Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Куба времето е спряло, но животът продължава

Неделя, 27 Ноември 2016 / Места
1668
  • economic.bg

Въпреки огромните приходи от туризъм страната си остава в друго измерение и живее в различен ритъм

 

 

330 слънчеви дни в годината, най-ниска температура 26 градуса, 290 плажа, 1500 острова... Да, това е Куба, мястото вдъхновило Хемингуей да напише „Старецът и морето“. Всъщност това е мястото, вдъхновило за живот и приключения всеки, минал оттам. Открита от Христофор Колумб през 1492 година, Куба бързо се превръща в отправна точка за хора от целия свят. 

Куба е в Тропика на рака, на Кубинския архипелаг, състоящ се от най-големия остров в Антилите – Куба и още над 4000 острова в западно Карибско море.  На север през протока Флорида е САЩ, на изток е остров Хаити, а на юг – Ямайка. Страната има излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан.

Основният остров на Куба е с дължина 1250 км и широчина до 210 км, които оформят десетки заливи и стотици плажове. Прословутият плаж Варадеро се простира на 100 км на изток от Хавана. Това е най-големият курорт с подобна дължина на плажната ивица, където никога не настъпвате хавлиите на хората и никой не ви диша във врата. Тук е лагуната Мангон, Морският парк Кайо Пиедрас дел Норте, предлагащ различни подводни приключения, Делфинариумът.

 

nasamnatam.com

 

В Хавана живее 20% от 11-те млн. население на Куба. Градът е част от световното културно наследство на Юнеско.

Историческият център на града Хабана Виеха е смесица от прекрасни сгради от колониалната епоха - Бароковата катедрала, дворците в стил "ар нуво" и "ар деко" правят разходката сред пейзажа на стария град незабравима. Недалеч от Площада с Катедралата започва и широката крайбрежна улица Малекон, любимо място за разходки, както и център на традиционните карнавали, които обикновено се провеждат през февруари.

 

nasamnatam.com

 

Животът тук е спрял от времето на комунистическата революция, довела Фидел Кастро на власт през 1959 г., и след разпадането на Съветския съюз и оттеглянето на финансирането от страна на Съюза.

 

В Хавана е най-пълно запазеният испански колониален град в Америка – а тъй като е основан през 1519 г., и един от най-старите. Древни наблюдателни кули, бойници, градски стени и крепости като оградената със защитен ров „Кастило де ла Реал Фуерса“, напомнят за постоянните заплахи от нападения по време на разцвета на богатите испански колонии.

 

Wikimedia Commons 

 

Много от колониалните къщи на стария град са превърнати в хотели, като при това грижливо е запазен автентичният им, исторически чар. За да е пълно преживяването, човек трябва да отседне в легендарния Хотел Национал, да разгледа неговата галерия на славата, да се наслади на невероятната гледка към океана и да отпие глътка от някой от прочутите кубински коктейли, превърнали се в истинска класика: "Куба Либре", "Мохито" или пък "Дайкири", препоръчват от alexandertour.bg.

„Тропикана“ е най-прочутото кабаре в света. Създадено е през 1940 г. по идея на италианския импресарио Виторио Коста, днес "Тропикана" е емблема на Куба. Заведението е задължителна спирка на всеки посетител на столицата и любимо място на много знаменитости - холивудски звезди, политици, дори и на самия Ал Капоне.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Куба, Варадеро, Хавана, Тропика на рака, Юнеско

Street of Art

Тялото ни „говори“ как да го храним

Сряда, 11 Юли 2018 / Хранене и Здраве
Или какво представлява интуитивното хранене и как се отслабва докато се яде   Няма жена, която да не открива недостатъци на тялото си и започва да се бори с тях. По някога и един живот не стига, за да постигнем идеалната фигура. Започваме с безумни диети и завършваме с изтощителни трени [...]

Кои са най-опасните заболявания през 21 век?

Сряда, 25 Юли 2018 / Хранене и Здраве
Храненето е един от основните фактори за развитие на тумори   Сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, както и СПИН, ще бъдат главните причини за смъртността на населението през 21 век, съобщава РИА „Новости“, цитирана от БГНЕС. Специалистите казват, че в рамките на ст [...]