Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да сме на върха на финансовата вълна

Вторник, 27 Декември 2016 / Кариера
1082
  • unsplash.com

Веднага след като получите голяма сума пари, около вас се появяват много хора, които се опитват да ви накарат да ги похарчите

 

Тези правила за това как да се справим с парите не са просто съвети за подобряване на качеството на живота. Ако искате да имате пари, те трябва да бъдат запомнени със сърцето, психически усвоени, тествани през вашия собствен опит и използвани в практиката. Парите не са коренът на всяко зло, както много хора твърдят. Парите са просто символ, който показва колко много от времето, емоциите и качествения си потенциал сте били в състояние ефективно да инвестирате в заобикалящия ни свят. Парите са енергия и липсата им показва, че на определено ниво от живота ви има недостиг на качества, които може да ви помогнат да поддържате тази енергия в баланс.

Всички грешим, когато става въпрос за пари и финанси, а измежду многото хора, които се занимават с бизнес, има само няколко, които са наистина богати и се наслаждават на това, което правят.

Има много курсове, които ще ви научат как да сте добри в печеленето на пари, но не много от тях ще ви научат как да се справите с парите и как за не губите парите, които вече имате. Има много хора, които сбъдват своята мечта в бизнеса и след това бързо губят всичко. Защо се получава така?

Ето няколко правила, които определено ще ви помогнат да разберете как да се справите с парите и как да останете на върха на финансовата вълна.

 

  •  - Инвестирайте само в неща, които познавате.

 

Следването на това правило би могло да предотврати поне четвърт от всички финансови провали. Не говорим за това да харчете парите си за неща, които са ви нужни, за да оцелеете – всички ние имаме нужда от място за сън, дрехи и храна. Говорим за купуване на нещо на значителна стойност, в което инвестирате парите си, за да спечелите. Много хора, които инвестират в даден бизнес, нямат никаква представа за този бизнес - те често инвестират в илюзията за бизнес, създаден от някой друг и не разполагат с собствения си опит, за да разбият тази илюзия. Просто гледайте "Вълкът от Уолстрийт" и вижте какво се случва, когато хората са убедени да инвестират в нещо, за което нямат представа.

Когато имаме пари, които можем да инвестираме, често ги влагаме в проекти, за които не знаем нищо, мотивирани от желанието си за големи печалби. В почти всички случаи нашата природа работи по еволюционен, а не по революционен начин. Статистически е доказано, че хората, които печелят от лотарията, са в много по-лошо финансово състояние пет години след като са спечелили в сравнение с това, в което са имали преди това. Вашите пари винаги са в опасност.

Веднага след като получите съществена сума пари, изведнъж около вас се появяват много хора и се опитват да ви накарат да ги похарчите. Запомнете - винаги е по-трудно да се спестят пари, отколкото да се печелят пари. Спрете да инвестирате с невежество, инвестирайте средствата си със знание.

 

  •  - Никога не харчете пари под напрежение.

 

Това правило е много просто. Когато някой настоява твърде много да му дадете парите си, просто му кажете, че имате нужда от време да помислите. Това наистина не е ситуация на живот и смърт в стил „купете сега, или губите шанса завинаги“. Ако сте направили проучване и можете уверено да твърдите, че имате нужда от този продукт или услуга, и че той ще бъде печеливш за вас,тогава купете го, но не купувайте нещо, само защото искате да спрете натиска. Ако някой ви притиска да направите нещо, особено ако става въпрос за пари, това вероятно е капан.

Научете се да казвате „не“, това е добро умение не само, когато става въпрос за пари. Не забравяйте, че вашата свободна воля е свещена, дори когато тя пречи на свободната воля на друг човек. Така че стойте спокойно, все едно че сте в голям замък със съкровище и не го раздавайте толкова лесно. Когато става дума за пари, много повече хора са добри в областта на офанзивата, отколкото в тази на отбраната. Просто си създайте навик да внимавате, защото винаги има повече възможности да похарчите пари, отколкото да спечелите. Не гледайте какво правят другите или какво ви карат на да направите. Никога не плащайте, връщайте, заемайте или инвестирайте пари под натиск.

 

  • - Всеки спекулира в бизнеса – инвестирайте в активи, не в идеи.

 

Винаги съществува известен риск, когато говорим за пари. Всички имат свои собствени планове и се стремят да постигнат собствените си цели. Не забравяйте за търсенето и предлагането. Ако вие имате нещо ценно, трябва да сте в състояние да го продадете поне на справедлива цена. Да подценявате стойността си никога не е добре, надценяването е игра и спекулация в границите на търсенето и предлагането – и нека най-добрият победи. Ако някой е платил повече от справедливата цена, но е участвал в интересна инвестиционна игра и е получил позитивни емоции от процеса (и продажбата е протекла коректно), това прави ситуацията печеливша.

