Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какви са възможностите ви, ако детето ви е под карантина?

Събота, 19 Септември 2020 / Родители
441
  • pixabay.com

Социалното министерство разпострани наръчник за родители

 

Министерството на труда и социалната политика разпространи наръчник за семействата, чиито деца са се срещнали с коронавируса и трябва да си останат вкъщи.

Ако сте родител на дете под карантина, имате право за периода на престоя на детето у дома да излезете в платен годишен отпуск, или ако нямате възможност за такъв - в неплатен. Това се посочва в публикация на Министерството на труда и социалната политика във Фейсбук.

Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина, посочват още от МТСП.

В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи, обясняват от министерството. Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с едно дете до 14 г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече деца - до 915 лв. Право на помощта обаче имат само тези, чиито средномесечен доход на член от семейството е по-нисък или равен на минималната заплата.

В случай, че родителите са контактни или заразени с COVID-19 и не могат да излизат от дома си, трябва да се свържат със съответната община и да поискат да бъдат включени в патронажна грижа. Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома.

 

Вижте още:

Covid-19 при децата

Науката срещу COVID-19: Неутрализираща маска и детектор на вируса

Нов пакет заради COVID-19: Над 1 млрд. лева за социални мерки

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, карантина, училище, деца, родители, отпуск

StreetBoard

ЕС ни отказа въвеждане на еврото

Четвъртък, 09 Юни 2016 / Общество
  Конвергентният доклад на ЕК отхвърли възможността България да въведе еврото   България не е готова за въвеждне на еврото, констатира конвергентният доклад на Европейската комисия. От петте Маастрихтски критерии, необходими за въвеждане на еврото, България не отговаря на два. Пъ [...]

Земята е плоска и не сме стъпвали на Луната

Сряда, 13 Март 2019 / Общество
 Провокативно социологическо изследване поставя темата за важността на обазованието    „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде – че е с форма, близка до кълбо“. Може и да звучи като шега, но 8% от българите смятат, че това твъдение е [...]