Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Осем часа до майчинството

Петък, 29 Април 2016 / Истории от града
1703
  • dailymail.co.uk

 

23-годишната Клара Долан родила на първия си работен ден без да има идея, че е била бременна

 

 

Докато приготвяла костюма си за първия ден на нова работа като мениджър продажби, Клара Долан нямала представа, че след 8 часа ще стане майка на здраво момиченце с тегло от 3 кг. Тя нямала сутрешно гадене, болки в гърба или в корема, така че нищо не я навело на мисълта, че може да е бременна, разказва историята Daily Mail.

И макар че нямала менструация, 23-годишната англичанка не приела това за симптом, защото пиела хапчета за контрацепция.

Затова, когато получила силни болки ниско долу в корема, тя решила, че просто идва време за цикъла й.

Решена да направи добро впечатление в новата фирма за директен маркетинг, тя изминала 40-минутния път от Крикълууд, Северозападен Лондон до Ватерло, провела двучасова среща, но след това се наложило да излезе, защото болката вече била станала непоносима.

Когато се прибрала вкъщи, разбрала, че е забравила ключовете на вратата и не може да влезе. Клара извикала ключар и чакала още два часа докато дойде. „Болката понякога спираше, но не можех да стоя на едно място, затова ходех надолу-нагоре по стълбите“, разказва тя.

 


Накрая влязла вкъщи и разказала на майка си по телефона за болките и как не може да стои на едно място.

„В следващия час и половина ходех напред -назад между банята и стаята. Можех да седя единствено на тоалетната. Внезапно болката стана толкова силна, че си казах „Все ми е едно, ще крещя“. Чух, че някой чука на вратата, излязох от тоалетната и отворих – по това време вече видях, че имам кървене“, разказва младата жена.

„Съседката влезе вътре и аз я помолих да извика бърза помощ. А след това усетих болезнен напън – това беше момента, в който излезе главата на бебето. Съседката беше в коридора, а аз закрещях „Това е бебе, Боже, това е бебе!“.

След няколко минути

 

Клара държала в ръце дъщеря си

 

„Инстинктивно взех кърпа и я завих в нея. Не можех да повярвам, че имам дете, бях в пълен шок“, разказва тя. Линейката дошла и откарала Клара и бебето в болница, където потвърдили, че и двете са здрави. Оставало да съобщи неочакваната новина на майка си, която била на работа. „Разплаках се по телефона, казах, че съм родила бебе, а отсреща последва мълчание. После тя попита как е възможно: „Видях те сутринта и ти не беше бременна“.

Наистина как? Обикновено жените качват по 10-12 кг по време на бременността. Една трета от това тегло е бебето, а останалите – увеличена мускулна маса в матката, приток на кръв и запас от мазнини за кърмата.

Клара попитала акушерката как е възможно, а тя казала, че това се случва сравнително често – но обикновено при жени с наднормено тегло.

Всъщност историята наистина не е толкова уникална – една от 450 жени във Великобритания не знае, че е бременна до 20-та седмица, а една от 2500 – до самия край, отбелязва Daily Mail. Ако плодът в матката е разположен близо до гърба, то и коремът може да не порасне твърде много.

Клара е висока 182 см и тежи около 67 кг. Качила е 13 кг, но те са били равномерно разпределени и Клара отбелязва, че всъщност е качила един размер дънки. Пет месеца преди раждането Клара се разделила с приятеля си, с който били заедно от 2,5 години и отдала качването на тегло на яденето от стреса. Дори разказва, че има снимка с рокля по тялото си по времето, когато е трябвало да е в седмия месец и на която по никакъв начин не личи, че е бременна.

 

 

Това е феномен, известен като скрита бременност.

 

Случва се всяка седмица

 

някъде във Великобритания, казва д-р Хелън Стокс-Лампард, главен клиничен лектор и говорител на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари. За 20 години практика д-р Стокс-Лампард е видяла дузина такива случаи. „Това най-често са жени, твърде заети и водещи луд живот, които често пропускат знаците, които биха могли да очакват“.

