Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Да останем спокойни е възможно...когато сме подготвени

Неделя, 03 Февуари 2019 / Родители
245
  • unsplash.com

Децата трябва да могат да се справят самостоятелно с максимален брой задачи

 

 

За Монтесори учителите всичко се крие в това как да подготвят средата за успеха на детето. Как може да изглежда тази стратегия за един родител?

 

1. Ако отивате на лекар, планирате да седите в кафе, или да правите нещо, което налага детето да седи или да мълчи за повече от 5 минути, подготовката е ключова. Вземете закуски, малки играчки и любима книга.

2. Ако планирате да отидете до супермаркета, направете го, когато сте свежи, а не в 7-8 часа вечерта, когато нямате енергия за нищо повече в деня.

3. Планирайте по-малко неща за деня и така намалете стреса. Уверете се, че имате непланирани моменти, в които детето ви ще има време да играе и изследва.

4. Планирайте време навън всеки ден - в дъжд, вятър или слънце.  Има едно нещо, което научих за 10 години холандско време: "Няма такова нещо като лошо време, има само неподходящи дрехи". Облечете се добре и всички навън! Свежият въздух помага на всички ни и помага да останем спокойни.

5. Когато нещата се объркат, напишете си бележка, седнете след като децата легнат (най-добре с партньора си) и поговорете за това, което можете да направите по-добре следващия път.

6. Организирайте дома си така, че детето ви да може да върши повече неща само.

 

Как да организираме средата у дома

 

Много ценя съвета, който Сюзън Стивънсън (опитен Монтесори учител) веднъж ми даде, когато беше на посещение в Амстердам. Попитах я как поддържа енергията си, когато е в класната стая. Отговорът й беше: "използвай максимално средата в твоя полза".

Сюзън говореше за тактиката й да си записва бележка всеки път, когато дете я моли за помощ. След това в края на деня да събере всички бележки и да помисли "Има ли начин да направя така нещата, че децата да могат да се оправят сами в тази ситуация?". Например, ако дете поиска повече хартия да продължи да работи, има ли някакъв начин да се извади навън хартия, където децата могат да си помогнат сами, без да идват при мен?

Ето още няколко идеи как да ограничите нуждата от вас и да насърчите детската самостоятелност у дома:

 

1. Оглеждайте се за детски размер уреди, например малки метли за почистване.

2. Използвайте малки кошници или подноси и съберете нещата така, че децата да имат всичко, от което се нуждаят на едно място и да го местят лесно сами.

3. Извадете навън само толкова, колкото искате да почистите след това.

4. Сложете малки кърпи навън, за да посрещнете малките разливания на течности.

5. Съхранявайте детските неща на височината му - например кош с дрехи, от които да избира всяка сутрин; собствените чинии и чаши на нисък рафт в кухнята; малка кана за вода, която може да достигне, за да си помогне да пие.

(следва продължение)

 

Автор: Симоне Дейвис, The Montessori Handbook
Превод с редакция и съкращения: Цвети Камова

 

Вижте още: 

Да останем спокойни е възможно... когато започнем деня си правилно

Да останем спокойни е възможно... когато напътстваме детето си

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

да останем спокойни, Монтесори, деца, родители, възпитание, среда, дом, самостоятелност

StreetView

В Сахара заваля сняг

Четвъртък, 22 Декември 2016 / Места
Това е вторият документиран случай изобщо, първият е преди 37 години   В Сахара заваля сняг за първи път от 37 години, съобщи The Washington Post. Пясъкът на известната с жегите си пустиня беше покрит със сняг в близост до алжирско градче Аин Сефра. Явлението е документирано от ф [...]

Последните пет години са най-горещите на земята

Сряда, 15 Ноември 2017 / Места
Мащабите и темпото, с което климатичните промени вредят на планетата изискват спешни и амбициозни ангажименти   2017 година е една от трите на-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Последните 5 години са най-топлият период на земята с температури, достигащи 50 граду [...]