Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Децата и домакинските задължения

Четвъртък, 01 Септември 2016 / Родители
1572
  • essentialkids.com.au

Защо е важно детето да има задължения вкъщи и как да направим домакинската работа приятна?

 

Голяма част от хората смятат, че домашните задължения възпитават отговорност и ред в децата, както и че ги учат на самостоятелност. Но много от тях така и не успяват да накарат децата си да вършат каквато и да е домакинска работа.

Според изследване на Марти Росман, професор в университета в Минесота, ако от ранна детска възраст научите детето си да изпълнява домашни задължения, то ще започне да се чувства много по-самостоятелно, отговорно и уверено в себе си, разказва lifehack.bg.

Росман направил проучване с помощта на 84 деца, които били изследвани в три периода от живота си. Първият етап се провел в предучилищна възраст, вторият – когато децата били на възраст 10-15 години, а третия – когато навършили 20-25 години. Резултатите показали, че децата, които са започнали да поемат част от домакинската работа от 3-4 годишна възраст имали по-топли отношения със семейството и приятелите си, били по-успешни в училище и в университета.

Те също така започнали да се изкачват по кариерната стълбица много по-бързо в сравнение с тези, които нямали домашни задължения и с тези, чиито задължения у дома се появили по-късно през пубертета.

Отговорностите към дома учат децата да бъдат чувствителни, отзивчиви и да се грижат за другите, отбелязва Ричърд Вейсборд, психолог от Харвардското бизнес училище. Заедно с екипа си той проучил 10 000 ученици и студенти, които трябвало да определят кое от изброеното ценят най-много: постижения, щастие или грижата за околните. Почти 80% отговорили, че предпочитат постиженията и щастието.

Но резултатите от изследването също така показали, че с щастието хората по-често асоциират не големите постижения, а доверието и силните отношения с другите хора.

 

 

Ричърд Вейсборд смята, че днес се наблюдава дисбаланс в ценностите, а оптималният път към връщането в необходимото русло е от ранна детска възраст да учим децата си на доброта и да формираме в тях отговорност и желание да помагат на другите, давайки им отговорности и задачи свързани с дома.

 

Как обаче да мотивираме децата? 

 

1. Следете за това, което казвате.

Резултати от изследване проведено миналата година показали, че ако ще благодарите на детето си за това, че е било добър помощник, а не просто да му кажете „благодаря за помощта”, то неговото желание да поеме част от домашните задължения се увеличава.

С тази малка промяна в обръщението към него ще повишавате и самооценката на малчугана, и той ще започне да се чувства полезен и важен за другите.

2. Съставете си списък с домашните задължения.

Включете задълженията в дома в списъка със занятията му по музика или спортните тренировки. Така вашето дете ще може да планира времето си и да се научи на порядък.

3. Превърнете всичко това в игра.

Всички деца обичат игрите. Направете от домашните задължения игра, измислете различни нива на ангажиментите вкъщи, които вашето дете трябва да достигне.

Например, като за начало то може да подреди дрехите, вещите, играчките си, а след известно време да получи правото да използва компютъра или таблета.

4. Не давайте на детето си пари за това, че ви помага у дома.

Психолозите смятат, че паричната награда може да доведе до намаляване мотивацията на детето, тъй като алтруистичния порив в този случай ще се превърне в бизнес сделка.

5. Помнете, че характера на задачите вкъщи има значение.

Ако не искате да възпитате егоист, то задачите, които давате на детето си, трябва да бъдат такива, че да носят благо за цялото семейство.

  • Правилно: „Трябва да избършеш прахта в хола и да измиеш чиниите след вечеря”.
  • Неправилно:  „Подреди си стаята и си прибери дрехите от стола”.

6. Забравете фразата „върши си домашните задължения”.

Помнете, че не трябва да заповядвате. Вместо да кажете : „Върши си домашните задължения”, – кажете: „Хайде да свършим малко работа вкъщи”.

По този начин ще акцентирате върху това, че домашната работа и отговорности не са само рутинен дълг, но и начин да се погрижите за всички членове на семейството.

7. Не асоциирайте работата вкъщи с негативизъм.

Не трябва да възлагате домакинската работа в качеството ѝ на наказание.

Когато обсъждате с мъника си домашните неща за вършене, в това число и тези, които правите самостоятелно, старайте се да говорите за тях с позитивизъм или в краен случай неутрално. Ако постоянно се оплаквате, че трябва да измиете чиниите, бъдете сигурни, че детето ще последва вашия пример и също ще започне да недоволства.

 

Идеи за домакинска работа

 

За деца на възраст под 5 години:

 

• Да ви помагат с подреждането на стаята и да подреждат играчките си

• Да помогнат с оправянето на леглото им

• Да поставят дрехи в коша за пране

• Да ви помагат със забърсването на праха

• Да сложат чисти кърпи в банята

• Да ви помогнат със забърсването на масата

 

За деца между 5 и 10 години

 

• Да почистят стаята си и да подредят играчките си

• Да оправят леглото си ежедневно

• Да измият съдовете или да заредят съдомиялната

• Да изхвърлят боклука

• Да почистят праха

• Да помогнат в почистването на колата

• Да пуснат прахосмукачка

 

За деца над 10 години

 

• Да зареждат пералнята

• Да изчистят банята

• Да измият прозорците

• Да почистят колата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, домакинска работа, възпитание, ползи

Street of Art

Мечът и пръстенът на Хан Кубрат са изложени в Националната галерия

Събота, 25 Май 2019 / Под прожектора
България поиска от Ермитажа отливки на ценните реликви   Два от най-емблематичните предмети за хан Кубрат - мечът и пръстенът с монограм, пристигнаха в България. Те се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург, но сега са изложени в Националната художествена галерия и могат да бъдат видян [...]

„Формата на водата“ с най-много награди „Оскар“

Понеделник, 05 Март 2018 / Под прожектора
Франсис Макдорманд спечели приза за главна женска роля, а Гари Олдман за главна мъжка роля   Филмът„Формата на водата“ триумфира на 90-ата юбилейна церемония по раздаването на наградите „Оскар“. Продукцията на мексиканеца Гийермо дел Торо заслужи статуетката в г [...]