града се появяват в началото на 13 век. Туризмът в района на Риека се е развивал още от 18 век, когато хора от кралския двор на Австро-Унгарската империя започват да строят вили в селищата на юг и на север от града.

 

 

Интересни забележителности в града са Губернаторският дворец - изграден в стила късен ренесанс; готическата църква на "Св. Йеролим", строена от 1315 до 1408 г., църквата "Св. Вит", покровител на града; средновековната крепост "Търсат" с църквата "Майка Божия".

 

2020 г. - Голуей, Ирландия

 

Град Голуей се намира в Западна Ирландия, при устието на река Кориб в Атлантическия океан. Градът е трети по големи в страната след Дъблин и Корк.

 

 

Известен е с типичните ирландски пъбове, където се свири традиционен ирландски фолк. Градът е изпълнен с пъстри къщи, уютни кафенета, елитни ресторанти и малки магазинчета за сувенири. В центъра на Голуей се намират Университетът и катедралата „Св. Николас“.

.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

европейски столици на културата, Орхус, Пафос, Леуварден, Валета, Пловдив, Матера, Риека, Голоуей

StreetInside

Ние и "черните лебеди"

Сряда, 04 Януари 2017 / На предела
  Скоростта, с която се менят теориите и представите ни за света, започва да става отчайваща. Вместо знанието да разширява кръгозора ни, очакваме то да ни опрости живота. Но не става така, пише Ивайло Дичев   Черният лебед за древните бил синоним на нещо невъзможно и невъобразимо. [...]

Дишането изхвърля 70% от токсините в тялото

Вторник, 30 Август 2016 / Към себе си
  Връзката между правилното дишане и здравето, щастието и баланса се обяснява с лекота както от медицината, така и от мистиката   Дишането може би е най-важната от всички функции в  тялото, защото в действителност всички останали функции зависят изцяло от него. Всички зн [...]