Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

С мотор по Пътя на коприната

Петък, 26 Май 2017 / Приключения
2871
  • Маршрутът на Русков

 Българинът Руско Русков тръгва на пътешествие до Китай и обратно 

 

20 хиляди километра, 9 държави, 4 пустини и точно 56 дни – това е пътешествието, на което българинът Руско Русков тръгва в неделя - 28 май. Русков е ръководителят на 3D екипа на Chaos Group, компанията, която през февруари получи Оскар за приноса си в развитието на кино индустрията. Сега обаче го чака предизвикателството да опознае различни култури докато изпробва издържливостта си. 

 

Сн. fakti.bg

 

Пътешествието е отдавна замислено и като всяко такова предизвикателство е подготвяно повече от половин година – месеци наред Руско Русков е тренирал, за да издържи натоварването, внимателно е подбрал и какво да вземе със себе си, за да можеда оцелее във всякакви условия. Раницата му тежи 8 килограма, а в нея е най-важна аптечката и наборът за първа помощ.

„Причината да започна да карам мотор преди години беше да започна да правя дълги пътувания, тоест това не е нещо, което се е зародило току-така”, обясни Русков пред bTV.

 

 

Сн. Btvnovinite.bg

 

Toй щe пpeминe пpeз Typция, Иpaн, Typĸмeниcтaн, Узбeĸиcтaн, Taджиĸиcтaн, Kиpгизcтaн, Kaзaxcтaн, Pycия и Гpyзия. 

Пътят му минава през прочутата "врата на Ада" в Туркменистан и един от най-високите планински пътища - Памирската магистрала, през чeтиpи пycтини, ĸъдeтo тeмпepaтypaтa мoжe дa e дo 50 гpaдyca пpeз дeня дo минyc 6 гpaдyca пpeз нoщта.

 

 

Пътят на коприната е исторически важен международен път, който някога свързвал Китай със Средиземноморието. Понеже коприната представлявала най-важната част от транспортираните стоки по него, маршрутът бил наречен "Път на коприната" от географа Фердинанд фон Рихтхофен през 1877 г.

Най-великият път между Изтока и Запада за първи път е бил изминат от китайския пътешественик и дипломат Чжан Цян, който бил изпратен на дипломатическа мисия от династията Хан. В миналото това не е бил просто търговски път, a и информационна магистрала за обмен на идеи.


Пътят на коприната започвал от бляскавата столица Chang'an - днешен Сиан. По него търговците стигали до провинция Gansu, минавайки през Lanzhou, Tianshui, Zhangye, през Jiuquan  по коридора Hexi стигали до Jiayuguan - голямата бариера на  Великата китайска стена и първата ключова точка от пътя - Дунхуан. Дунхуан  се намира на западния край на коридора Хекси в провинция Ганси. Той е един от най-важните исторически и културни обекти в Китай и перлата на древния Път на коприната.

 

Малко информация за машината на Руско:

 

KTM SuperAdventure R – моделът е представен 2017 година.

Дизайн – 2 цилиндъра, 4 такта, V-образен 75 градуса 1301 куб см двигател, съдържащ 160 кончета при 140 Нм при 2500 об/мин, т.е. може спокойно да си теглите караваната. Смазването му е „форсирано“ от ТРИ маслени помпи Скоростната кутия е 6 степени.

Сух моторът тежи 217 кг, което е добре, резервоарът му събира 23 литра бензин, височината на седалката е 870 мм, междуосието е 1580 мм (+/- 15 мм, в зависимост от прогреса на окачването), а клиренса - 250 мм. Предни 320-милиметрови диска с 4-бутални апарати отпред, самотен 267-милиметров отзад.

Машината е с Hill Hold Control – позволява безпроблемно потегляне при наклон.

За сцеплението се грижи и тракшън контрол с режими на работа Sport, Street, Rain и Оff-road. Последно поколение мотоциклетен ABS от Bosch, работещ със сензор за наклон, система за следене на налягането в гумите.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Руско Русков, Пътят на коприната, пътешествие

StreetBoard

17 души ги няма, и виновни няма

Четвъртък, 30 Август 2018 / Общество
Тежката катастрофа до Своге извади наяве дефектите на строителния процес и контрола върху него   В следобедните часове на 25 август, в Искърското дефиле тъкмо започва да вали, а един шофьор изпуска за секунди контрола над автобуса. Автобусът се преобръща в дере, загиват 17 души, над 20 [...]

Без визи за Канада от 2017-та

Петък, 21 Октомври 2016 / Общество
Срещата за търговското споразумение обаче не постигна договореност    България и Румъния оттеглиха резервите си по търговското споразумение с Канада. Те са получили исканите писмени гаранции за поетапно отпадане на канадските визи за българи и румънци, съобщи DarikNews. В същото в [...]