Обикновено скритата бременност се случва на млади жени, които нямат опит с бременност, или на жени, които вярват, че преминават през менопаузата и които не използват контрацептиви. Жени с нередовен цикъл също е вероятно да изпуснат знаците, които би трябвало да очакват. Това е особено вероятно при жени с поликистозен овариален синдром, при който по яйчниците се образуват малки кисти, а хормоналната нестабилност води до нередовни или несъществуващи периоди.
Има и жени, които продължават да имат месечно кървене през цялата бременност. В тези случаи единствено потвърждение може да се окаже ехографията.

Имах такъв случай в собственото си семейство, жена, която вече имаше три деца и беше зает професионалист, казва д-р Стокс-Лампард.

„През цялата си бременност тя имаше случайни кръвоизливи. Тя се оплака от внезапна стомашна болка една сутрин и три часа по-късно се обади на съпруга си, за да му каже, че е в болница и е родила здраво 3,6-килограмово бебе. Беше качила няколко килограма, но като цяло нямаше симптоми“, продължава лекарят.

 

Жените, които използват редовно хапчета

 

за контрацепция нямат месечно кървене, което може да маскира факта, че са бременни. Тъй като Клара плувала редовно, тя взимала комбинирани хапчета против забременяване, без почивка между периодите. В добавка, жените може просто да не очакват да открият, че са бременни, ако те взимат хапчета.

Осем от 100 жени може да забременеят докато пият хапчета, не зарази проблеми с хапчетата, а заради проблеми при приема има – дали защото са изпуснали едно хапче, или защото то е изхвърлено от организма заради стомашни проблеми например, обяснява Ниту Баджикал, консултант акушер и гинеколог в болница в Северен Лондон. Стомашно разстройство или приемане на антибиотици може да редуцира абсорбцията на лекарството и в такива са случаи трябва да се взимат допълнителни предпазни мерки в следващата седмица. Клара смята, че е забременяла, когато е била на почивка в Латвия с Крис, била е на антибиотици и е повърнала няколко пъти.

За всяка жена, която ражда неочаквано по този начин, това може да има странични ефекти. „Бременността е 9 месеца и през това време жената може да се адаптира за това, срещу което се изправя“, обяснява професор Йън Джоунс, директор на Националния център за психическо здраве, Кардиф. Неочакваното раждане на дете е по-значимо събитие от „обикновеното“ раждане.

 

 

Професор Джоунс казва, че жените, които са преживяли скрита бременност, са изложени на по-голям риск от психически проблеми като следродилна депресия, изнервеност и дори пост-травматично стресово разстройство. Защото не са имали време да се подготвят психически за майчинството и преминават през невероятен шок.

Съществува и чисто физически риск от усложнения със здравето, тъй като подобни жени не са били следени от лекари по време на бременността. Но въпреки шока от раждането, Клара се приспособява добре към живота с двумесечната Амелия - с помощта на семейството си и Крис, който смятал, че тя се шегува, когато му разказала историята за пръв път. Клара разказва, че първоначално се притеснявала, че хората може да мислят, че е знаела за бременността си и я е крила. Моята майка е имала няколко спонтанни аборта преди да ме роди, така че аз винаги съм мислела, че ще имам същите проблеми. Радвах се, че имах нормална работа, когато животът ми се промени за една нощ, за един миг със силен натиск, казва тя.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

скрита бременност, майчинство, Клара Долан, неочаквано раждане

StreetInside

Излекувайте стреса от миналото

Понеделник, 02 Май 2016 / На предела
  Техника за корекция на кармата, която разрушава енергийния ни баланс   Обикновено проблемите ни - емоционални и психически -  се дължат на разбалансиране на енергията ни заради минали събития и подсъзнателния стрес, който трябва да изчистим. Моля вижте Откъде идва ене [...]

Изкуството да се пуснеш

Петък, 04 Ноември 2016 / На предела
Всички искаме да държим здраво юздите на живота си и понякога именно това ни повлича в грешната посока   Когато уж подреденият ви живот се преобърне, лесно можете да затънете в миналите преживявания и грешките, които сте допуснали. Страхът и безпокойството могат да са главните двигатели [...]