Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Предшественикът на човека тръгва от Балканите

Вторник, 23 Май 2017 / Места
401
  • 24chasa.bg
 

 

Нaй-дpeвнитe ocтaнĸи oт пpaчoвeци са открити край Чирпан в България и край Пиргос Василисис в Гърция

 

Корените на човешката еволюция са на Балканския полуостров и датират отпреди 7,25 млн. години. Това доказва международен екип от учени от Германия, България, Гърция, Канада и Австралия, ръководен от проф. Мадлен Бьоме от Зенкенбергския център за човешка еволюция към университета в Тюбинген и проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН. Откритието беше публикувано в авторитетното научно списание PLOS ONE, цитирано от DarikNews. 

Най-близкият съвременен родственик на човека е шимпанзето. Кога е започнало отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето и къде е живял последният им общ предшественик, е въпрос, широко разискван в палеоантропологията. Според съвременните теории разделянето е станало преди около 5-8 милиона години и това се е случило в Африка.

Двете изследвания, публикувани в PLOS ONE, представят друг "сценарий" за началото на човешката история. Новата гледна точка се базира на изкопаеми останки, открити в Гърция (край Пиргос Василисис, на юг от Атина) и в България (местността Азмака край Чирпан).

Авторите показват, че и двете останки принадлежат към един и същи вид предшественик на човека - Graecopithecus freibergi, както и че неговите белези дават основание да бъде смятан за пряк представител на еволюционната линия, водеща към човека.

Учените изчисляват възрастта на грекопитека, като използват биохронологични и геофизични методи. Открити са останки от мастодонта ананкус (Anancus sp.), преживното Tragoportax macedoniensis и някои други видове, което доказва, че възрастта на находищата Азмака и Пиргос Василисис е по-късна от тази на световноизвестното Пикермийско палеонтологично находище в Гърция.

Анализите показват, че възрастта на находката от Азмака е на 7,24 милиони години, а тази от Пиргос - на 7,175 милиона години.

Всичко това определя грекопитека като най-стария хоминин - предчовек, чиято възраст надвишава с няколко стотин години тази на сахелантропа, открит в Чад и смятан до сега за най-древен. С това най-ранният етап от развитието на човешкото родословно дърво би трябвало вече да се свързва с Балканите и с източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка, както се приемаше до момента.


Вижте още:

Животът на земята се е родил на сушата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

гренопитек, предшественик на човек, Азмака, Чирпан, Пиргос

Street of Art

Подводните картини на Сандор Гонзалес

Сряда, 19 Юни 2019 / Под прожектора
42-годишен художник от Куба предизвика световен интерес със своите рисунки, направени под вода   Сандор Гонсалес започва да се гмурка преди 6 години. Флората и фауната на океана го вдъхновяват и той решава да експериментира с творене на няколко метра дълбочина, въоръжен с шнорхел и бути [...]

Българин облече херцогинята на Кеймбридж

Четвъртък, 07 Септември 2017 / Под прожектора
Петър Петров работи в модната компания Eponine от шест години    Очарователната херцогиня на Кеймбридж избра тоалет на български дизайнер работещ в модния гигант Eponine London за благотворително посещение в семеен център. Появата на Кейт Мидълтън с рокля от нова за гардероба й мар [...]