Обаче не ограничавайте себе си винаги да сте в win/win ситуация, понякога трябва да поемете отговорност за своите действия, ставайки не просто играч, а и учител - участвайки в играта по-успешно от своя опонент, може да му дадете ценен урок в бизнеса.

Не се спекулира с безпочвени идеи и планове. Ако искате да рискувате с инвестиция в нещо, то трябва да е повече бизнес, отколкото идея. Ако искате да заложите на идея или план, първо направете от нея бизнес.

В днешния свят на информационна парадигма много идеи нямат стойност както имотите, но те наистина стават актив, когато са сложени на хартия (като бизнес план, след задълбочено проучване), проведено в действие с резултати и изпитано в практиката. Ако решите да играете най-забавната игра на рисковите инвестиции, винаги играйте с нещо, което е осезаемо.

 

  • - Харчете пари само за нещо, което можете да препродадете.

 

Докато станете богати или стигнете момента, в който може да си позволите да загубите малко пари, не купувайте нищо, само защото го харесвате. Много хора правят тази грешка и след като купят нещо, те не могат да направят нищо с него, защото се оказват единствените, които могат да оценят покупката. Много хора избират да купят къща или апартамент и да го ремонтират по екзотичен начин, защото така им харесва И след много години, ако решат да го продадат и да пътуват по света примерно, много трудно намират купувач, или пък са принудени да го дадат на по-ниска от пазарната цена.

Когато купувате нещо, трябва да мислите за следните неща:

- възможно е да промените мнението си за покупката след време – може би вашата съпруга ще иска нещо друго;

- цената на продажбата се определя от търсенето, не от стойността;

- не можете да похарчите пари просто, за да задоволите капризите си, освен ако, разбира се, нямате достатъчно пари, за да си позволите да ги хвърляте на вятъра;

- повечето уникални продукти или услуги по-трудно намират клиенти.

Най-доброто на парите е, че всички се нуждаят от тях, за да имат пълноценен живот в обществото, така че, когато харчите вашите пари за нещо, ликвидността на нещата, които купувате, е много важна. В забързаното ни време на промяна е почти самоубийство да замразим активите си в неща, които е трудно да бъдат продадени. Разбира се, ние не живеем в идеален свят, но запазването на вашите активи ликвидни е от жизненоважно значение.

 

  •  - Когато става дума за пари – доходността е по-важна от процеса.

 

Животът е кратък, бъдещето е непредсказуемо, никога не губете възможността, която ви е дадена днес. Ние често сме твърде вторачени в това да правим нещата перфектно, забравяйки за печалбите. Ние сме твърде емоционално свързани с нещата, които правим и пренебрегваме факта, че нашите собствени действия трябва да ни носят печалба.

Но истината е, че човешкият живот не продължава вечно и ние имаме само около 20-30 години (времето, когато ние сме в най-добра кондиция: физическа, умствена и творческа), за да станем достатъчно богати и да си осигурим приятен живот във времето, когато няма да разполагаме с толкова енергия, за да инвестираме. Трябва да изберете най-ефективните начини да печелите пари, докато се радвате на процеса и да поддържате страстта да се развивате творчески, каквото и да правите.

Много хора стават твърде подозрителни, когато някой им предложи висока цена за техните вещи или услуги и започват да мислят „Може би имам нужда от това за себе си“.

Въпреки това трябва да имате предвид времето. За да печелите пари, трябва да научите как да взимате ефективни решения и да действате бързо без да пропускате възможността.

Има една история за глупав рибар, който хванал риба, дълга един метър и я оставил да се върне в реката с думите: "По-добре ще е за мен, ако те хвана следващата година". Всяко малко нещо, което може да ви донесе печалба, ви прави по-богати – опитайте се да получите печалбата, когато възникне възможност.

 

Следва продължение

 

LifeScriptDoctor

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пари, печалби, инвестиции

StreetBoard

Кристално чисти и неопетнени

Понеделник, 18 Април 2016 / Общество
  Така изглежда ГЕРБ в очите на лидера си, който обаче нямал никакво съмнение, че в партията се краде   Крадете си, но го правете така, че да не ви хванат. Така вчера хора от партийните редици на ГЕРБ изтълкували заканите на премиера Бойко Борисов, който ги събра на нарочна работн [...]

Буквите

Сряда, 24 Май 2017 / Истории от града
Осъзнаваме ли какво оръжие имаме в ръцете си, когато ползваме азбуката?   Буквите са интересно нещо... С буквите можеш да напишеш стих за любов. С буквите можеш да напишеш и най - гадния донос. С буквите можеш да поздравиш някой приятел. С буквите можеш да нанесеш най - гнусните обиди. [...]