Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какви са възможностите ви, ако детето ви е под карантина?

Събота, 19 Септември 2020 / Родители
345
  • pixabay.com

Социалното министерство разпострани наръчник за родители

 

Министерството на труда и социалната политика разпространи наръчник за семействата, чиито деца са се срещнали с коронавируса и трябва да си останат вкъщи.

Ако сте родител на дете под карантина, имате право за периода на престоя на детето у дома да излезете в платен годишен отпуск, или ако нямате възможност за такъв - в неплатен. Това се посочва в публикация на Министерството на труда и социалната политика във Фейсбук.

Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина, посочват още от МТСП.

В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи, обясняват от министерството. Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с едно дете до 14 г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече деца - до 915 лв. Право на помощта обаче имат само тези, чиито средномесечен доход на член от семейството е по-нисък или равен на минималната заплата.

В случай, че родителите са контактни или заразени с COVID-19 и не могат да излизат от дома си, трябва да се свържат със съответната община и да поискат да бъдат включени в патронажна грижа. Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома.

 

Вижте още:

Covid-19 при децата

Науката срещу COVID-19: Неутрализираща маска и детектор на вируса

Нов пакет заради COVID-19: Над 1 млрд. лева за социални мерки

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, карантина, училище, деца, родители, отпуск

Street of Art

Безсънието уврежда мозъка

Неделя, 10 Април 2016 / Хранене и Здраве
  По-голямата част от хората не си доспиват. До какво води това?   Преди време чувството ми за справедливост беше силно накърнено заради тежки отношения в службата, отделно бяха ежедневните нерви, неудовлетворението от работата и чисто физическата умора в някои особено натоварени [...]

Изкуство в автомат

Петък, 21 Юли 2017 / Под прожектора
Група художници предлагат картините си навити си върху кенчета   Група художници от английския град Брайтън станаха популярни след решението си да продават картините си във вендинг машина. Автоматът се намира в центъра на града и предлага на публиката творби от млади артисти на цени от [...]