Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Черно-бяло или цветно образование

Петък, 01 Септември 2017 / В клас
763
  • pixabay.com

Задачата ни като родители е да възпитаме в децата любов към знанието и отговорност към собственото им бъдеще 

 

Покрай черно-бялата драма от последните дни си спомних за една случка от преди години – жена влиза в книжарница и обяснява, че търси книги с бежаво-кафяви корици, за да може библиотеката й да се връзва с интериора. Очевидно цветът е въпрос на гледна точка, а четенето – въпрос на възпитание.

 

Така че, шумът, който се вдигна около идеята на издателство „Просвета“ да пусне на пазара черно-бели учебници на по-ниска цена изглежда излишен. Може би скандалът тръгна от начина, по който беше представена идеята от директора на издателството Никола Кицевски пред БНТ – че това е облекчение за затруднени родители. И в социалните мрежи избухна негодувание как делим децата на бедни и богати, как от малки им насаждаме комплекси и как децата с черно-белите учебници ще гледат жадно картинките по страниците на привилигированите си съученици.

Може би остава встрани фактът, че става въпрос за ученици от 8 клас, които са във възраст, в която вече добре са видели и осъзнали социалното разделение дори и без да гледат картинките в учебниците – най-малкото по скъпите телефони и марковите дрехи и обувки на съучениците си. Встрани остана и въпросът, че и сега близо половината от родителите обикалят борсите за закупуване на употребявани учебници, които се предлагат на около 30% по-ниска цена – именно каквато е разликата в цената между по-лъскавите цветни и по-евтините черно-бели учебници, предлагани от „Просвета“. Както и фактът, че от тази година се предвижда учениците да учат по нови учебници, с което възможността да си купят употребявани такива отпада. Така погледнато, „разделението“, направено от издателството, изглежда повече като втора опция на пазара в името на това децата да имат пособията, които са им необходими, за да станат успешни в живота. Ако разглеждаме образованието и ученето като задължителното условие за това, разбира се.

Впрочем пред друга телевизия директорът на 51 СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров посочи че само около 15% от учениците изобщо си купуват учебници. Останалите или ги ксерокопират (в черно-бяло), или ги намират от по-големи съученици, или изобщо не ги използват. Ето това е проблемът на черно-бялото ни образование – липсата на мотивация в децата да отворят учебника, а не цвета на картинките. Иначе и Александров, в чието училище са въведени униформи и сега се предвиждат ограничения за цената на телефоните, които могат да използват учениците, посочи проблема с видимите и с просто око социални разлики. И те са такива – видими още много преди децата да стъпят в училище, още в детската градина и на площадката в квартала, на която децата сравняват дрешките и играчките си. Разделението започва още в първи клас, когато едни родители могат да купят на децата си ранички за по 200 лева, а други търсят начин да ги облекат...Иначе учебниците в първите училищни години са безплатни и еднакви. 

Впрочем всеки родител, който е загрижен за образованието и бъдещето на детето си, намира начин да му купи учебните пособия, каквато и да е цената им и дори с лишения от други неща. И наша задача е да научим децата, че хората не са и няма как да бъдат равни и еднакви, че имат различни интереси и възможности и че успехът е право пропорционален на положените усилия – което започва в училище. А работата на Министерството на образованието е да осигури такава организация и условия за работата на учителите, че децата да влизат с желание в клас и да им е цветно в душите. Тогава ще има смисъл от образованието и ще създаваме успешни личности.

...

 

Няколко мнения, събрани от „Фейсбук“

 

Лидия Стайкова

„По какъв начин държавата помага на истински бедните семейства, особено тези с по-големи ученици и съответно - по-големи разходи? Доколкото ми е известно, детските са малка сума и едва ли ще стигнат на някои гимназисти да си купят новите учебници, вероятно дори и ако са черно-бели. А са им нужни и други неща.

Сега си спомних един епизод от живота си, в който се бавех с купуването на спортен екип на детето в началото на учебната година, по простата причина, че нямах пари. Учителят, обаче, тормозеше детето за това, а когато то му обясни, че майка му ще има възможност след няколко седмици, си намери още по-добър начин да го тормози: като му се подиграваше пред всички съученици за това, че няма пари за нов анцуг.

Имаше един опит за подпомагане в последно време - ромските стипендии, но те бяха само за роми и то не за всички. Та ... каква е политиката на държавно ниво, особено предвид факта, че сега държавата се опитва да вкара в училище всички, които иначе не биха ходили на училище?“

 

Георги Станков

„Рибният буквар е черно бял.

Добрите академични издателства често пускат своите големи, тежки и по-луксозни учебници с твърди корици в по-лека форма, с по-малък шрифт и с меки корици. На по-ниски цени.

Естествено, че съм доволен да си купя за двайсет паунда икономично издание, което в първото си издание струва 99. И за децата е полезно да знаят, че има такива процеси и отношения на пазара и че не всичко, което семейството на Тео купува, може да си купи семейството на Гео. Въобще от това могат да се получат хубави уроци по финансова грамотност.

А бедните ни възрожденци с този черно-бял Рибен буквар. Представяте ли си, че Левски и Ботев са учили по такива учебници?“

 

Цветан Цветански

„Нещата не опират до ЗА или ПРОТИВ черно-белите издания. Нито фотографии, нито филми. напротив, те са си много яки. Въпросът е до етикетирането. Така, както беше представена идеята на „Просвета“, не ставаше въпрос на избор, а на социална дефинираност. Дали е въпрос на лош изказ или на алчна маркетингова стратегия, не ме интересува. Не може така да се говори. Въпрос на ценности е. В този смисъл издателство „Просвета“ дължи извинение. Не МОН.“

 

Тони Тончева

„Всички сме различни и това да разберем от малки своята уникалност е основополагащ здравата психика урок. Въпросът е да НЕ се сегрегират децата от по-малоимотните слоеве. Възрастните се радваме на шанса да спестим, но преди това сме възприели света в неговата пъстрота през книжките с цветните илюстрации. Децата обичат шареното, едва като възрастни оценяваме графиката“.

 

А вие какво мислите? 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

образование, учебници, ученици, издателство \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

StreetView

Къде се женят българите?

Неделя, 06 Август 2017 / Места
Някои хора търсят нетрадиционни места, други предпочитат утъпканите пътеки и лукса   Страната ни е малка, но много красива, природата ни е неповторима и оставя всеки гост на страната ни без думи, онемял от хубостта на родината ни.  Ето няколко от най-популярните дестинации за сват [...]

С мотор по Пътя на коприната

Петък, 26 Май 2017 / Приключения
 Българинът Руско Русков тръгва на пътешествие до Китай и обратно    20 хиляди километра, 9 държави, 4 пустини и точно 56 дни – това е пътешествието, на което българинът Руско Русков тръгва в неделя - 28 май. Русков е ръководителят на 3D екипа на Chaos Group, компанията, [...]