Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

С мотор по Пътя на коприната

Петък, 26 Май 2017 / Приключения
1622
  • Маршрутът на Русков

 Българинът Руско Русков тръгва на пътешествие до Китай и обратно 

 

20 хиляди километра, 9 държави, 4 пустини и точно 56 дни – това е пътешествието, на което българинът Руско Русков тръгва в неделя - 28 май. Русков е ръководителят на 3D екипа на Chaos Group, компанията, която през февруари получи Оскар за приноса си в развитието на кино индустрията. Сега обаче го чака предизвикателството да опознае различни култури докато изпробва издържливостта си. 

 

Сн. fakti.bg

 

Пътешествието е отдавна замислено и като всяко такова предизвикателство е подготвяно повече от половин година – месеци наред Руско Русков е тренирал, за да издържи натоварването, внимателно е подбрал и какво да вземе със себе си, за да можеда оцелее във всякакви условия. Раницата му тежи 8 килограма, а в нея е най-важна аптечката и наборът за първа помощ.

„Причината да започна да карам мотор преди години беше да започна да правя дълги пътувания, тоест това не е нещо, което се е зародило току-така”, обясни Русков пред bTV.

 

 

Сн. Btvnovinite.bg

 

Toй щe пpeминe пpeз Typция, Иpaн, Typĸмeниcтaн, Узбeĸиcтaн, Taджиĸиcтaн, Kиpгизcтaн, Kaзaxcтaн, Pycия и Гpyзия. 

Пътят му минава през прочутата "врата на Ада" в Туркменистан и един от най-високите планински пътища - Памирската магистрала, през чeтиpи пycтини, ĸъдeтo тeмпepaтypaтa мoжe дa e дo 50 гpaдyca пpeз дeня дo минyc 6 гpaдyca пpeз нoщта.

 

 

Пътят на коприната е исторически важен международен път, който някога свързвал Китай със Средиземноморието. Понеже коприната представлявала най-важната част от транспортираните стоки по него, маршрутът бил наречен "Път на коприната" от географа Фердинанд фон Рихтхофен през 1877 г.

Най-великият път между Изтока и Запада за първи път е бил изминат от китайския пътешественик и дипломат Чжан Цян, който бил изпратен на дипломатическа мисия от династията Хан. В миналото това не е бил просто търговски път, a и информационна магистрала за обмен на идеи.


Пътят на коприната започвал от бляскавата столица Chang'an - днешен Сиан. По него търговците стигали до провинция Gansu, минавайки през Lanzhou, Tianshui, Zhangye, през Jiuquan  по коридора Hexi стигали до Jiayuguan - голямата бариера на  Великата китайска стена и първата ключова точка от пътя - Дунхуан. Дунхуан  се намира на западния край на коридора Хекси в провинция Ганси. Той е един от най-важните исторически и културни обекти в Китай и перлата на древния Път на коприната.

 

Малко информация за машината на Руско:

 

KTM SuperAdventure R – моделът е представен 2017 година.

Дизайн – 2 цилиндъра, 4 такта, V-образен 75 градуса 1301 куб см двигател, съдържащ 160 кончета при 140 Нм при 2500 об/мин, т.е. може спокойно да си теглите караваната. Смазването му е „форсирано“ от ТРИ маслени помпи Скоростната кутия е 6 степени.

Сух моторът тежи 217 кг, което е добре, резервоарът му събира 23 литра бензин, височината на седалката е 870 мм, междуосието е 1580 мм (+/- 15 мм, в зависимост от прогреса на окачването), а клиренса - 250 мм. Предни 320-милиметрови диска с 4-бутални апарати отпред, самотен 267-милиметров отзад.

Машината е с Hill Hold Control – позволява безпроблемно потегляне при наклон.

За сцеплението се грижи и тракшън контрол с режими на работа Sport, Street, Rain и Оff-road. Последно поколение мотоциклетен ABS от Bosch, работещ със сензор за наклон, система за следене на налягането в гумите.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Руско Русков, Пътят на коприната, пътешествие

StreetInside

Как да спорим правилно

Вторник, 25 Октомври 2016 / Към себе си
  Всички двойки спорят. Това, което различава щастливите от останалите двойки, е начинът, по който спорят и разрешават конфликтите по между си   В действителност, според експерта  Джон Готман, най- силният показател за това дали една връзка ще бъде успешна или не се крие [...]

Разчистете целите си, за да ги постигнете

Събота, 11 Юни 2016 / Към себе си
Как да накараме големите и амбициозни планове наистина да заработят „За да откъснем себе си далеч от ежедневието, от навиците, от менталния мързел, който крие от нас странностите на реалността, ние трябва да получим нещо като истински здрав удар като от дебела сопа.” Йожен Йоне [...]