Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Деца на пътя: Водачите носят отговорност за живота им

Събота, 14 Декември 2019 / Общество
290
  • pixabay.com

Само за два дни 4 деца бяха блъснати на улицата

 

Само за два дни четири деца бяха блъснати от автомобили, три са в тежко състояние, а едното загина. И в трите катастрофи водачите не са употребявали алкохол, а децата са изскочили внезапно, а водачите не са успели да реагират. И това е ежедневие.

По данни на Световната здравна организация травмите от пътнотранспортни произшествия представляват 9% от всички причини за смърт. Травмите от пътнотранспортни произшествия са причина номер едно за смъртността на младите хора по целия свят.
В 53 страни-членки на Европейския регион на СЗО около 800 000 човека всяка година изгубват живота си заради катастрофи. Най-уязвимите групи са пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. 

 

Статистиката

 

Всяка седмица по пътищата на нашата страна загубват живота си над 15 човека и над 150 получават тежки наранявания. Прогнозата е, че ако не се вземат съответните мерки убитите по пътищата на света през 2020 г. ще надминат 1,9 млн. души.

От началото на 2019-та до края на октомври на територията на страната са станали 5607 тежки катастрофи, при които са загинали 517 души. Ранените са 7103. 66 са катастрофите, станали поради употреба на алкохол или наркотици. При тях са загинали 7 души, а 93 участници в движението са били ранени, показва черната статистика.

В същото време повечето инциденти по пътищата могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, и предвидливост. Да не бързаме, да внимаваме повече, да мислим за последствията.

Защо толкова често децата пресичат неправилно? Защото ние, възрастните, сме им дали този пример. Нека да се замислим за това следващия път, когато бързаме толкова много, че нямаме търпение да изчакаме три минути на светофара, или нямаме търпение да повървим още няколко метра до пешеходната пътека, не ни се слиза в подлеза или просто не ни интересуват правилата. И не трябва да забравяме, че децата са импулсивни и бързо отвличат вниманието си. Това е присъщо на тяхната детска природа.

 

Как да научим децата да се пазят 

 

- придружавайте задължително вашето дете до училище, като му разяснявате постоянно правилата за движение на пешеходците, местата за пресичане на пътното платно и кръстовищата около училищата, значението на светлините на светофара;

- определете кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето Ви може да ходи и да се прибира от училище. Провървете маршрута няколко пъти заедно с него, за да се убедите, че го е запомнило;

- контролирайте лично, дали детето спазва вашите указания за пресичане и дали се движи по уговорения маршрут;

- обяснете на детето си, че не бива да пресича пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил;

- уговорете с детето си безопасно място, където да играе, след като си подготви уроците за следващия ден;

-  използвайте времето на пътуванията, за да обяснявате нагледно това, което се вижда на пътното платно - пътните знаци, грешките и опасното поведение на възрастни и деца на улицата;
- използвайте първите дни на учебната година, за да припомните на детето си правилата за безопасно движение на пешеходците;
- убедете се, че преди детето ви да излезе да кара велосипед или ролкови кънки, то е облечено с необходимите предпазни средства и към дрехите му има прикрепени светлоотразителни елементи.

Детето трябва не само да познава пътните знаци и правилата за движение. То трябва да мисли, да действа и да взима решения като участник в движението, а това става с игри и практически упражнения.

 

Когато сме зад волана, да не забравяме:

 

- Да познаваме и очакваме възможните реакции на децата, когато са на улицата или близо до нея;
- Да караме с безопасна скорост, за да не се стигне до опасна ситуация или пътна злополука;
- Да намаляваме скоростта, когато на и край платното се намира дете;
- Да не возим малки деца на предната седалка.

 

Вижте още:

Хващат по 10 водача без книжка на ден

Може ли частни фирми да изпитват шофьорите

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

катасторфи, безопасност на движението, деца, шофьори

StreetView

Кули от хора в Испания

Събота, 26 Октомври 2019 / Места
Традицията датира от 18 век в каталунския град Тарагона   През октомври в Испания е много, много интересно. Ако отидем сега, ще успеем да видим един от най-впечатляващите и дори странни обичаи - Кастел (Castell)! Кастел на испански означава замък, но в този случай използват думата, за д [...]

Призрачни места: Бъдеще в миналото

Неделя, 19 Юни 2016 / Места
  НЛО къщичките в Тайланд, в които никой не живя    В северната част на Тайван, близо до столицата Тайпей сити, в областта Сан Жи е най-известният футуристичен проект, който остана в миналото. Историята започва през 70-те години, когато голяма компания решава да изгради  [...]